ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusia pregătește terenul pentru repetarea scenariului ucrainean în Moldova!

Justiția moldovenească a condamnat la câte 5 ani de închisoare cu suspendare doi tineri găgăuzi pentru pregătirea unor infracțiuni împotriva statului (acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist (art.2791 Cod penal) și antrenarea în organizarea unei formațiuni paramilitare ilegale (art.26, 282 Cod penal).

Aceștia deserveau administrația pro-rusă din autonomie și urmau să pună în aplicare un plan de destabilizare a situației în toamna anului curent (în ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova). Planul a fost dejucat de serviciile secrete moldovenești.
Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale a Republicii Moldova, cei doi tineri au recunoscut angajarea lor în acțiuni subversive de către “funcționari din cadrul Executivului Autonomiei Găgăuze și au colaborat cu ancheta, pentru a obține o pedeapsă mai blândă. Ei au urmat cursuri speciale de apărare împotriva scutierilor și de atacare a cordoanelor de poliție. Au fost inițiați în proceduri de fabricare a cocktailurilor Molotov, au executat trageri cu armament de infanterie, au exersat aruncarea grenadei și au fost instruiți în vederea folosirii măștilor antigaz. De asemenea, ei au urmat cursuri speciale pentru inducerea în eroare a detectorului de minciuni.

Tabăra de teroriști din Rostov pe Don

Până în luna octombrie 2014 (în noiembrie sunt preconizate alegerile), în tabăra de pregătire specială din orașul rus Rostov pe Don urmau să fie instruiți 100 de tineri găgăuzi. Primul grup a ajuns în tabăra din Rostov în ianuarie 2014. Potrivit presei de la Chișinău, organizatorii campaniei de recrutare a tinerilor pentru acțiuni militare sunt principalii colaboratori ai guvernatorului Găgăuziei, Mihail Formuzal, liderul Partidului Regiunilor (copiată de la fostul lider de la Kiev, Viktor Ianukovici). Responsabili de cooptarea și antrenarea tinerilor erau, potrivit presei locale, prim-viceguvernatorul Autonomiei Găgăuze, Valerii Ianioglo, deputatul în Adunarea Populară (parlamentul local), Fiodor Gagauz, șeful Direcției tineret și sport al Găgăuziei, Anatolii Cara.
Momentan, Procuratura Generală, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate, ia măsuri în vederea reținerii persoanelor bănuite de organizarea acțiunilor respective și de implicare în activități antistatale.

Liderii Găgăuziei sunt de negăsit
Potrivit unor interceptări telefonice apărute pe internet, după ce au început să fie reținuți exponenții grupului de diversioniști, Anatolii Cara a părăsit Republica Moldova, pentru a evita răspunderea penală. La ora actuală acesta se ascunde pe teritoriul Federației Ruse, într-o tabără a serviciilor speciale rusești. Nici prim-viceguvernatorul autonomiei, Valerii Ianioglo, nu este de găsit în Moldova, iar guvernatorul Găgăuziei, Mihail Formuzal, este plecat la fiul său, în Germania.

Transnistria – “planul B” al Moscovei
O altă pârghie a Moscovei de destabilizare a situației din Republica Moldova, în ajunul alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, este regiunea transnistreană controlată de un regim separatist pro-rus. Liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a amenințat Chișinăul cu ruperea negocierilor în problema transnistreană, dacă Parlamentul Moldovei va adopta proiectul de lege privind condamnarea separatismului. Legea prevede până la 20 de ani de închisoare pentru persoanele ce comit acțiuni cu caracter separatist sau extremist împotriva statului. „În cazul în care legea va fi adoptată, toate negocierile cu Chișinăul vor înceta”, a declarat Șevciuk la o întâlnire cu foștii “combatanți” din raionul Dubăsari care au luptat (în 1992) pentru separarea Transnistriei de Moldova.

La rândul său, Ministerul rus de Externe a avertizat Moldova și Ucraina, într-un comunicat oficial, să nu submineze activitatea pacificatorilor ruși din Transnistria, apreciind că acesta ar fi „un gest neprietenesc” ce ar „contrazice litera și spiritul Tratatului de Prietenie și Colaborare între Rusia și Moldova” și “riscă să destabilizeze situația în regiune”.

„Acțiunile sincronizate ale Republicii Moldova și Ucrainei în scopul impunerii unei blocade economice și de transport împotriva Transnistriei, pentru a forța Tiraspolul să facă concesii în procesul de negocieri și să renunțe la prioritățile politicii externe pot tensiona situația în regiune”, se spune în comunicatul citat. Potrivit Ministerului rus de Externe, Chișinăul ar fi reluat recent o campanie de propagandă cu scopul de a forța retragerea contingentului rus din regiune și pentru a schimba statutul actual trilateral al misiunii de menținere a păcii, ce operează în regiune. “Chișinăul și Kievul trebuie să conștientizeze responsabilitatea lor directă pentru eventualele consecințe negative în cazul în care vor continua să destabilizeze situația”, se arată în comunicatul MAE rus.

Reacția Chișinăului: “Moscova a inventat “blocada”, ca să-și justifice ulterioarele lovituri”
Șeful Biroului pentru Reintegrare din Guvernul de la Chișinău, George Balan, a reacționat la ultimul avertisment al Rusiei. Potrivit lui, “acestea sunt niște semnale că Moscova se pregătește de noi lovituri împotriva Moldovei”. “Această blocadă la care se referă Ministerul de Externe de la Moscova nu corespunde sub nici o formă realității. Comerțul în regiunea transnistreană a crescut în ultimele luni cu mai bine de 20 la sută. De facto, partea transnistreană este cea care întreprinde acțiuni unilaterale ce subminează mecanismul de pacificare. Avem probleme și în cadrul Comisiei Unificate de Control. Joia trecută partea transnistreană a lipsit, nu știm încă dacă joia viitoare va veni. Le-am propus să fie formată o comisie internațională care să monitorizeze și să identifice care dintre părțile implicate în aceste negocieri greșește, dar ei nici asta nu vor”, a adăugat George Balan.

Sursa: dw.de

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: