ROMÂNIA BREAKING NEWS

UE lansează la Chișinău trei proiecte noi pentru reforma justiției

Uniunea Europeană oferă suplimentar zece milioane de euro pentru realizarea a trei proiecte noi privind reformarea sistemului de justiție din Republica Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul conferinței „Asistență tehnică pentru reforma justiției”, la care a participat și Prim-ministrul Iurie Leancă.

Proiectele își propun susținerea sistemului judiciar, sporirea eficienței, responsabilității și transparenței instanțelor de judecată din Moldova. Această asistență se referă și la domeniul de investigare prejudiciară, urmărire penală și organizarea apărării în R. Moldova.

Premierul Iurie Leancă a menționat că reformarea justiției și stârpirea corupției sunt iminente, dacă dorim să trăim într-o țară mai bună, în care oamenii se simt protejați de lege și egali în fața legii. „Orice experiență negativă, pe care o trăiește un om în raport cu sistemul judiciar, nu lovește, pur și simplu, în această persoană – ea lovește în stat și în încrederea cetățenilor față de actul justiției în general. Și este o situație pe care nu mai avem dreptul să o tolerăm”, a precizat șeful Executivului, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Prim-ministrul a vorbit și despre acțiunile pe care le întreprinde Guvernul, în mod special Ministerul Justiției, prin punerea în aplicare a Strategiei de Reformare a Sectorului Justiției. De asemenea, a subliniat importanța implicării la un alt nivel din partea Uniunii Europene cum ar fi, venirea unei misiuni EUJUST în care, în principal, judecătorii, procurorii și ofițerii de la Centrul Național Anticorupție să fie asistați în activitatea lor și să fie monitorizați pentru o perioadă de doi-trei ani.

Ne așteptăm ca aceste proiecte lansate vor da un impuls suplimentar pentru punerea în aplicare a reformei în domeniul justiției. Astfel veți avea un sistem de justiție mai respnsabil, transparent și independent, ca rezultat va avea un impact pozitiv asupra vieții de zi cu zi a tuturor cetățenilor din Republica Moldova”, a declarat Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Sursa: Anticoruptie.md

Alegeri R. Moldova

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.