ROMÂNIA BREAKING NEWS

Toţi etnicii români, nu doar descendenţii cetăţenilor Regatului României sau României Mari, ar putea avea dreptul să obţină cetăţenia română

Un proiect de lege care prevede posibilitatea ca etnicii români din afara graniţelor ţării şi care fac parte din comunităţile româneşti din afara României să poată solicita cetăţenia română a fost depus în Senatul de la Bucureşti de deputatul PNL Daniel Gheorghe foto), care motivează iniţiativa prin faptul că acest lucru ar contribui la redresarea demografiei.

În prezent, pe criteriul civic al redobândirii cetăţeniei române, se califică descendenţii cetăţenilor Regatului României sau României Mari de până la schimbările teritoriale din 1940, printre care se numără minoritari, alogeni, din Ucraina şi Republica Moldova. (…) În schimb, etnicii români aflaţi în statele din jur, dintre care mulţi şi-au păstrat identitatea românească cu mari sacrificii, nu au dreptul să redobândească cetăţenia română pentru că părinţii şi bunicii lor nu au fost cetăţeni români, ei fiind născuţi în teritorii care nu au aparţinut României”, se arată în expunerea de motive a deputatului Daniel Gheorghe.

Totodată, în documentul citat se precizează că „Actuala formă a Legii cetăţeniei române nr. 21/1991 îi tratează pe etnicii români la fel ca pe străini, textul normativ nefăcând distincţie între cele două categorii de cetăţeni”.

În opinia iniţiatorului, „alegerea de a se stabili în ţară făcută de etnicii români care vor dobândi cetăţenia română conform prezentului proiect de lege va contribui la redresarea tendinţelor demografice negative”.

Deputatul PNL mai susţine că impactul bugetar şi al protecţiei sociale este zero.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: