ROMÂNIA BREAKING NEWS

Aniversarea celor 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Parlamentul României și dezbatere cu tema „27 martie – ISTORIE, ASPIRAȚIE, PERSPECTIVE”

Aniversarea celor 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Parlamentul României și dezbatere cu tema „27 martie – ISTORIE, ASPIRAȚIE, PERSPECTIVE”

Aniversarea celor 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, când în ziua astrală din 27 martie 1918, deputații Sfatului Țării Republicii Democratice Moldovenești au votat Unirea cu Patria – Mamă, este un semn că lupta pentru Reîntregirea Neamului și a Țării nu s-a pierdut în vâltoarea timpurilor care au trecut peste noi.           

 Afis_27_Martie_Istorie_aspiratie_PerspectiveAzi, recunoașterea existenței „unui stat românesc independent pe teritoriile anexate cu forța în urma înțelegerilor secrete stabilite prin Pactul Molotov-Ribbentrop” ce reprezenta „un pas decisiv spre înlăturarea pe cale pașnică a consecințelor nefaste ale acestuia, îndreptate împotriva drepturilor și intereselor poporului român”, după cum se menționa în Declarația Guvernului României de recunoaștere a independenței Republicii Moldova din 27 august 1991, nu a putut genera un consens național și o strategie adecvată menită a înlătura nedreptățile ISTORIEI.           
S-au făcut și se fac multe pentru apropierea sufletească, culturală, și parțial economică, dintre cei aflați pe ambele maluri ale Prutului.  Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina a fost, este și va fi implicată din plin în acest teribil efort de a susține și oferi conținut Idealului Reîntregirii Națiunii Române.           
În contextul acestui efort, Consiliul Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, împreună cu Comisia Românilor de Pretutindeni din cadrul Senatului României, au organizat dezbaterea  „27 martie – ISTORIE, ASPIRAȚIE, PERSPECTIVE”, eveniment dedicat marcării a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România și situației geopolitice prezente din R. Moldova, care a avut loc la Parlamentul României, Sala „Avram Iancu”, în data de 23 martie 2016.

Înregistrări video: 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România la Parlamentul României

„Deștepată-te române…” imnul de stat al României intonat solo-voce de cant-autorul Octavian MÂNDRUȚĂ, membru al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina Filiala „Pan Halippa” București

Video: Rugăciunea tinerei Monica Pîrlici care a emoționat o țară la emisiunea „Moldova are Talent”, redată ca mesaj la deschiderea evenimentului dedicat aniversării a 98 de ani de la Unirea Basarabie cu România la Parlamentul României

Textul rugăciunii:  „Curăță-ne Doamne casa și masa, și duhul, și trupul, de toate rătăcirile, de toate păcătuirile, de toate nelegiuirile, așa încât să nu ne rămână decât o singură grijă, un singur drum, o singură dragoste și o bucată de pâine pe masă.
Izbăvește-ne Doamne de străvechiul nostru blestem de a porni peste tot și nu a ajunge nicăieri, de a încărca mai mult decât putem duce, de a le începe pe toate și a nu duce nimic până la capăt.
Scoală-ne Doamne în zori și trimite-ne la muncă, la munca cea care nu atât pentru tine, cât pentru aproapele tău, nu atât pentru trup, cât pentru suflet. Dăruiește-ne o zi bună cu spor și hărnicie, așa încât spre seară întorși acasă, împăcați cu sine și cu lumea din jur să cinăm cu ceea ce ni s-a dat – pâine și apă. Atât.”

Video Dr. Ion CONSTANTIN – Istoric la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, prelegere despre însemnătatea actului istoric de la 27 Martie 1918, când Basarabia s-a unit cu Țara

Video: Viorel BADEA (organizator)
Vicepreședinte Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României

Video: Aurelian MIHAI
Deputat în Parlamentul României

Video: Eugen Tiberiu POPESCU – Director General al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi

Video: Dr. Constantin CORNEANU – Istoric
Președintele Asociației Europene de Studii Geopolitice și Strategice „Gheorghe I. Brătianu”

Video: Nicolae LUPAN,
Membru fondator și primul președinte al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

Video: Marian CLENCIU (organizator)
Președinte al Consiliului Național al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

Video: Nicolae PETRESCU Redi – președintele Filialei Ploiești a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

 

Video:Nicolae LUPAN despre „codița” (Culturală) din titulatura Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

VideoCezar PÂNZARU – președintele Filialei Constanța a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

VideoRobert CHIRIAC, vicepreședinte al Filialei Onești a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina

VideoMarian CLENCIU președintele Consiliului Național al ACPBB, despre inițiativa de înfrățire a unor localități din România cu localități din R. Moldova și primarii românii care au arătat deschidere față de propunerea Asociației ACPBB

La eveniment au participat și o parte dintre primii primari din România care au răspuns propunerii de înfrățire între orașele și comunele din România și R. Moldova la inițiativa Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina.
Constantin DRĂGHICI primar Amărăști (România)
Ion VASILE  primar Peșceana (România)
Ion HORĂSCU  primar Prundeni (România)

VideoRobert STĂNCIUGEL – istoric

VideoStefan HOSTIUC, din partea Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina

Video: Vasile POPOVICI – Prim Secretar al Ambasadei Repubilcii Moldova la București

Au mai participat
Dr. Mihai NICOLAE  (partener)
Președinte Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni
Valentin MANU-IOSIFESCU
Președinte al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina în perioada 1997-2011
Eugen PĂTRAȘ
Director Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” Cernăuți (Ucraina)
Cristian SCARLAT
Președinte al Asociației „STINDRAD”, fondator al Oficiului Pentru Cultul Eroilor – ONCE
Evenimentul a fost precedat de vernisajul expoziției „MOLDOVA – Spațiu al Credinței, Culturii, Istoriei și Tradiției prin fotografia de arhitectură”,expoziție concepută și realizată împreună cu Uniunea Arhitecților din România. Coordonator arh. Gheorghe IONAȘCU
INVITATIE

Acest moment aniversar a făcut parte din suita de evenimente organizate de Asociație sub egida „Luna Basarabiei”, care se desfășoară consecutiv în mai multe orașe din România și R. Moldova

„Luna Basarabiei”, o sărbătoare inițiată de Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, devenită tradiție, contină și în 2016

Pagina Oficiala – Luna Basarabiei

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

3 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: