Armata Română a fost prezentă în toate marile evenimente ale Istoriei Neamului Românesc, de la întemeierea primelor voievodate și până azi când România este o componentă activă în structurile militare ale NATO și UE . Domnitorul Alexandru Ioan Cuza este cel care a promulgat decretele de înființare a Ministerului Apărării Naționale și a Marelui Cartier General semnând astfel actul de naștere al Armatei Romăne moderne. Armata Romană și-a dat jerfa de sânge în Razboiul de Independență de la 1877-1878, apoi în Primul Razboi Mondial precum și în cel de-al Doilea Razboi Mondial, atât în Campaniile din Est cât și în cele din Vest, pentru apărarea hotarelor naționale. Acum, Armata Română este gata să raporteze Națiunii: De 154 de ani este în serviciul devotat al Patriei, de 154 de ani se află neîntrerupt la datorie ”pe apă , în aer și pe uscat, pe fronturile de luptă vazute și nevazute ”, acolo unde Comandamentele Istoriei au cerut-o și o mai cer. La ceas aniversar, dupa 154 de ani de lupta și jertfă continua, să urăm militarilor și comandanților Armatei Romane aflați de strajă pe meleagurile romanești sau la datorie ăn misiunile internaționale un sincer și călduros ” LA MULȚI ANI ”, sănătate, putere de muncă și de luptă, realizări și belșug familiilor acestora . Să nu uităm deviza înaintașilor noștri: ” Nu vom ceda nici o brazdă de pământ romănesc ! “
151 de ani de la Înființarea Ministerului Apărării Naționale și a Marelui Cartier General
154 de ani de la Înființarea Armatei Române
Carol I – Proclamarea Independentei 1877Armata Româna la Plevna 1877 Carol I 1877 Regiment de Rosiori
Armata Română 1916 Armata Română 1917 – foc de artilerie Bombardier Românesc Primul Război Mondial Torpilorul NALUCA Primul război mondial Torpilorul Smeul – Primul Război Mondial
l
Primirea-Armatei-Romane-Eliberatoare-sub-Antonescu-in-Chisinau-1941 Divizia I Blindata a Armatei Române 1941 Divizia I Blindata a Armatei Române Tanc R-2 din Divizia 1 Blindata la Stalingrad Avioanele de Vânatoare Românești – IAR 80 al Doilea Război Modial Submarinul Delfinul al Doilea Război Modial Submarinul Delfinul in Portul Constanta – al Doilea Război Modial
ARMATA ROMÂNĂ AZI
In fotografia postata de dvs nu este Torpilorul „Smeul” din Primul Razboi Mondial, ci distrugatorul “Regele Ferdinand”, surprins in portul Constanta in anul 1930.
La data de 2 aprilie 1917, torpilorul „Smeul“ (comandant: căpitan Nicolae Gonţa) s-a răsturnat şi s-a scufundat pe Canalul Stari-Stambul, în urma unei puternice furtuni.
Nava plecase de la Chilia spre Ismail, având la bord materiale, corespondenţă, câţiva evacuaţi, precum şi trei ofiţeri francezi, care comandau trupele de infanterie la Sulina.
Puteti sa cititi despre Torpilorul „Smeul” pe site-ul Ligii Militarilor Profesionisti:
„Torpilorul SMEUL – un simbol al eroismului românilor”
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/torpilorul-smeul-simbol-al-eroismului-romanilor/
In cadrul articolului nu fotografia de generic reprezinta Torpilorul „Smeul”. Fotografia color postata la mijlocul articolului, infatiseaza torpilorul “Naluca”, bricul “Mircea” si torpilorul” “Smeul”.
Danut ALBU – L.M.P.
Articol LMP:
„MARINA MILITARA ROMANA IN TIMPUL CELUI DE-AL DOILEA RAZBOI MONDIAL – Torpilorul NĂLUCA, spaima submarinelor sovietice”
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/marina-militara-romana-in-timpul-celui-de-al-doilea-razboi-mondial/
Articol LMP:
„Scufundarea crucișătorului auxiliar REGELE CAROL I ”
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/scufundarea-crucisatorului-auxiliar-regele-carol/
Articol LMP:
„SCUFUNDAREA DISTRUGATORULUI MOSKVA”
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/scufundarea-distrugatorului-moskva/
Articol LMP:
DEZROBITORII
http://www.ligamilitarilor.ro/istorie-militara/dezrobitorii/
Articol LMP:
„LECTIA DE ISTORIE, EROISM, MORALITATE SI PATRIOTISM – AM.(ret) PETRE ZAMFIR – Submarinul NMS “Delfinul” in cel de-al Doilea Razboi Mondial”
http://www.ligamilitarilor.ro/activitati/lectia-de-istorie-eroism-moralitate-si-patriotism/
„O viaţă la cote maxime – Prinţul Constantin M. Cantacuzino ( Bâzu)”
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/viata-la-cote-maxime-printul-constantin-m-cantacuzino-bazu/
„Ion Dobran la 94 de ani: “Am visat aripi şi mi le-am trăit”
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/ion-dobran-la-94-de-ani-am-visat-aripi-si-mi-le-am-trait/
„EROUL AVIATOR TUDOR GRECEANU”
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/eroul-aviator-tudor-greceanu/
„Sub semnul centenarelor”
http://www.ligamilitarilor.ro/eroii-neamului/semnul-centenarelor/