ROMÂNIA BREAKING NEWS

Se întrevăd zorile industriei aeronautice românești? Proiectul IAR-99 TD prezentat la Inventika

La Salonul de invenții și inovații „Inventika” din 15-18 octombrie desfășurat în cadrul Romexpo, sub egida Ministerului  Educației Naționale, a fost prezentată la standul INCAS macheta avionului IAR-99 TD, varianta modernizată a avionului românesc de antrenament IAR-99 Șoim.

Prototipul  este așteptat a fi gata de testare în 2016 și reprezintă un pas cheie în dezvoltarea pe termen lung a noii generații de avioane de antrenament produse în țara noastră. IAR-99 TD își propune să se încadreze în generația  4.5 de avioane militare de antrenament.

Ca și aspect, macheta demonstratorului tehnologic se remarcă printr-un „bot” alungit ce face loc modernului radar AESA și o ușoară redimensionare a șasiului pentru montarea noului motor marca Honeywell, mai modern decât actualul Viper. Avionul va fi în continuare subsonic, cu o viteză maximă de aprox. 850 km/h.

Un element de noutate va fi constituit de bordul complet digitalizat, care împreună cu sistemul HOTAS (Hands On Throttle-And-Stick), avionica modernă și sistemul de comunicații compatibil cu cele mai recente standarde NATO va permite realizarea de misiuni de antrenament militar complexe, ce includ comunicarea cu rețeaua de radare la sol și simularea de ținte virtuale.

Dorim mult succes acestui proiect și fabricarea la scară largă pentru dotarea Forțelor Aeriene Române și, de ce nu, exportul către țările care doresc un avion militar de antrenament avantajos ca preț, fiabil și compatibil cu noua generație 4.5 în curs de implementare în majoritatea țărilor NATO.

Ion Anton / R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.