ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Statele Unite izolate la ONU şi în mijlocul unei furii musulmane. Care este poziția României?

Video: Statele Unite izolate la ONU şi în mijlocul unei furii musulmane. Care este poziția României?

Decizia lui Trump cu privire la Ierusalim a dat peste cap decenii de diplomaţie americană şi internaţională, notează AFP. Statele Unite s-au trezit astfel izolate la ședința de vineri din cadrul ONU şi în corzile unei furii a țărilor musulmană.

Așa cum am arătat într-o știre anterioară, în orașul Sfânt, au început deja ciocniri între musulmani și polițiștii israelieni în zona esplanadei moscheilor.   Confruntări au loc și la Betleem.  Proteste au avut loc și în alte state musulmane – Egipt, Malaezia, Indonezia. Nicio țară din lume nu are ambasada la Ierusalim. Până azi, ai mulţi lideri importanţi ai lumii și-au exprimat profunda  îngrijorare de planul americanilor de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a statului Israel.Președinții Rusiei și Turciei au avertizat că decizia americană este extrem de periculoasă pentru stabilitatea Orienului Mijlociu. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan amenința cu ruperea relațiilor dintre Turcia și America. – O zi a mâniei, dorită de palestinieni, după ce SUA a anunțat că își muta ambasada la Ierusalim

Iată că protestele nu au întârziat să apară și în faţa Casei Albe.

Sute de musulmani au participat la rugăciuni, vineri, în fața Casei Albe pentru a protesta față de decizia președintelui Donald Trump de recunoaștere a Ierusalimul drept capitala Israelului. Ca răspuns la apelul organizațiilor musulmane americane, credincioșii musulmani au venit în număr impresionant în perimetrul unui parc din zona Casei Albe, unde și-au pus covoarele pentru rugăciune și s-au rugat lui Allah, ca masură de protest.

Musulmanii au purtat eșarfe tradiționale palestiniene sau culorile drapelului palestinian, și pancarte prin care denunțau ocupația israeliană din Ierusalimul de Est și Cisiordania.

Video: Muslims pray in front of White House in protest against Trump

„Tocmai a distrus tot ceea ce putea aduce pacea“, crede Zaid al-Harasheh, un manifestant pro-palestinian care s-a rugat în faţa Casei Albe în semn de nemulţumire faţă de decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului şi de a muta de la Tel Aviv în acest oraş Ambasada SUA din statul evreu.

„Trump nu deține o bucată de pământ din Ierusalim și Palestina. El deține Turnul Trump. El poate da mai departe israelienilor“ a spus Nihad Awad, directorul executiv al Consiliului pentru Relații Americano-Islamice (CAIR)

Vorbind alături de alte figuri proeminente din comunitatea musulmană americană în timpul protestului, Awad a făcut un apel lui Donald Trump să „pună în primul rând interesele americane, nu pe cele ale unei puteri străine și lobby-urile sale din SUA.“  (Sursa: scmp.com)

Partea de est a Ierusalimului a fost ocupată de Israel în 1967 şi a anexat-o pentru a proclama întregul oraş drept capitala sa „eternă şi indivizibilăa Israelului”. Palestinienii îşi doresc la rândul lor ca partea de est a Ierusalimului să fie capitala statului la care aspiră.

Comunitatea internaţională s-a ferit din 1948 în coace, să recunoască Ierusalimul, oraşul sfânt atât pentru evrei, musulmani cât şi pentru creştini, drept capitală, pe considerentul că situația orașului sfânt, trebuie rezolvată în negocierile de pace israeliano-palestiniene.

România și criză Ierusalimului?

Poziția României în criza Ierusalimului: alături de ONU și Uniunea Europeană. Ministerul Afacerilor Externe și-a făcut cunoscută vineri poziția în legătură cu declarația președintelui Donald Trump privind mutarea ambasadei SUA în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. România subliniază necesitatea rezolvării juste și de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluției celor două state’, Israel și Palestina, care să co-existe în pace și securitate, ca unică variantă viabilă și capabilă să garanteze îndeplinirea aspirațiilor părților, potrivit Rfi.ro, citat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: