ROMÂNIA BREAKING NEWS

Al doilea oraș românesc ca număr de locuitori, Chișinăul, a împlinit 577 de ani de la prima atestare documentară. La mulți ani într-o Românie întreagă!

La Multi Ani Chisinau

Sursa foto:Basarabia Pământ Românesc

De Hramul orașului Chișinău, 14 octombrie, locuitorii capitalei și oaspeții au sărbătorit în centrul urbei. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt s-a transformat într-un loc unde s-au întâlnit meșteri populari și comercianți de frigărui, plăcinte și vin. Sărbătoarea a fost deschisă de primarul general, Dorin Chirtoacă. Edilul, a făcut un gest simbolic și a dat cep unui butoiaș cu vin la începutul sărbătorii, transmite IPN.

Sursa foto: Dan Guțu – ipn.md

Orașul Chișinău a împlinit 577 de ani de la prima atestare. Primarul capitalei și reprezentanți ai autorităților locale au inaugurat evenimentul prin depunere de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, după care a urmat Sfânta Liturghie de la Catedrala „Nașterea Domnului”. „Sărbătoarea după slujba de dimineață începe evident printr-un păhărel de vin și o masă gospodărească”, i-a îndemnat pe cei din Piața Marii Adunări Naționale edilul.

Manifestările artistice au începute de renumitul Ansamblu de dansuri populare „Joc”.  Mai apoi, Garda de Onoare a Muzeului Unirii din orașul românesc Alba Iulia a reconstituit o bătălie istorică dintre daci și romani. În Piața Marii Adunări Naționale au mai evoluat și artiștii Mihai Ciobanu, Zinaida Julea, formația Chatarsis, iar surpriza serii a fost interpreta din România, Andra. Sărbătoarea s-a încheiat, tradițional, cu focuri de artificii.

Poliția nu a înregistrat cazuri excepționale. Pe parcursul zilei doar șoferii au avut de suferit din cauza perturbării traficului. Transportul nu putea circula pe bulevardul central Ștefan cel Mare și Sfânt, iar traficul pe străzile adiacente a fost greoi din cauza automobilelor parcate neregulamentar.

În aceeași zi, șeful statului, Nicolae Timofti, a mers în orașul Florești ca să sărbătorească Hramul localității din care este originar. Premierul Iurie Leancă a vizitat satul Săiți, raionul Căușeni, grădinița căruia a fost mistuită de flăcări, și a promis că Guvernul va căuta bani ca să o renoveze. Președintele Parlamentului, Igor Corman, a participat la festivitățile dedicate Hramului orașului Briceni.

Sursa: ipn.md

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: