ROMÂNIA BREAKING NEWS

Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE

Reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, la data de 15-16 mai 2019, a avut loc, la București, reuniunea informală a directorilor generali pentru afaceri consulare din statele membre UE.

Lucrările reuniunii desfășurate la București, la sediul Băncii Naționale a României, au fost deschise de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe, Laura Elena Chiorean, și de directorul general al Departamentului Consular, Dan Dima. Ambii oficiali au subliniat utilitatea cooperării consulare a statelor membre, în special în zonele de risc.

Tema principală a reuniunii a fost gestionarea situațiilor de criză consulară și cooperarea între statele membre în vederea asistenței consulare pentru cetățenii Uniunii Europene aflați în state terțe, respectiv mecanismele de burden-sharing menite să faciliteze accesul acestora la asistență și protecție consulară, inclusiv în zone în care țările lor nu sunt reprezentate la nivel diplomatic și consular dar și posibilitățile de sprijin reciproc cu state care au viziuni similare, în special în zone geografice greu accesibile. De altfel, subiectele de discuție sunt prezente constant pe agenda de dezbateri a Grupului de lucru privind afacerile consulare (COCON) al Consiliului Uniunii Europene.

O altă temă centrală a discuțiilor s-a axat pe uniformizarea instrumentelor și a platformelor de lucru care să asigure, la nivel consular, o cooperare extinsă în managementul situațiilor de criză consulară, între statele membre.

Alături de delegațiile statelor membre au participat și reprezentanții Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă, precum și oficiali ai Statelor Unite ale Americii și Canadei.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: