ROMÂNIA BREAKING NEWS

Legenda românească 4×4 – Aro, poate renaște! Viziunea a prins contur deja în inimile unor români cu putere decizională și financiară

Idee pentru relansarea economiei județului ARGEȘ:”Relansarea Aro și asocierea cu Toyota”. ”Relansarea Aro și asocierea cu Toyota” a fost votată cea mai interesantă idee de către comunitatea de business din Pitești pentru creșterea economiei județului Argeș și a României.

Ideea a fost prezentată de către Ion (Benone) Lazăr, cel care controlează și conduce unul dintre cele mai mari grupuri de transport din România, Lazăr Internațional, la conferința ”Cum dezvoltăm România – Oportunități de afaceri și dezvoltare locală”, organizată de BCR, ZF, cu antreprenorii locali din Argeș, al treilea județ din România din punct de vedere economic, după București și Ilfov, unde activează aproape 17.000 de firme, cu afaceri de peste 9 miliarde de euro pe an, și unde lucrează 115.000 de angajați. PIB-ul per capita (7.450 de euro) este cu 9% peste cel național, iar salariul mediu este de aproape 1.850 de lei, cu 15% mai mare decât media națională. La Dacia, salariul mediu net este de aproape 3.200 de lei.
Benone Lazăr

O nouă utopie? ”Resuscităm ARO, ne asociem cu Toyota și devenim unii dintre cei mai mari producători auto europeni”

 „Relansarea Aro și asocierea cu Toyota” a fost votată cea mai interesantă idee de către comunitatea de business din Pitești pentru creșterea economiei județului Argeș și a României.  Ideea a fost prezentată de către Ion (Benone) Lazăr, cel care controlează și conduce unul dintre cele mai mari grupuri de transport din România, Lazăr Internațional, la conferința ”Cum dezvoltăm România – Oportunități de afaceri și dezvoltare locală”, organizată de BCR, ZF, cu antreprenorii locali din Argeș, al treilea județ din România din punct de vedere economic, după București și Ilfov, unde activează aproape 17.000 de firme, cu afaceri de peste 9 miliarde de euro pe an, și unde lucrează 115.000 de angajați. PIB-ul per capita (7.450 de euro) este cu 9% peste cel național, iar salariul mediu este de aproape 1.850 de lei, cu 15% mai mare decât media națională. La Dacia, salariul mediu net este de aproape 3.200 de lei.

După un format prezentat la începutul anului la Viena de către Erste, BCR i-a împărțit pe membrii comunității locale prezenți la discuție în 11 grupe, fiecare grup discutând individual pentru a găsi cea mai interesantă idee economică pentru Argeș, urmând ca apoi liderul desemnat al mesei să prezinte ideea, care să fie votată de către ceilalți.

Deși cei mai mulți au spus că este o utopie și ”nu se poate realiza”, resuscitarea Aro și asocierea cu Toyota a fost votată cea mai interesantă idee. Un antreprenor a menționat că în acest moment se știe că brandul Aro aparține unei companii din Cehia.

ARO – Video prezentare a firmei din Cehia

Dar venirea grupului francez Renault la Dacia în 1998, plus relansarea unei fabrici care era la un prag să moară, cu ”mașina de 5.000 de euro”, plus celelalte proiecte, nu a fost o utopie atunci când a fost prezentată? Cine ar fi crezut atunci că Dacia va putea fabrica Logan sau Duster, un SUV care a cucerit piața europeană?

în acest moment în România se produc peste 400.000 de mașini pe an, Dacia/ Renault la Pitești și Ford la Craiova (chiar și venirea americanilor la Craiova părea o utopie), cu o cifră de afaceri cumultă a celor două companii de aproape 6 miliarde de euro pe an, ceea ce acum 10-15 ani nu credea nimeni că se poate întâmpla. Pornind aproape de la zero, toată industria auto din România, producție plus componente, a ajuns acum să depășească 12 miliarde de euro pe an și să angajeze peste 100.000 de oameni în cele 800 de fabrici. România se situează în acest moment pe locul 8 în Europa la producția de mașini, iar apariția unui nou constructor ar propulsa-o în top 5. (Din păcate, autoritățile române au ratat acum 5-6 ani o investiție Mercedes, care a ajuns să facă peste 200.000 de mașini de lux în Ungaria).

Cele mai multe idei de la Pitești de creștere economică s-au învârtit în jurul educației și cercetării (Centrul Regional de Excelență în Tehnologie – Innovation City Pitești; Universitatea Auto din Pitești, pentru că avem nevoie de ingineri, care ne lipsesc acum; ne trebuie project management), școlilor profesionale (cea mai puternică școală de sudori din Europa, pentru că ducem lipsă de sudori; schimbarea mentalității oamenilor în privința unei specializări – meserii, nu funcții), infrastructurii (avem nevoie de autostradă până la Viena), agriculturii (dezvoltare rurală) și turismului (Tot anul cu Transfăgărășanul).

