ROMÂNIA BREAKING NEWS

Românii cu talent sunt așteptați la …„Romeo și Julieta la Mizil” – Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă, ediția a VIII-a

         Cu șapte ani în urmă, în luna octombrie a anului 2007,  luna în care s-au născut George Ranetti și Grigore Tocilescu, începea la Mizil primul concurs de poezie și epigramă sub titlul „Romeo și Julieta la Mizil”. Această primă ediție s-a încheiat pe 30 ianuarie 2008, când se sărbătorea  156 de ani de la nașterea lui I.L.Caragiale.  Aceste trei personalități, Ranetti, Tocilescu și Caragiale, au fost, sunt și vor rămâne giranții concursului Romeo și Julieta la Mizil.

Prof. Victor Minea, Directorul Liceului Teoretic “Grigore Tocilescu” Mizil  la  deschiderea primei ediții: „Ne dorim ca Romeo și Julieta la Mizil să devină, peste ani, un brand al orașului nostru.  …toate datele de 30 ianuarie care vor urma, au avut, au și vor avea aceeași importantă încărcătură religioasă și culturală, atât din perspectiva locală, sărbătoarea liceului nostru și premierea Concursului Romeo și Julieta la Mizil, dar și națională–aniversarea marelui dramaturg român, născut în Haimanale, lângă Ploiești, I.L. Caragiale.”

          …Și iată  în anul 2014,  Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă Romeo și Julieta la Mizil” a ajuns la ediția a VIII-a. Românii  cu talent din lumea întreagă, care au peste 14 ani pot participa înscriindu-se  la acest Festival Internațional  pe www.romeojulietalamizil.ro, în perioada 10.09.- 25.12.2014. Premiile totale ale sunt de 4000 de lei.

          Concurenții se pot înscrie și prin poștă, pe adresa: prof. Laurențiu Bădicioiu, Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu”, str. N.Bălcescu, nr.131, Mizil, Prahova, cod 105800.

Regulamentul integral și alte precizări despre festival pot fi găsite pe pagina oficială: www.romeojulietalamizil.ro

Invitații de onoare ai ediției a VIII-a sunt Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea Enache.

De-a lungul celor 7 ediții precedente au fost la Mizil: Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, Sorin Roșca Stănescu, Alexandru Mironov, Corneliu Leu, Mihai Stănescu, acad.prof.univ.dr. Solomon Marcus, acad. Nicolae Dabija, acad.Vasile Tărâțeanu, prof.univ.dr. Ștefan Cazimir, conf.univ.dr. Daniel Cristea Enache, Dan Mircea Cipariu, Sorin Preda, Aurel Antonie, Ion Popescu Longin, George Stanca, prof.univ.dr. Ecaterina Andronescu, prof. univ.dr.ing. Corneliu Berbente, dr. Lucia Olaru Nenati, Nicolae Dragoș, George Corbu, prof.univ.dr. Radu Gologan, prof.univ. Al. Popescu Zorica, acad.prof.univ.dr. Gheorghe Brezeanu, prof.dr. Doru Dumitrescu, prof.univ.dr. Alexandru Șonea, prof.univ.dr.ing. Lazăr Avram, prof.dr. Elis Râpeanu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintilă, Efim Tarlapan.

Coordonatorii festivalului sunt profesorii Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea, iar festivalul este sprijinit de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil”.

Mizilul!… Așezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe – o grădină – se răsfață cu multă cochetărie pe o pajiște plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare și până apune, iarna și vara. Rar se găsește o panoramă așa de plăcută și atât de luminată: la miazănoapte, trâmba podgoriilor aci aproape, și mai sus, în depărtare, treptele din ce în ce mai azurii ale Carpaților; la miazăzi, câmpia vastă, care se-ntinde, ușor povârnită, până departe-n Dunăre. La spate, cea din urmă treaptă a munților; în față, nețărmurita zare a câmpiei. Se poate zice că Mizilul este poarta Bărăganului.” – I.L Caragiale, O zi solemnă

Remember la ediția a II-a, 2008-2009  „Romeo si Julieta la Mizil” : Astăzi, 30 ianuarie 2009, noi, profesorii și elevii acestei unități școlare, avem o dublă motivație pentru a sărbători. Așa cum știți din invitațiile primite, azi, de Sfântul Grigorie Teologul, liceul nostru își onorează patronul spiritual, academicianul, istoricul, arheologul, epigrafistul și folcloristul Grigore Tocilescu. Sub egida acestei sărbători, aflate la a III-a ediție, a avut loc Concursul Național de poezie și epigrame „Romeo și Julieta la Mizil”, aflat la a II-a ediție. Festivitatea de premiere a concursului va avea loc tot astăzi, cu prilejul sărbătorii liceului. Concursul a început în 2008, în luna octombrie, lună în care s-au născut atât Ranetti, cât și Tocilescu, și s-a finalizat, iată, azi, pe 30 ianuarie, când sărbătorim și 156 de ani de la nașterea lui Caragiale. Aceste trei personalități sunt și vor rămâne „giranții” concursului „Romeo și Julieta la Mizil” – Ranetti, Tocilescu și Caragiale. Iată că data de 30 ianuarie 2009, ca și 30 ianuarie 2008 sau 2007 și toate datele de 30 ianuarie care vor urma de acum înainte, au avut, au și vor avea aceeași importantă încărcătură religioasă și culturală, atât din perspectivă locală – sărbătoarea liceului nostru și premierea Concursului „Romeo și Julieta la Mizil”, dar și națională – aniversarea marelui dramaturg român, născut în Haimanale, lângă Ploiești, I.L. Caragiale. Despre concurs și școala noastră veți afla mai multe din mapa evenimentului. Pot să vă spun doar că acesta, aflat la a 2-a ediție, a avut concurenți din 64 de localități și 30 de județe, având așadar o reprezentare quasi-națională. Juriul a fost alcătuit din personalități remarcabile ale vieții noastre culturale și sociale. În final ținem să mulțumim tuturor celor care s-au implicat cu competență și mult suflet pentru finalizarea acestui demers cultural. Mulțumim atât colegilor, cât și celor din afara școlii, numeroșilor sponsori care, chiar în vreme de criză, au găsit cu generozitate resurse pentru susținerea financiară a cestui concurs. Ne dorim ca „Romeo și Julieta la Mizil” să devină, încet-încet, o sărbătoare de care noi, mizilenii să fim mândri. Așa să ne ajute Dumnezeu!  – Discursul directorului Liceului Teoretic „Grigore Tocilescu” prof. Victor Minea
 Video: Festivalul de epigrame si poezie Romeo si Julieta la Mizil 2011-2012
 

Video:Romeo si Julieta la Mizil 2013

Video:Romeo si Julieta la Mizil 2013 – discursuri invitati

DTh. R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.