ROMÂNIA BREAKING NEWS

Vitalie Cojocari: „Unionismul românesc nu are un lider! Când va apărea, se va înfăptui și Unirea mult visată”

Vitalie Cojocari: „Unionismul românesc nu are un lider! Când va apărea, se va înfăptui și Unirea mult visată”

Toată lumea este de acord, pe fondul furăciunilor politicienilor, pe fondul sărăciei, Unionismul începe să prindă rădăcini tot mai puternice în Republica Moldova. Cu alte cuvinte, tot răul – spre bine. Dacă ar fi să mergem pe logica asta, cei mai mari Unioniști sunt Shor, Filat, Plahotniuc, Voronin, Dodon și alții, dar nu neapărat în ordinea aceasta.

Jurnaliști, editorialiști, bloggeri de la Chișinău, pe care îi respect, se declară Unioniști, dar au o problemă cu marșurile. Cică să nu aibă loc, că întrețin ura, destabilizează situația… Fraților, greșiți. Și eu greșeam, că am crezut la fel, dar acum îmi dau seama că marșurile acestea își au menirea lor. Arată că există un nucleu dur al Unioniștilor, că acesta este mare și îi solidarizează pe Unioniștii. Dar, cel mai important, marșurile întrețin focul Unionismului, nu-l lasă să se domolească. După dezamăgirea provocată de Roșca și Co, Unionismul devenise un fel de paria la Chișinău. Erai considerat aproape nebun dacă susțineai că Moldova trebuie să se unească cu România. 

Există însă câteva probleme. Unu, Unionismul este contestat nu numai în Moldova. Citiți comentariile la știrile despre Marșul Unirii care au apărut în presa din România. Sunt un supărat să văd atâția cetățeni români neinformați și rău intenționați. Este adevărat, sunt mulți trolli printre ei, oameni plătiți să bage zânzanie, dar sunt și mulți care pur și simplu o iau pe arătură. Poate că asta este bine. Nu de alta, dar cetățenii moldoveni au fost acuzați mereu că nu vor Unirea. Iată că nu-i chiar așa.

Doi. Faptul că există reticenți sau anti-unioniști mă lasă rece. Credeți că pe vremea lui Cuza, pe vremea lui Mihai Viteazu toată lumea era încântată de Unire? Nu. Erau mulți, foarte mulți oameni care se opuneau. Ohohoho, tare se mai opuneau. Și totuși s-a putut. De ce? În primul rând pentru că asta este în sângele românilor, să vrea să trăiască în aceeași țară. De când există românii, în sufletele lor Unionismul a fost peste separatism. Dar, cel mai important, s-a putut face Unirea pentru că au existat lideri care și-au dorit asta în ciuda rușilor, turcilor, chiar și în ciuda opoziției din cele trei state românești – Ardeal, Moldova și Țara Românească.

Partea bună a mitingului din Chișinău – am văzut câțiva potențiali lideri care să înfăptuiască Unirea. Din păcate, politicienii de acum, chiar și cei de la București, nu au pe agenda lor Unirea. Pe cei din București nu-i înțeleg. De cei de la Chișinău ce să zic? Sunt puși pe căpătuială. Nu vor nici în UE, unde regulile sunt strice și nu i-ar lăsa să fure, nu vor nici în România, unde ar fi fost arestați cu toții de DNA, de s-ar goli parlamentul. Așa că, dragii mei, nu ne rămâne decât să inventăm noi, dintre noi, niște lideri care să înfăptuiască Unirea! Așa să ne ajute Dumnezeu!

Sursă, autor: Vitalie Cojocari – cojocari.ro prin romaniabreakingnews.ro

Despre Vitalie Cojocari,

…așa cum se descrie pe blogul personal:

Sunt român născut în Republica Moldova, satul Cuizăuca, raionul Rezina.

Școala generală în satul Cuizăuca; liceul “Onisifor Ghibu” din Orhei; Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM) – Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării; Universitatea din București, Masterat – “Producția Multimedia și Audio Video”. Am și studii în domeniul politic, în cadrul unui proiect dezvoltat de Fundația Soros Moldova.

EXPERIENȚĂ. La început reporter al agențieo de știri Basa PRESS. Am cochetat puțin cu radioul. Experiența nici nu m-a atras, nici nu a fost de lungă durată. Am scris și la ziar. Câteva articole au apărut în Ziarul de Gardă. Ulterior am făcut pasul cel mare: televiziunea. Mai întâi au fost câteva proiecte, de pildă – o televiziune micuță: TV EuroNova. Am vrut mai mult de la această meserie și mi-am trimis CV-ul la PRO TV Chișinău. Am fost angajat, am muncit, am învățat foarte multe. După nici un an am vrut să vin la București. Am venit. În redacția Știrilor PRO TV din București muncesc și acum. Scriu pe teme economice, sociale, despre construcția autostrăzilor (ce utopie românească!), despre probleme de mediu, despre energie, despre resurse umane, despre comerț.

BLOGUL. (cojocari.ro) Țin acest blog pentru că nu vreau să uit de Moldova sau de Moldovioara, cum îi zic uneori cu drag, alteori cu tristețe sau cu ironie. Locuind departe, trăind altceva, începi să uiți, să nu te mai impresioneze problemele de acasă. Așa că, pe undeva, doar blogul mă ține în priza atmosferei din Chișinău. Am decis ca prin articolele de aici să mențin o legătură vie cu Moldova. Și, de ce nu, îmi propun să schimb atitudini, interpretări, lucruri chiar dacă sunt la distanță! Vă mulțumesc!

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.