ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021” – Klaus Iohannis s-a întâlnit cu operatorii culturali și autoritățile locale

„Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021” – Klaus Iohannis s-a întâlnit cu operatorii culturali și autoritățile locale

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut luni, 3 octombrie a.c., la Universitatea de Vest din Timișoara, o alocuțiune la întâlnirea cu operatorii culturali și autoritățile locale pe tema „Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2021”.

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

„Dați-mi voie, în primul rând, să vă felicit pe toți care ați decis, de la început sau pe parcurs, să vă implicați în acest mare proiect, Capitală Culturală Europeană Timișoara 2021. Nu știu dacă toată lumea, și dintre cei implicați, își dă seama ce vi se întâmplă. Dacă nu, vă spun acum: vi se întâmplă cel mai important lucru care i se poate întâmpla unei comunități urbane. Vă pregătiți pentru programul care schimbă Timișoara.

Aveți privilegiul, care cred că putem să spunem că este unic, să fi fost Timișoara locul în care a pornit Revoluția în decembrie ‘89 și, după, istoric vorbind, doar câțiva ani, să aveți șansa să fiți Capitală Culturală Europeană. Eu am spus-o dintotdeauna, dar acum se vede: ceva special trebuie să fie în Timișoara asta. Sper să știți acest lucru și eu sunt convins că va fi un succes.

O să îmi permit să spun doar câteva lucruri, din poziția mea upgradată, sau updatată, fiindcă într-un fel am văzut Capitala Culturală Europeană când am pregătit Sibiul pentru acest mega-proiect, altfel am văzut-o fiind anului cultural, altfel când s-a terminat și acum, după atâția ani, deja sunt aproape 10 ani, mai exact în primăvara lui 2017 sper să existe o comemorare de 10 ani de Capitală Culturală, cred că am reușit să îmi clarific și eu niște lucruri despre cum a fost cu Capitala Culturală.

Cel mai important lucru, după părerea mea, este a defini programul și această etapă cu succes ați făcut-o, și știți unde vreți să mergeți.

Al doilea lucru, cel puțin la fel de important, este pregătirea pentru proiectul propriu-zis și aici e bine să ținem cont de faptul că este un proiect poli-fațetă și deja, dacă definim cadrul acestui proiect, ne dăm seama că este nevoie de foarte multe lucruri, cum domnul Primar General Cultural a subliniat deja.

Este nevoie de pregătirea orașului pentru acest proiect și, în drum, pe jos am venit de la Catedrală până aici, am văzut că s-au făcut pași foarte hotărâți în această direcție și cred că pot să vă felicit aici, nu se supără nimeni, și pe toți timișorenii care au participat.

A transforma un oraș într-o scenă, într-o Capitală Culturală Europeană, vă spun, pentru un primar este cel mai bun lucru care se poate întâmpla. Este nevoie, pe urmă, de a crea un cadru general care permite și manifestarea Capitalei Culturale, dar care permite și europenilor să ajungă aici, în Capitală.

Chestiunea nu ține doar de a avea evenimentele propriu-zise, ci și de a genera cadrul, evenimentele, accesibilitatea și vizibilitatea, foarte importante. Cadrul general politic, cel puțin în plan local, cred că s-a creat. Primăria, cu Consiliul Județean, cu Prefectura, cu toate instituțiile locale, din câte știu eu, au lucrat împreună pentru acest proiect și sunt convins că, indiferent de rezultatul unor alegeri sau altor alegeri, există tăria de caracter instituțional pentru a păstra adeziunea și acest lucru este important.

La fel de important, domnule Primar, este să convingeți guvernanții să vă dea ceva sprijin. Acest sprijin, iarăși, este de mai multe feluri. Sigur, cea mai evidentă chestiune sunt banii, dar banii singuri nu rezolvă decât o parte din probleme. Este important ca Guvernul să înțeleagă acest program, să vă sprijine cu toate entitățile care joacă un rol aici, și nu e numai Ministerul Culturii și Ministerul Finanțelor. La fel de importante sunt și multe alte entități guvernamentale, care efectiv trebuie să vă ajute să creați cadrul național pentru această Capitală Culturală Europeană.

Esența, totuși, a unei Capitale Culturale Europene rămân oamenii. Ca și, de fapt, în orice proiect, fără oameni nimic nu ar fi, decât frumusețile naturii. Și aveți un oraș frumos, dar ce au făcut oamenii aici este notabil. Esența e programul cultural, acesta trebuie generat, cred că este singurul termen potrivit, cu mare grijă, pentru a sublinia și latura națională, latura locală, latura europeană.

Fără latura europeană, e greu de vorbit despre o Capitală Culturală Europeană și Timișoara are ce arăta. Timișoara este un oraș al inovării nu numai în spațiul universitar sau în spațiul antreprenorial, este un oraș al inovării și în plan cultural. Și aici în sprijin vin foarte multe lucruri, am spus deja de zona antreprenorială, zona instituțiilor culturale, care este foarte importantă, zona bisericilor și faptul că vă aflați la confluența, sau să zicem la locul de sinergie, a două lumi, ca să spunem așa, lumea ortodoxă și lumea catolică. Toate acestea ajută.

Organizarea propriu-zisă a acestor evenimente culturale creează în cadrul legislației românești provocări specifice foarte mari. Dar poate, până peste 5 ani, se va reuși și armonizarea cadrului legal pentru a permite desfășurarea tuturor manifestărilor care sunt aici foarte importante.

Am ajuns la concluzia că e foarte, foarte bine să apară cât mai multe evenimente care sunt aduse din afară și care se completează cu evenimentele create aici, în Capitala Culturală. Astfel, ajung să lucreze împreună artiști de aici cu artiști din afară și rezultatele sunt câteodată spectaculoase. Apar creații care, pe urmă, sunt relevante pentru cultura europeană din momentul în care trăim. E foarte bine că v-ați definit din capul locului ce vreți să fie, realizările după ce se termină Capitala Culturală Europeană și mi se pare că ați definit foarte bine acest cadru.

Din punct de vedere operațional, cel mai important lucru, în timpul Capitalei Culturale Europene, dar până atunci mai e mult, este să existe un centru de comandă unic, altfel se întâmplă ce se întâmplă la noi aproape de fiecare dată. Indiferent dacă avem un eveniment pozitiv sau unul tragic, ne împiedicăm cu stângul de dreptul. Vă doresc să știți să evitați aceste interferențe care diminuează întreg ansamblul.

Am citit că ați făcut câteva sondaje pe parcurs și ați constatat că majoritatea timișorenilor vor să fie în acest film, ca să mă exprim așa colocvial. Este excelent, dar vă rog să-i încurajați ca de la dorința de a fi în acest proiect chiar să ajungă în acest proiect și să-i identifice ca și un proiect al lor. E foarte, foarte important pentru felul în care se simte atunci comunitatea. Dacă fiecare timișorean sau majoritatea timișorenilor simt că este proiectul lor, că sunt parte dintr-un proiect mare care definește orașul lor atunci veți constata că aveți un suport inestimabil, un suport foarte, foarte valoros care duce întregul proiect Capitală Culturală Europeană.

Veți reuși, fără îndoială, să creați și cadrul și esența proiectului. Nu uitați că, și în politică, dar și în astfel de proiecte, e bine să faci lucruri, până să și vorbești despre ele, deci publicitatea este foarte importantă, și atunci veți avea și suficienți musafiri și veți avea și suficientă atenție din partea nu numai a celor avizați, a specialiștilor, ci și din partea publicului general.

Cum construiți programul cultural, poate știți, poate încă nu, dar pentru cei care nu au multă tangență, aș spune poate sub formă de anecdotă, care, de fapt, nu este. Am mers într-o deplasare cu mai mulți, mai demult, când am fost simplu Primar, cu mai mulți înalți demnitari ai statului, după Capitala Culturală și, sigur, veni vorba de Capitala Culturală. Și unul din delegați, o persoană care a avut funcții importate zice ah, da, voi cu Sibiul, bine, ați făcut și voi un festival și v-ați pus în atenția publicului.

Dacă cineva crede că o Capitală Culturală este un festival atunci se înșeală amarnic. O Capitală Culturală este un mega-proiect, care poate fi apreciat la justa lui apăsare după ce trece.

Gândiți-vă numai la Olimpiadă, mare proiect, care ține două săptămâni. O Capitală Culturală ține 52 de săptămâni, și așteptările publicului sunt ca din prima zi până în ultima să fie totul la superlativ. Mie mi s-a părut important să existe și evenimente care au deja tradiție locală, sunt festivaluri care au tradiție, de multe ori, de ani de zile, dar cred că este important să se inventeze și highlight-uri noi, deci să nu fie doar un fel de Cântarea României care se tot reia, ci să apară câteva lucruri create pentru acel eveniment de Capitală Culturală, și festivaluri mai mici și evenimente foarte mari, și atunci o să găsiți cu siguranță mixul care se adresează majorității vizitatorilor și locuitorilor. Dacă apar doar evenimente foarte mari în detrimentul celor mici, o bună parte dintre artiști se vor simți frustrați, cum și invers, dacă sunt numai evenimente mici, marile festivaluri vor avea impresia că sunt neglijate. Mixul potrivit dintre acestea, până la urmă, face farmecul cultural al unei Capitale Culturale.

Ca să nu rămân într-o notă excesiv de pozitivistă, vreau să întreb totuși o chestiune. Mi-ar fi plăcut ca în aceste prezentări să aud și despre celelalte Capitale Culturale cu care vă împărțiți anul 2021 și, ca unul pățit, vă recomand să încercați să creați evenimente culturale și cu ei. În 2007, Sibiul a fost împreună cu Luxembourg. Fără Luxembourg, nu am fi știut nici de unde să o luăm, nici unde să o ducem, și, până în ziua de astăzi, cred că Luxembourg a fost cel mai important partener pe care l-am putut noi avea. Și am creat evenimente culturale care au impresionat prin felul în care cele două culturi locale au venit împreună și au generat proiecte culturale noi. Este o experiență pe care v-o recomand, și, în afara de faptul că apare o creație culturală esențialmente nouă și neașteptată, o să aveți și posibilitatea ca, prin rețeaua de capitale culturale, să vă promovați mult mai bine și să ajungeți mai eficient la acei artiști europeni care sunt dispuși să merge în capitale culturale europene fără să fie primul criteriu onorariu, ci faptul că performează în Capitala Culturală Europeană. Dar, vă rog, asta să considerați asta ca o introducere și, în niciun caz, ca rețetă pe care trebuie să o urmați. Nu există o rețetă pentru o Capitală Culturală Europeană și este bine așa. Fiecare trebuie să fie ceva nou, un proiect de sine stătător, și să strălucească așa cum își imaginează comunitatea locală.” – presidency.ro

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: