Actualizare ianuarie 2020:
VideoPrivesc.Eu Moldova: Conferința de presă susținută de Anatolie Postică, detectiv particular, cu tema Escrocheriile Imobiliare
Conferințe IPN [HD]| Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică
IPN.md Fostul șef SPIA, despre perchezițiile ce vizează domeniul imobiliar
Perchezițiile din 18 octombrie, efectuate la domiciliile unor angajați ai unei companii imobiliare, au fost organizate pe un caz trucat și nu au existat temeiuri juridice pentru aceste acțiuni procesuale. De această părere este detectivul particular Anatolie Postică, ex-șef al Serviciului Protecție Internă și Anticorupție din cadrul MAI.
Într-o conferință de presă la IPN, Anatolie Postică, care este și expert anticorupție, a declarat că ordonanța de efectuare a perchezițiilor a fost emisă în baza unui raport al unui ofițer de investigație de la INI cu privire la o grupare criminală care ar fi organizat eschivarea de la plata impozitelor. În realitate, menționează fostul șef SPIA, nu a fost decât un denunț al unui angajat al MAI, care a spus că a oferit arvună o mie de euro, însă nu i s-a rezolvat problema cu apartamentul, iar arvuna nu i-a fost întoarsă.
Anatolie Postică a relatat că, în dimineața de 18 octombrie, mai mulți angajați ai companiei imobiliare s-au trezist cu percheziții, în baza unei ordonanțe în care nu mai figura deja formula de „crimă organizată”, ci doar este specificată suma de o mie de euro. Potrivit detectivului, a fost dispusă formarea grupului de urmărire penală din circa 50 de reprezentanți ai autoritățile de aplicare a legii, printre care procurori, polițiști etc.
Fostul șef SPIA mai spune că pe lista persoanelor vizate de percheziții se regăsea și un avocat stagiar, chiar și părinții acestuia. „Până la urmă, nu a fost depistat nimic infracțional”, precizează Anatolie Postică. Potrivit lui, au trecut aproape două luni de la percheziții, iar nimeni din cei perchiziționați nu au un statut procesual. Citeste intreg materialul pe ipn.md
* * *
Investigația jurnalistică inițială / autor Octavian SERGENTU
Republica Moldova se confruntă cu ample amenințări din diverse sectoare strategice, iar unul dintre acestea este cel din sfera securității economice. Ultimii ani au mobilizat populația Republicii Moldova ca reacție la furtul miliardului care a dispărut din zona bugetară. Piramide financiare, escrocherii ordinare și ingerințe imobiliare au reprezentat modele de succes pentru unii oameni de afaceri autohtoni și au autorizat, la nivel înalt, un mod comportamental dăunător pentru întreaga societate.
Republica Moldova rămâne captivă modelelor controversate și unei etici păguboase pentru cetățean și societate. Chiar dacă a fost reiterat un parcurs european și au fost semnate diverse acorduri și tratate, care au reclamat o bună guvernare și o viziune de combatere a corupției, totuși statul moldovean rămâne încă deficitar în materie de securitate economică și de transparentizare a spațiului său socio-economic. Încurajarea unor personaje și companii controversate, constituirea sau încurajarea de către unele formațiuni politice, a unei clientiele economice, rămân pe agenda zilei. Asupra unui un caz specific așa-zișilor oameni potenți din sfera imobiliară și economică, despre care a semnalat și a relatat mass-media și influențerii basarabeni, ne vom apleca și în filmul nostru.
În pragul prăbușirii comunismului sovietic, au apărut primele afaceri piramidale și ingerințe financiare sau imobiliare. Ne amintim de celebrul caz MMM, care a răscolit întreaga Uniune Sovietică. În aceste scheme parșive și infracționale, au fost cuprinși și cetățenii de astăzi ai Republicii Moldova. Eroziunile securității economico-financiare și sociale se manifestă și în prezent.
Despre un caz controversat, care a explodat în Republica Moldova
Personajul principal, Vladislav Musteață, în acest caz, interferează agenții imobiliari, care achiziționează ca părți, un imobil și devin complici ai algoritmului. Apoi, în ecuație, intră ca participanți, alte persoane terțe. Personajul principal își impune puterea coercitivă ca să determine o rațiune de succes a afacerii. Algoritmul afacerii, elaborat de Vladislav Musteață, decurge în felul următor: agenții imobiliari devin părți ale schemei, contribuind cu o sumă de bani. Apoi, apar terțele persoane, care forme participante, inclusiv atunci când e achiziționat apartamentul. Impozitele nu sunt achitate, iar apartamentul e înregistrat pe o terță persoană.
Este relevată, schema de fraudare a cetățenilor de către Vladislav Musteață:
VICTIMA 1: „La indicațiile lui Vlad Musteață, eram impuși să încheiem tranzacțiile neoficial, adică la negru. Am fost martorul escrocheriilor dlui Vlad Mulsteață, și anume, cum agenții erau impuși să cumpere apartamentele mai ieftin, apoi să le revândă la un preț mai mare, banii obținuți nefiind declarați. Pentru procuparea apartamentelor de către agenți, erau găsite persoane terțe, pe numele cărora se scriau apartamentele, apoi fiind revândute, respectiv, la un preț mai mare, banii, iarăși nefiind declarați toți”.
VICTIMA 2 Angela SĂNDUȚĂ: „A venit Vlad și m-a rugat, dacă e posibil să îl ajut, să îmi scrie câteva apartamente pe mine…” (să trecă în proprietate pe numele meu – n.r.)
Anatolie POSTICĂ, detectiv particular, ex-șef al SPIA: „În activitatea mea, conform legislației de profil, am obținut informații, precum că cetățeanul Vladislav Musteață este implicat, antrenat în activități ilicite, mai bine zis, axate pe eschivarea de la plata impozitelor. Dat fiind faptul că am ocupat funcții de conducere în aplicarea legii – în instituția anticorupție, în departament, specializat în cadrul MAI, m-a interesat această tematică și am pornit niște investigații. Inițial, m-am informat din sursele deschide de informație, unde am văzut că au fost/sunt pe roluri, mai multe cauze penale cu această calificare juridică a infracțiunii: articolele 244, 244 prim, al Codului Penal al Republicii Moldova și am pornit discuții cu unii angajați, aprteneri, agenți imobiliari, care activau, activează poate, în Compania ProImobil Company (se numește ea) SRL. Unii dintre ei au dat dovadă de sinceritate și chiar au făcut și declarații, i-am rugat să facă declarații la adresa administrației ProImobil Company și au menționat, au confirmat, că într-adevăr, domnul Vladislav Musteață îi anrenează în activități ilicite. Prin ce se exprimă acestea? Varianta simplistă este tăinuirea tranzacțiilor, față de administrația Companiei și corespunzător, nedeclararea veniturilor, adică eschivarea de la plata impozitelor. Aceasta ar fi o variantă simplistă. Dacă dezvoltăm și pătrundem mai adânc, și studiem mai adânc, activitatea infracțională a domnului Musteață, vedem că aceasta de fapt este o piramidă, unde antrenează și persoane fizice. și juridice, le antrenează mai adânc în acest proces, în această schemă, adică la argumentele lui, se înregistrează mai multe bunuri imobiliare, mai multe apartamente, case de locuit pe persoanele acestea și la un moment dat, când fiscul face verificări, se constată că ei nu au declarat veniturile și în așa fel, au avut de pătimit, mai multe persoane, mai multe persoane apropiate lui, chiar și de menajeră se vorbește, de fosta soacră, gen rude. Chiar a ajuns atât de departe”.
VICTIMA 1: „La indicația lui Vlad Musteață, am organizat mai multe schimburi valutare cu sume cuprinse între 200 000 și 7 milioane MD, fără a întreprinde careva măsuri de identificare conform regulamentului pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Cea mai mare sumă, și anume, 7 milioane MD, a fost transmisă de el unui businessman, care în aprilie 2019, arenda clădirea de pe strada Petricani, 86, pentru a procura mai multe apartamente. Vreau să menționez că, în momentul în care am zis că nu vreau să asist la aceste ilegalități, am fost eliberat din funcție”.
Anatolie POSTICĂ: „Aceste dosare sunt pe rol, ele ar trebui să aibă finalitate și să fie tras la răspundere, și domnul Musteață, ca organizator și complice. Eu am acumulat informații noi, care denotă episoade noi în activitatea dumnealui. Astfel unii angajați de la Compania ProImobil mi-au furnizat mai multe materiale, mi-au furnizat copii la contracte de vânzare-cumpărare, contracte de arvună, dispoziții de încasare, care nu au fost luate la evidență în contabiliatea întreprinderii și respectiv, nu au fost calculate veniturile și impozitele conform legilsației. Toate aceste materiale, la care deja era expirat termenul de declarare a acestor tranzacții, conform legislației, le-am transmis la procuratura specializată – Procuratura Combaterii Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Același lucru, l-am făcut și în adresa Inspectoratului Fiscal de Stat, deci i-am informat și pe ei. Am fost informat de ambele instituții, de ambele autorități de aplicare a legii că au luat act de cunoștință, Procuratura chiar mi-a scris că a pornit un proces penal, însă până la urmă, acțiuni prompte de curmare a infracțiunilor, de verificare, nu au fost efectuate. În plus, Procuratura specializată în combaterea crimei organizate și cauze speciale a organizat percheziții la domiciile angajaților ProImobil Company pe un caz trucat, la părerea noastră, care nu avea, să spunem, temeiuri juridice de a face acțeste acțiuni procesuale, care încalcă drepturile omului. Până la urmă, au trecut trei luni de când am informt aceste autorități, nu au fost efectuate acțiuni prompte, cum am descris anterior, cum am spus. Se denotă, se constată o nedorință, dacă se poate de spus așa, de a atrage la răspundere persoane vinovate și organizatorul acestei scheme, Vladislav Musteață. Eu explic aceasta printr-o corupție, altfel nu poți explica sau neprofesionalism”.
VICTIMA 1: „Domnul Vlad nu permitea să închidem tranzacțiile pe oficial, mai mult – la negru. La indicația lui, mai mult la negru, cât mai multe tranzacții pe negru. Oficial, după spumea măcar una pe lună să fie oficial, restul – tot neoficial, pe negru, se încheiau tranzacțiile”.
Anatolie POSTICĂ: „Când au fost intentate dosarele penale, se vorbea că a fost victimă, însă imediat cum a fost schimbată puterea, el a reînceput activitățile ilicite și a încercat probabil să corupă și actualii conducători ai autorităților de aplicare a legii…”.
Anchete mușamalizate și puteri discrete
În luna septembrie din anul 2017, directorul companiei ProImobil, Vladislav Musteaţă, este arestat pentru 30 de zile, este anchetat inclusiv în Italia. După ce este arestat în Italia, fostul director al Companiei imobiliare „ProImobil Group”, Vladislav Musteaţă, autoritățile italiene îl eliberează, la cererea autorităților moldovenești. Curios lucru, Vladislav Musteață pare extrem de protejat și încurajat în demersurile sale, iar toate dosarele sale sunt mușamalizate de instituțiile statului. Există oare o încrengătură între puterea politică – de orice culoare ar fi – și mediul de afaceri din Republica Moldova?
Republica Moldova și logica discreționară
Formațiunile politice din Republica Moldova s-au angajat, în confruntările electorale și politice, să mizeze pe combaterea corupției din sfera economică și din cea politică. Adeseori, flagelul crimei organizate și al corupției a fost revendicat ca fiind un atentat la adresa securității naționale și lideri politici își propuneau, în campanii electorale, să o aducă în calitate de procuror general, pe actualul procuror european, Laura Codruța Koveși, fostul șef al Departamentului de Anticorupție din România, sau pe fostul procuror general al României, Augustin Lazăr. Ne întrebăm dacă lupta împotiva corupției și a combaterii crimei organizate rămâne un mesaj strict electoral al forțelor politice din Republica Moldova sau se dorește pe bune să fie combătute fenomenele infracționale? Pentru că personaje dubioase, care încurajează fenomenele infracționale, apelează la lideri politici sau la autoritățile statului.
Bucureștiul, o altă destinație al „cifrului”
Vladislav Musteață are o firmă și la București, relata cu îngrijorare, la 6 septembrie 2017, mass-media din România. Acesta apărea ca asociat într-o firmă cu sediul la București, MVP REAL ESTATE SOLUTIONS SRL, care are același profil: imobiliare. Compania apare ca având număr de înregistrare la Registrul Comerțului din România, pe 30 august 2017.
Musteață își anunță, cu surle și trâmbițe, expansiunea imobiliară în România, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare.
În context, mediul de expertiză din România avea să precizeze cum sunt receptate în actualitate, astfel de cazuri de ingerință economică frauduloasă, incusiv în sfera imobiliară, în statul român și reacțiile societății, dar și ale autorităților.
Echipa Intellnews a comunicat cu Marius ROTARU, expert în domeniul companiilor multinaționale, care avea să afirme: „Mai ales de la integrarea în uniunea europeană, dar cu precădere, în ultimii 5-6 ani, instituțiile din cadrul statului român au avansat foarte mult în ceea ce privește lupta atât anticorupție, cât și împotriva criminalității organizate de orice fel. Și aici, includem în mod evident, și infracțiuni cu privire la tot felul de scheme de escrocare a banilor atât din surse imobiliare, cât și cu precădere, și aici accentuez că statul român chiar are o problemă aici și chiar se preocupă, cu precădere, din infracțiuni de evaziune fiscală, astfel că, oricine ar veni aici, cu alte gânduri, să zicem, se va confrunta cu o atitudine ostilă, imediată. Este exclusă orice protecție de la vârf atât timp, cu cât, în urmă cu câțiva ani, chiar șefa DIICOT, adică Parchetul Antimafia, a fost arestată pentru că a încercat să favorizeze câțiva infractori, care scoteau bani din țară și încercau să obțină bani de la statul român, din scheme cu terenuri și cu bunuri retrocedate, ca urmare a măsurilor reparatorii, aferente regimului comunist(…)
În ceea ce privește persoana nominalizată, atât timp cât împotriva ei există un mandat de arestare, România este pe deplin cooperantă cu orice alt stat, care instituie asemenea mandate de arestare și cu siguranță, îl va pune în aplicare, fie că este emis de statul italian, fie că este emis de statul moldovean sau de oricare alt stat(…)
În ceea ce privește persoana nominalizată, atât timp cât împotriva ei există un mandat de arestare, România este pe deplin cooperantă cu orice alt stat, care instituie asemenea mandate de arestare și cu siguranță, îl va pune în aplicare, fie că este emis de statul italian, fie că este emis de statul moldovean sau de oricare alt stat”.
Pe de altă parte, Președintele Federației „Societatea Civilă Românească”, dl Petre RĂCĂNEL, a reacționat în exclusivitate pentru Intellnews Romania, în acest caz: „M-aș referi la mafia imobiliară, care acționează nestingherit, pe teritoriul Moldovei și al României, de 30 de ani, fără să fie deranjați de absolut nimeni. Mai mult, sunt mână-n mână cu unele autorități atât din Moldova, cât și din România și lucrurile se lasă așteptate și vom ajunge cu siguranță, la tragedii(…)Deci aș face un apel din inimă, către noii guvernanți, către premierul nostru nou, care ar trebui să vină cu ceva concret, să ne scape așa cum a promis de altfel, premierul liberal Ludovic Orban, să ne scape de această mafie imobiliară și nu numai, să aducă o curățenie generală în toate zonele, de corupție majoră, care nu dă voie celor două țări – Moldova și România – să se dezvolte armonios”.
Expertul de intelligence financiar-bancar, Ovidiu BOUREANU, a declarat echipei Intellnews-România::
„Indiscutabil, dacă vreo companie sau vreo persoană coruptă va încerca să construiască afaceri ilegale pe teritoriul țării, sunt convins că instituțiile statului vor lua măsurile legale necesare”.
În exclusiviate pentru Echipa de Investigații Intellnews profesorul universitar, dr., Universitatea Româno – Americană, gl.bg.(r.), fost consilier pe probleme de apărare la Președinția României și fost consilier al șefului Autorității Naționale de Securitate, dl Neculae NĂBÂRJOIU, avea să sublinieze:
„La granița cu România și, implicit, cu Uniunea Europeană și NATO, Republica Moldova este „folosită” de agenți economici din interior, dar și din alte țări din est și sud-est, ca să nu nominalizez, interesate de afaceri ilegale profitabile. Un obiectiv mascat este, după opinia mea, compromiterea șanselor Republicii Moldova de accedere la Uniunea Europeană.
Chiar dacă, îndeosebi în ultimele luni, s-au intensificat acțiunile de comerț ilegal și evaziune fiscală, am convingerea că, printr-un proces de monitorizare eficientă, Procuratura Moldovei își va face treaba în colaborare profesională cu Procuratura României.
Noi, românii, rămânem consecvenți în sprijinul Republicii Moldova de a continua drumul spre Uniunea Europeană, așa cum ne-am angajat prin Strategia Națională de Apărare din 2015 și sunt sigur, va fi reluată în noua strategie, ce va fi elaborată în următoarele 6 luni de către Președintele României.
Cred în experiența europeană a statului român și în atitudinea consecventă pentru sprijin frățesc, discret, în problemele esențiale ale traseului comun european cu statul moldovean. Noi, românii, avem infrastructura și instrumentele necesare pentru a reacționa la orice acțiune sau tentativă infracțională, deziderat pentru care niciun efort nu este prea mare”.
EPILOG
Cum vă simțiți, iubiți frați și surori? Gândește-te că poți fi și tu o victimă de care își bat joc și te umilesc zilnic, personaje, care se îmbogățesc din munca Ta, de pe spinarea Ta, din credibilitatea Ta! Cât mai credităm astfel de personaje, care prin minciună, ne fură, ne confiscă viitorul și viața?!
Vă simțiți în siguranță sau și astăzi – niște victime ale infractorilor, care ne bat la ușă?
„Este o tendință de manipulare a societății. Acest caz, este un exemplu prompt, când oamenii care încalcă legea, care aduc prejudicii la buget, își fac imagine de părți vătămate, de jertfe ale sistemelor. Aici, este un exemplu elocvent, foarte vorbitor referitor la cetățeanul Vladislav Musteață. Atenție, cetățeni, atenție societate și atenție, cei care aplică legea! Opriți acest om, pentru că este periculos pentru societate”( Anatolie POSTICĂ).
* * *
Pe aceiași temă:
Timpul.md (aug.2019) : Schimbarea guvernării pare să readucă în activitate mai multe persoane certate anterior cu legea. Este și cazul fostului director al companiei imobiliare „Pro-Imobil”, Vlad Musteață, cu dosar penal în Republica Moldova, reținut în Italia și care, potrivit unor surse bine informate, a reluat schemele ilegale anterioare, lăudându-se că acum nu-i mai este frică de justiție pentru că este în relații bune cu reprezentanți ai noii puteri.
După ce a fugit de justiția moldovenească, dar totuși a fost reținut în Italia, unde a stat câteva luni în penitenciar, Vlad Musteață și-a pierdut funcția de administrator al Companiei „Pro-Imobil”. Cu toate acestea, el continuă să semneze contracte, care, de fapt, nu sunt recunoscute de actuala administrație a companiei, fiind astfel ilegale. Totodată, potrivit unor surse, el continuă și schemele ilegale pe care le practica și anterior, informează newsru.md
Mai mult decât atât, Vlad Musteață folosește numele companiei în propriile interese, iar banii din contractele pe care le avizează sunt scoși săptămânal din Republica Moldova, în timpul călătoriilor acestuia la București. În prezent sunt depuse mai multe plângeri la organele procuraturii în privința acestor abuzuri și ilegalități, dar lucrurile se mișcă foarte greu.
