ROMÂNIA BREAKING NEWS

Se deschide Consulatul General al României la Slatina / Transcarpatia (Ucraina)

Se deschide Consulatul General al României la Slatina / Transcarpatia (Ucraina)

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a efectuat, miercuri, o vizită la Ujgorod, centrul administrativ al regiunii ucrainene Transcarpatia, la invitația șefului Administrației Regionale de Stat, Ghenadi Moskal.

Delegația română a avut o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților din Transcarpatia, în cadrul căreia părțile au subliniat că, pentru redeschiderea punctului de trecere a frontierei Tarna Mare – Hija, există deja acordul părții române, iar acum se așteaptă acordul guvernului ucrainean în vederea începerii lucrărilor de modernizare a acestui punct.

Potrivit portalului de știri “Zakarpattia.net”, punctul de control de pe partea ucraineană a graniței nu este închis în mod oficial, activitatea sa fiind doar suspendată în 2005, după inundații. Acum se dorește ca acest punct de trecere a frontierei să fie nu doar pentru pietoni, ci și pentru transportul de persoane pentru localnicii din zona de graniță, mai ales că nu este nevoie de investiții substanțiale în acest sens.
În cadrul întâlnirii de la Ujgorod, a mai fost anunțat faptul că, în luna martie a acestui an, în Transcarpatia este așteptat într-o vizită oficială ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, care urmează să participe la deschiderea Consulatului General al României la Slatina (Solotvino), în raionul Teceu (Teaciv).

Biroul de Presă al Consiliului Județean Satu Mare, de asemenea, informează că, în cadrul întâlnirii din Transcatpatia, părțile au mai vorbit despre o veche tradiție – Ziua Bunei Vecinătăți, președintele Adrian Ștef venind cu propunerea ca, în 2016, această sărbătoare să se desfășoare în județul Satu Mare, la Micula, unde există o însemnată comunitate ucraineană.

S-a mai a pus problema ridicării unui bust al lui Mihai Eminescu la Ujgorod, având în vedere faptul că și Taras Șevcenko are un bust la Satu Mare, propunere primită cu entuziasm de guvernatorul Moskal, care cunoaște, de altfel, destul de bine limba română – notează sursa menționată. A mai fost propusă realizarea unei tabere de arte plastice la Bobald pentru tinerii artiști români și ucraineni.

Din delegația română au mai făcut parte directorul de cabinet al președintelui Consiliului Județean Satu Mare, Claudiu Sulea, Janko Szep Istvan, șef serviciu la Direcția de Dezvoltare Regională a Consiliului Județean, comisarul șef Vasile Maxim – șef serviciu teritorial al Poliției de Frontieră Satu Mare, Felician Pop, directorul Muzeului Județean, Robert Laszlo, directorul Centrului de Creație și Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, președinte al Uniunii Ucrainenilor din județul Satu Mare.

Alături de guvernatorul Ghenadi Moskal, partea ucraineană a fost reprezentată de Mihailo Rusaniuk și Vitali Liubka, șefii administrației raionale Vinogradiv, Volodimir Kolesnikov, șeful vămilor din regiunea Transcarpatia, Ivan Haiduk, primarul comunei Hija, și Renata Șiman-Moiș, șef serviciu relații externe, investiții și cooperare transfrontalieră în cadrul Administrației Regionale de Stat Transcarpatia.
Publicat de romaniabreakingnews.ro/Sursa: Se anunță deschiderea Consulatului General al României la Slatina

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: