ROMÂNIA BREAKING NEWS

Vlahii din Valea Timocului trăiesc precum indienii din America. Sârbii au înființat o națiune artificială care nu are nicio legătură cu România

Vlahii din Valea Timocului trăiesc precum indienii din America. Sârbii au înființat o națiune artificială care nu are nicio legătură cu România

Rezolvarea problemei vlahilor din Valea Timocului stă în mâinile comunităților de acolo. Ei trebuie să decidă ce vor să fie și ce vor să facă pe viitor. Atât România cât și Serbia așteaptă ca românii și vlahii din Timoc să își hotărească soarta.

 

Membrii organizației Inițiativa Românilor din Serbia, una din numeroasele asociații ale românilor din Valea Timocului, s-a adunat, sâmbătă, în orășelul Donji Milanovac, de pe malul Dunării, pentru a pune la cale viitoarele alegeri pentru consiliile naționale ale minorității naționale din Serbia.

Românii din Timoc au posibilitatea, pentru prima dată să își trimită reprezentanți în Consiliul Național al Minorităților Naționale a Românilor din Serbia, nu pe listele așa zisei minorități a vlahilor.

Rezolvarea problemelor vlahilor din Timoc este însă departe de fi avut loc. Asta și din cauza dezbinării și a intereselor personale ale locuitorilor din regiune. “Ne-am dat mâinile pentru poziționarea noastră la alegerile din toamnă. Să lăsăm interesele personale. Singurul calcul care trebuie să existe este neamul nostru românesc.
În Timoc suntem două minorități diferite. După alegeri vrem să facem un protocol de colaborare, pentru că este vorba de neamul nostru. Vrem să ne apropiem de ei, să le spunem să nu mai existe consiliul vlah, ci doar unul românesc. Ei spun că țara lor mamă este Serbia”, a spus Bojan Barbucici, președintele Inițiativei Românilor din Serbia.
Se spune că Serbia nu respectă drepturile românilor din Timoc, unde nu au biserică, școli sau presă în limba lor. Cum se explică însă că aceeași țară conferă toate drepturile pentru românii din Vojvodina: limba română poate fi utilizată în administrație, denumirile instituțiilor publice sunt și în limba română, există școală și presă românească serioasă, iar numele localităților cu majoritate românească este trecut și în română.
Explicația nu este simplă! „Nu știm câți dintre vlahi se declară români” În Valea Timocului trăiesc, pe lângă sârbi, vlahi care consideră că fac parte din etnia vlahă, ca urmași ai populației autohtone romanizate, vlahi care spun că țara „mamă” este România, și mai sunt și etnicii români. Cu toții au zeci de organizații și asociații, fiecare oraș și fiecare sat are reprezentatul său. Categoric, nu se înțeleg între ei.

Cei care spun că fac parte din etnia vlahă susțin apartenența la Serbia, scriu cu litere chirilice și merg la biserica ortodoxă sârbă. Vlahii români sunt apropiați României.

Organizația principală a lor se numește Consiliul Național al Vlahilor din Serbia. Românii din Timoc nu au avut până acum doi ani nicio organizație. Dar și-au făcut recent una și au denumit-o Consiliul Național al Românilor din Serbia. “Nu putem să știm câți români sunt în Timoc.
Nu știm câți dintre vlahi se declară români. Câți dintre ei își declară apartanența pentru diverse interese. Una dintre soluții ar putea să fie oferirea de dublă cetățenie de către România. Numai așa puteam avea șansa să facem o identificare reală. Problema noastră este legată de identificare.
Felix Romuliana
La Zajecar se află Felix Romuliana, unul din cele mai mari temple din timpul romanilor
Politicienii sârbi spun că oamenii se pot declara români, nu au nimic împotriva lor. Constituția Serbiei spune că poate să se declare fiecare cum vrea. Numărul românilor din Timoc este mai mare decât se spune”, a declarat Bojan Barbucici. Acesta susține că numeroși vlahi care nu se consideră români beneficiază pe nedrept de burse de studii și diverse avantaje pe considerentul că pentru România vlahii sunt egali cu românii. “Am să ridic și problema cu bursele obținute în România. Dacă ești sârbi mergi la bugetul sârbesc. Ești român de orgine, te declari că ești român și poți să capeți bursa din România. Altfel nu ai dreptul să ceri bursă de la români”, a mai spus Barbucici.

Bojan Barbucici susține că vlahii din Timoc trăiesc ca indienii din rezervațiile din America. “Suntem ca niște indieni din America, conservați într-o rezervație. Am rămas la nivelul de acum 200 de ani.

Bojan Barbucici
Bojan Barbucici, liderul Inițiativei Românilor din Timoc
În Timoc nu sârbii au probleme cu românii. Ci românii cu românii. Sârbii sunt deștepti și își apără interesele”. 35.330 de vlahi declarați în Valea Timocului, Vlahii din valea Timocului trăiesc într-o zonă izolată. Mulți se consideră de etnie vlahă și spun că fac parte din populația autohtonă care a fost romanizată. Au trăit zeci de ani în această izolare fără să își dorească să fie români. Fiecare familie avea pe cineva care lucra în Occident, financiar nu au stat rău și nu aveau nevoie de ajutorul statului român. Conform recensământului din 2011, comunitatea vlahă numără 35.330 de persoane.
Unii spun că numărul lor este undeva la 50.000-60.000, însă mulți se declară sârbi. Printre ei se află și o comunitate care a început să se emancipeze. Este vorba de aproximativ 2.500 de persoane care se declară etnici români și care își cer drepturile. Până în 2012 nu a funcționat în valea Timocului nicio organizație românească cu titulatura de “români”. “În Serbia există Consiliul Național al Minorităților.
Din 2006, face parte din el și Consiliul Minorității Vlahilor. Din punt de vedere legal este considerată cu totul altă minoritate de cea a românilor. Cine se înscrie în Consiliul Naționala al Vlahilor este automat altceva decât român. Organizațiile românilor au reînviat după 2012. Având în vedere dezorganizarea care a fost aici e foarte greu să unească într-o singură organizație. Ele au renăscut individual în mai multe orașe.
Toată mișcarea a înviat de undeva de un an. E greu să îi unești. Încă fiecare ține la identitatea organizației sale”, a spus Ilian Nițu, consulul României de la Zajecar, cel mai mare oraș din Valea Timocului. Diplomatul consideră în Serbia a fost creată artificial o minoritate națională pentru o națiune care nu există. “Autoritățile sârbe, la nivel foarte înalt, spun că vlahii nu sunt români. Și chiar România a fost acuzată de la Belgrad că ar încerca asimilarea așa zisei minorități vlahe”, a mai declarat Nițu.
Vlahii care nu sunt români Legea 299/2007 din România spune că vlahii sunt considerați români, chiar dacă ei nu împărtășesc această poziție. Din contră, mulți locuitori spun că se team să nu fie asimilați de români. “Este un paradox. România, din punct de vedere legal, îi consideră pe vlahi ca fiind români. Teoretic nu ar fi nicio problemă că cineva își zice vlah sau român.
Poziția Serbiei este oarecum greu de înțeles. Au creeat cu bună știință o minoritate artificială vlahă despre care se spune că nu are legătură cu poporul român. S-a rescris o istorie numai pentru românii de aici. O istorie prin care se încearcă să se spună că populația de aici vorbește o limbă similară cu româna și o motivează prin faptul că au fost romanizați. Nu că au legătură cu românii. Nu înțeleg de ce Serbia tratează astfel problema”, a declarat Iulian Nițu, numit în septembrie 2012 consulul României la Zajecar.
Sursa: Stefan Both/Adevărul.ro prin România Breaking News

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: