ROMÂNIA BREAKING NEWS

24 ianuarie 1918. Sfatul Țării din Basarabia proclamă independența Republicii Democratice Moldovenești

24 ianuarie  1918. Sfatul Țării din Basarabia proclamă independența Republicii Democratice Moldovenești

La 24 ianuarie 1918 Sfatul Țării din Basarabia, întrunit în ședință solemnă, votează în unanimitate și proclamă independența Republicii Democratice Moldovenești. Acest vot a constituit o etapă importantă pe calea unirii fostei Basarabii țariste cu România.

Steagul_Republicii_Democratice_Moldovenesti

Proclamarea Republicii Democratice Moldovenești s-a făcut în condițiile Revoluției ruse din 1917. Inițial Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale.

Republica Democratică Moldovenească este un fost stat care a fost înființat în 2 decembrie 1917 pe teritoriul fostei gubernii Basaraba, prin proclamația Sfatului Țării, organ reprezentativ al populației din regiune. Proclamarea Republicii Democratice Moldovenești s-a făcut în condițiile Revoluției ruse din 1917.
 
Inițial Republica Democratică Moldovenească a fost declarată parte a unei viitoare Rusii federale, dar în 24 ianuarie 1918 și-a proclamat independența.

În condițiile anarhiei existentă datorită revoluției ruse, conducătorii Republicii Democratice Moldovenești (Ion Inculeț, Nicolae Bosie-Codreanu, Ion Pelivan, Nicolae Sacară) au cerut sprijin pentru restabilirea ordinii de la generalul rus Scerbacev, comandantul armatei ruse de pe frontul românesc. Cum acesta nu avea ostași disponibili, armata rusă fiind și ea în stare de anarhie la acea vreme, a înaintat cererea respectivă aliaților români. Ca urmare a acestei cereri, în ianuarie 1918 armata română a intrat în
Basarabia. Sovietul bolșevic din Chișinău, aflînd despre chemarea trupelor române, a declarat că nu se va mai supune Sfatului Țării și a anunțat o primă pentru capetele conducătorilor guvernului Republicii (Cristi, Pelivan și Codreanu). Pînă la urmă însă bolșevicii au fost nevoiți să părăsească Basarabia. În 13 ianuarie 1918 armata română a intrat în Chișinău.

Pe 24 ianuarie 1918, Sfatul Țării a votat în unanimitate pentru proclamarea independenței Republicii Moldovenești. Consiuliul Director a fost dizolvat și a fost înlocuit de Consiliul de Miniștri. Primul ministru al noii republicii a fost numit Daniel Ciugureanu, iar Ion Inculeț a fost reconfirmat ca președinte.

În 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Țării, organul conducător al republicii, a votat unirea Republicii Democratice Moldovenești cu România. Votul de unire cu România a fost dat cu 86 voturi pentru, 3 împotrivă și 36 abțineri. Tratatul de la Paris (1920) a confirmat unirea Basarabiei cu România.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / sursa: istoria.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: