Joi seara la orele 16.00 , in ziua in care lumea praznuia pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil , Editura ” RAO ” in colaborare cu ” Fundatia Carol I ” au lansat intr-un cadru extrem de generos, Amfiteatrul pus la dispozitie chiar de Biblioteca Central Universitara , cartea „TRANSNISTRIA 1989 – 1992, Cronica unui razboi nedeclarat” scrisa de dl. general ( r ) Ion Costaș. La eveniment au participat numerosi diplomati , oameni de presa, generali in rezerva care au avut tangenta cu razboiul din Transnistria si pana la varfuri ale lumii academice si universitare precum profesorul universitar Mihai Retegan sau decanul Facultatii de Istorie de la Universitatea din Chisinau . Alaturi de amfitrionul Ovidiu Enculescu – Director al Editurii ” RAO ” au vorbit despre carte si analistul american Lary Watts, profesorul Ion Coja , dl general de divizie Teodor Frunzeti – rector al Universitatii Nationale de Aparare ” Carol I ‘ , fostul ministru al Apararii Nationale dl general ( r ) Nicolae Spiroiu si evident autorul care la vremea respectiva in deplinea functia de ministru de Interne al R. Moldova , dl general ( r ) Ion Costaș. In amfiteatrul plin de oameni interesati de aceasta ” lansare – eveniment ” au mai fost prezenti pe langa profesori si specialisti in probleme de istorie si geopolitica , militanti de la Platforma ” Actiunea 2012 ” , jurnalisti de la RRI(Radio Romania international), RGN (Romanian Global News) si RBN PRESS, d-na Iulia Gore Costin, Înalt Reprezentant al Guvernului Român pe lângă Republica Moldova, care si-a impartit prezenta intre lansarea de la BCU si un vernisaj de pictura de la Palatul Parlamentului , militanti de la ” Noua Dreapta ” din Bucuresti si Chisinau in frunte cu liderii lor , Tudor Ionescu si Sergiu Lascu, dar si simpli unionisti din Bucuresti , Chisinau si Cernauti , precum si familia de bucovineni, Patras, venita pentru lansarea de carte tocmai din Nordul Bucovinei (Ucraina de azi). Dupa prezentarea cartii s-a proiectat un film referitor la evenimente sangeroase din timpul razboiului de pe Nistru, apoi s-a servit o gustare. La un pahar de vorba , dl general ( r ) Mircea Chelaru a incantat publicul cu ipotezele geostrategice formulate de Domnia Sa pe marginea razboiului din Transnistria precum si asupra actualei pozitii a R . Moldova , situata pe linia de demarcatie Est – Vest .
Pentru echipa RBN PRESS a fost un bun prilej de a lega prietenii si inchega relatii cu o mare parte dintre cei invitati, fapt care speram sa duca la o inbunatatire a informatiilor si subiectelor mediatizate de portalul de presa rbnpress.info si implicit la cresterea satisfactiei domniilor voastre, cititorii nostrii fideli si nu numai. Fideli principiilor de profesionalism cat si de crestere a orizontului de subiecte de maxim interes pentru public am cooptat in colectivul de redactie si pe distinsul domn profesor, inegalabilul Ion Coja, prezent la acest eveniment si care ne-a entuziasmat cu raspunsul dansului, afirmativ, spontan si fara echivoc, de a se alatura proiectului nostru de presa. Insa mai presus de toate, echipa RBN PRESS a reusit sa realizeze un interviu in exclusivitate cu autorul cartii dl general ( r ) Ion Costaș . Cu toate ca tatal sau a luptat ” in armata Maresalului Dezrobitor Ion Antonescu impotriva sovieticilor”, dupa propriile marturisiri, ceea ce evident a dus la deportarea tatalui sau in Siberia dupa 1949 , basarabeanul Costaș Ion, urca toate treptele carieriei militare pana la gradul de general – locotenent sovietic de aviatie si comandant de divizie aeriana. Dupa dezintegrarea URSS , generalul Costaș Ion s-a intors in nou infiitata R. Moldova, renunta la privilegiile unei cariere militare la Moscova si se pune la dispozitia poporului sau. Devine ministru de Interne exact atunci cand se declaseaza razboiul din Transnistria . Pus in fata unei superioritati numerice si tehnice evidente precum si a perspectivei dezmembrarii teritoriale a R . Moldova , generalul Costas Ion cere sprijinul ministrului Apararii Nationale a Romaniei. Ministrul de atunci , generalul ( r ) Nicolae Spiroiu devine constient ca la frontiera de rasarit se joaca nu doar soarta R. Moldova ci poate chiar soarta Romaniei. Generalul Costas Ion pune pe picioare in mare viteza „o armata de voluntari moldoveni, unii veterani din Afganistan” in doar doua luni . Dupa propriile sale declaratii Romania, „devine constienta ca micuta armata moldoveana nu avea cum sa reziste teribilei actiuni a Armatei a 14-a , excelent echipata si incepe sa livreze R. Moldova TAB-uri, aruncatoare de grenade, armament si munitie” . Se pare ca au existat si voluntari veniti din Romania care s-au alaturat voluntarilor moldoveni in efortul disperat de a opri si stabiliza pe Nistru hoardele dezlantuite ale mercenarilor rusi. ” Nu ne-au invins militar si Transnistria nu ar fi fost ocupata fara complicitatea unor tradatori aflati in posturi cheie la Chisinau”, a spus cu amaraciune dl. general Costas Ion in interviul pe care a binevoit sa-l dea in exclusivitate echipei RBN PRESS . Dar despre toate acestea , mai pe larg in zilele urmatoare cand veti putea urmari doar la RBN PRESS marturisirile cutremuratoare ale fostului ministru de Interne al R. Moldova, dl general ( r ) Ion Costaș .
Echipa R.B.N.Press
Dacian Dumitrescu & Dorian Theodor
*Acest articol si toate celelate materiale aparute pe RBN PRESS pot fi preluate de catre toate publicatiile romanesti din tara si de peste hotare cu specificarea sursei.