Telegraph.md : Procuratura Ialoveni a deschis, în noiembrie 2018, o cauză penală pentru evaziune fiscală pe numele unei femei de 46 de ani, care a mărturisit că, la solicitarea lui Vladislav Musteață, fără a fi remunerată, a fost implicată în 157 de tranzacții imobiliare în sumă totală de 72 de milioane de lei. Nota de plată a venit mai târziu, când Angela Sănduța a fost înștiințată că pentru tranzacțiile de vânzare-cumpărare a diferitor imobile, realizate în perioada 2015-2016, trebuie să plătească impozite de 6 milioane de lei.
Angela Sănduță, mamă a doi copii și fără niciun bun imobil, spune că se cunoștea cu fosta soție a lui Vladislav Musteață, deoarece o ajuta la curățenie și în semn de prețuire a acceptat rugămintea fostului administrator al „Pro Imobil” de a scrie unele apartamentele pe numele ei.
Today.md (dec.2017): Directorul Pro Imobil Grup, Vlad Musteață, a fost reținut în Italia și urmează să fie extrădată autorităților din Republica Molodova, după ce în luna septembrie a fost deschis pe numele său un mandat de arest pentru 30 de zile și a fost anunțat în căutare internațională. Informația a fost confirmată pentru Today.MD de către Viorel Tentiu, Șeful Biroului Național Central Interpol din Republica Moldova.
Timpul.md : (dec.2017): Directorul Pro Imobil, Vlad Musteață, reținut în Italia și urmează să fie extrădat în RM
Realitatea.md (sep.2017): În timp ce angajații „Pro Imobil” sunt interogați la Chișinău de către procurori, directorul companiei Vlad Musteață s-a lansat în afaceri imobiliare la București. Potrivit presei din România, la doar două zile de la perchezițiile PCCOCS la „Pro Imobil”, Musteață și-a deschis o companie imobiliară la București.
Antena3 : Un moldovean, cercetat în Moldova pentru evaziune fiscală în imobiliare, are o firmă și la București. Factorii de decizie ai companiei imobiliare „Pro Imobil Grup” sunt suspectați că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu circa cinci milioane de lei, scrie Ziarul de Gardă din Republica Moldova.
În dimineața zilei de 28 august au loc 17 percheziții la două sedii ale firmei, trei mașini ale agenților imobiliari și mai multe domicilii. Perchezițiile au loc într-o cauză penală de evaziune fiscală care se află în gestiunea Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Informația a fost confirmată pentru ZdG de către Vitalie Busuioc, șef adjunct al PCCOCS.
Vitalie Busuioc a declarat pentru ZdG că sunt vizate persoane care gestionează firma, dar și agenți imobiliari care încheie tranzacții în proporții deosebit de mari.
„Prejudiciul estimativ, constatat de noi, este de cinci milioane de lei și reiese din documentele ridicate anterior și măsurile speciale de investigație pe care le-am desfășurat. Sigur că el urmează a fi definitivat, odată ce vor fi finalizate controalele fiscale. Nu noi suntem autoritatea care putem stabili cu certitudine care este prejudiciul. O va face Serviciul Fiscal. De obicei, reieșind din practica de ani de zile, ceea ce stabilim noi este și ceea ce stabilește FISC-ul, cu o aproximație de câteva zeci sau sute de mii de lei. Mizăm și aici să fie suma respectivă, cel puțin suma respectivă”, a precizat Vitalie Busuioc.
„Pro Imobil Grup” SRL a fost fondată în 2011 de către Lidia Musteață și este administrată de către Vladislav Musteață.
Același, personaj, Vladislav Musteață, apare că asociat într-o firmă din România, cu sediul în București, MVP REAL ESTATE SOLUTIONS SRL. Concidență sau nu, cu același domeniu de activitate: imobiliare. Culmea coincidenței, firma apare cu număr de înregistrare la Registrul Comerțului din România, pe 30 august 2017, adică la câteva zile după începerea problemelor în Republica Moldova.