Rusia a masat circa 20.000 de soldați în apropierea frontierei cu Ucraina și ar putea folosi ca pretexte pentru o intervenție militară directă pe teritoriul acestei țări situația umanitară ori nevoia unei misiuni de menținere a păcii, a avertizat miercuri Alianța Nord-Atlantică, transmit agențiile Reuters și DPA.
‘Nu vom încerca să ghicim intențiile Rusiei, dar putem vedea ce face ea pe teren, iar acest lucru este foarte îngrijorător. Rusia a masat circa 20.000 de soldați pregătiți de luptă la frontiera estică a Ucrainei’, a declarat Oana Lungescu*, purtătoarea de cuvânt a NATO, avertizând că această dislocare de trupe a escaladat și mai mult o ‘situație deja periculoasă’ și subminează eforturile diplomatice pentru soluționarea conflictului.
*Oana Lungescu (n. 29 iunie 1958, București) este un filolog român, din 2010 a devenit purtătoarea de cuvânt a NATO
Alianța Nord-Atlantică este îngrijorată și de posibilitatea ca Moscova să folosească ‘pretextul unei misiuni umanitare sau de menținere a păcii drept scuză pentru a interveni cu trupe în estul Ucrainei’, a mai indicat purtătoarea de cuvânt a NATO.
Avertismentul Alianței survine în timp ce armata rusă desfășoară manevre de anvergură în apropierea graniței cu Ucraina, această demonstrație de forță urmând să dureze toată săptămâna.
Anterior și premierul polonez Donald Tusk a atenționat că ultimele informații pe care le-a primit indică o creștere a riscului unei intervenții militare directe a armatei ruse în Ucraina.
Armata rusă retrăsese la jumătatea lunii iunie cei circa 40.000 de soldați dislocați anterior în respectiva zonă în contextul escaladării tensiunilor separatiste din estul Ucrainei, efectivele rămase după această retragere, salutată atunci de oficialii NATO, fiind de sub o mie de soldați.
Conform unui ofițer al NATO, ce s-a exprimat sub protecția anonimatului, cei circa 20.000 de soldați ruși ce au fost retrimiși între timp nu formează doar trupe de infanterie, în apropierea frontierei ucrainene staționând în prezent și unități ruse de tancuri, artilerie, de apărare antiaeriană, cât și unități logistice, forțe speciale și avioane de luptă.
Polonia și SUA își exprimă îngrijorarea față de concentrările de trupe ruse la frontiera cu Ucraina
Ministrul polonez de externe Radoslav Sikorki a declarat ieri la Varsovia ca Rusia și-a intarit prezenta militara la granita cu Ucraina și că acest lucru înseamna sau ca Moscova vrea sau sa isi mareasca presiunea asupra Ucrainei sau ca se pregateste de o invazie, relateaza agentia Reuter. Purtatoarea de cuvint a Departamentului de stat, Jen Psaki, a spus că Washington-ul urmareste cu atentie si cu „îngrijorare” situatia de la granita ruso-ucraineană
Donald Tusk: pericolul unei intervenții militare directe a Rusiei în Ucraina este „mai ridicat decât era cu câteva zile în urmă”
Premierul polonez, Donald Tusk spune că a primit „în ultimele câteva ore” informații care sugerează că pericolul unei intervenții militare directe a Rusiei în Ucraina este „mai ridicat decât era cu câteva zile în urmă”. Declarațiile lui Tusk survin pe fundalul relatărilor despre concentrarea forțelor ruse la granița estică a Ucrainei. Moscova spus la 4 august că desfășoară exerciții în centrul și vestul Rusiei, inclusiv în zonele de graniță. La exerciții iau parte peste 100 de avioane militare și elicoptere de atac. Oficiali ai Națiunilor Unite spun că în estul Ucrainei există o criză umanitară care se agravează, în timp ce luptele între trupele ucrainene și separatiștii pro-ruși continuă în jurul orașelor Donețk și Luhansk. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, spune că Moscova dorește să trimită un convoi umanitar pentru a ajuta civilii din acele orașe
Sursa europalibera.org,hotnews.md