Video – un automobil Aro al unui proprietar din Columbia

Despre cehii de la  Hradec, orașul Kralove, cei care au menținut în viață autoturismul ARO

În urmă cu aproape patru ani,  în orașul Hradec Kralove din Republica Cehă, un grup de entuziaști ai mărcii ARO, grupați în jurul firmei Auto Max Czech a.s., făcea eforturi mari de a ține în viața autoturismul românesc de teren. Unul dintre asociații companiei, inginerul Miroslav Vejman, ne declara, la vremea respectivă, că firma sa continuă să asambleze și să vândă mașini ARO noi, pe piața locală, după mai bine de patru ani de când uzina de la Câmpulung își închisese porțile. “Practic, noi asamblăm mașini ARO noi, folosind repere și subansamble pe care am reușit, între timp, să le cumpărăm de la diverși furnizori tradiționali ai constructorului român. Spre exemplu, motoarele le luăm de la fabrica Andoria din Polonia. Șasiuri gata echipate (așa-numitele CKD – n.r.) am reușit să cumpărăm de la o firmă din București, care încă a mai avut așa ceva de vânzare chiar și după închiderea fabricii din Câmpulung. Alte repere, inclusiv CKD-uri, am cumpărat de la fabrica Cross Lander din Manaus, Brazilia, a fostului proprietar al ARO de după privatizare. Din păcate, și fabrica din Brazilia și-a încetat producția. Piese, însă, mai sunt acolo de vânzare destule. Pe scurt spus, noi asamblăm mașini ARO noi, din bucăți pe care le cumpărăm de unde putem”, ne-a declarat Miroslav Vejman, director de comunicare la vremea respectivă (iulie 2010) al companiei Auto Max Czech.

Ultimul ARO nou din istorie

Azi, la patru ani de la știrea de mai sus, care a făcut înconjurul presei românești, același Miroslav Vejman (retras între timp din firma menționată) ne-a făcut cunoscut că inevitabilul s-a întâmplat. “Ultimul șasiu nou de ARO 24 l-am putut cumpăra în primăvara lui 2013. Altele nu am mai găsit nicăieri. Se pare că stocurile de CKD-uri de ARO s-au epuizat. Așa că foștii mei colegi de la Auto Max Czech au fost siliți să oprească producția de ARO noi. Efectiv, nu mai au piesele și subansamblele necesare ca să facă în continuare mașini noi. Cele pe care le-am putut asambla le-am vândut pe toate. Asta e… probabil că la noi, în Cehia, a fost produs anul trecut ultimul ARO nou-nouț din istoria mărcii. Cât am lucrat la Auto Max știu că s-au depus eforturi mari de a se achiziționa marca ARO, însă, din păcate, nu am reușit, din cauză că e neclar și azi a cui e marca: a firmei Landmark Management (cumpărătorul fostei platforme ARO – n.r.), a statului român? Am fi cumpărat marca și drepturile de comercializare, dar nu am avut de la cine. Mai mult, ni s-a spus că nu mai există disponibilă nici documentația de fabricație. Așa că, una peste alta, a trebuit să renunțăm, chiar dacă, în proiectul renașterii ARO, aveam sprijinul unui investitor puternic financiar din Orientul Mijlociu”, a declarat dl Vejman pentru “Argeșul”.

Reputație excelentă în Cehia

Poate ca o consolare pentru noi, Miroslav Vejman ne-a mai spus că mașinile ARO se bucură chiar și azi de “o reputație excelentă în Cehia. Spre exemplu, un ARO 244 din 2003 costă la noi mai mult decât un Nissan sau un Mitsubishi de teren, de aceeași vechime”. De altfel, trebuie spus că în Republica Cehă ființează probabil cel mai puternic club al iubitorilor ARO din Europa, Manyjak ARO din Praga. De pe pagina de internet a acestuia, dar și din traducerea unui articol de ziar din Cehia (pusă nouă la dispoziție de același inimos domn Miroslav Vejman), am putut afla că, în urmă cu câțiva ani, câțiva membri ai clubului Manyjak ARO din Praga au făcut un raliu cu mașinile românești de la Budapesta până taman în inima Africii, în capitala statului Mali, Bamako.

Cine sunt cehii care s-au luptat pentru salvarea ARO?

Compania Auto Max Czech a.s. din orașul Hradec Kralove (Republica Cehă) are un trecut bogat legat de industria auto. Imediat după scindarea fostei Cehoslovacii, firma a devenit concesionar autorizat al uzinei din Câmpulung, inițial și pentru Cehia, și pentru Slovacia, iar ulterior numai pentru Republica Cehă. Grație unei politici de marketing adecvate, Auto Max Czech a fost ani la rând unul dintre concesionarii ARO cu cele mai bune rezultate în vânzări. La început, firma a avut trei acționari: oamenii de afaceri locali Vladimir Svatos, Tomas Sykora și Miroslav Vejman. Toți trei, mari iubitori ai mașinilor produse la Câmpulung Muscel. După ce, din lipsa pieselor și subansamblelor, firma a fost pusă în imposibilitatea de a mai putea asambla mașini ARO noi, cehii au încercat să își salveze afacerea importând în țara lor alte mașini de teren: modelele UAZ Patriot și Lada Niva (ambele produse în Federația Rusă), respectiv Honker (o mașină produsă la scară redusă în Polonia), dar și gama de autoutilitare și camionete ușoare produse de compania GAZ (Rusia). De asemenea, Auto Max Czech se ocupă acum și de comerțul cu piese de schimb, cosmetică auto, precum și cu diverse îmbunătățiri (așa-numitul “tunning”, în engleză) pentru modelele comercializate.

Surse:  infocurteadearges.ro, ziarulargesul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.