ROMÂNIA BREAKING NEWS

Miniștrii responsabili cu dezvoltarea urbană din statele membre ale UE au adoptat Declarația de la București – „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană“

Miniștrii responsabili cu dezvoltarea urbană din statele membre ale UE au adoptat Declarația de la București – „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană“

Astăzi, 14 iunie 2019, a avut loc, la Palatul Parlamentului din București, reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu dezvoltarea urbană din statele membre ale Uniunii Europene. Evenimentul, organizat sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a fost găzduit și prezidat de către viceprim-ministrul Vasile–Daniel Suciu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Discuțiile au debutat cu o sesiune dedicată principalelor realizări ale Agendei Urbane a Uniunii Europene, mecanism inovator pentru intensificarea guvernanței multinivel.

Astfel, viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu a evidențiat eforturile constante depuse de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene pentru finalizarea negocierilor pachetului legislativ privind politica de coeziune: „Avem o bază solidă pentru susținerea Agendei Urbane, atât din perspectiva finanțării, cât și a continuității instrumentelor în sprijinul dezvoltării teritoriale integrate. Noul cadru de reglementare la nivel european va finanța în continuare dezvoltarea urbană durabilă. Cel puțin 6% din alocarea națională aferentă Fondului European de Dezvoltare Regională per stat membru va fi dedicată proiectelor urbane prin intermediul strategiilor de dezvoltare teritorială.“

De asemenea, în cadrul reuniunii a fost adoptat un set de concluzii ministeriale sub forma Declarației de la București – „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană“, document care urmărește stabilirea unui acord politic pentru inițierea activităților de dezvoltare a unui cadru strategic pentru Uniunea Europeană, prin:

  • implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene,
  • corelarea cu procesul de revizuire a Cartei de la Leipzig,
  • asigurarea coordonării între diferitele inițiative din cadrul Agendei Urbane a Uniunii Europene.

Documentul a fost construit pe durata Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, în baza recomandărilor făcute de președințiile anterioare (Trio-ul Estonia-Bulgaria-Austria) și a contribuțiilor transmise de statele membre, instituțiile și organizațiile europene active în domeniu.

„Aveam nevoie de o viziune comună, incluzivă și orientată spre rezultate, de un cadru care să asigure convergența la nivel european și să întărească dimensiunea urbană în acord cu importanța pe care aceasta o deține pentru o guvernare eficientă. Mă bucur că, împreună cu omologii mei din statele membre, am dat un semnal puternic în favoarea unei Uniuni Europene al cărei fundament sunt cetățenii săi. De altfel, la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, am urmărit în permanență ca, prin demersurile întreprinse în cadrul Președinției României la Consiliul UE, să contribuim la eforturile comune de a sprijini și promova dimensiunea teritorială a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care aceasta îl are pentru îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi a cetățenilor Uniunii “, a declarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu.

La reuniune au participat comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, precum și reprezentanți din: Norvegia, Elveția, Comitetul European al Regiunilor, Consiliul Municipalităților și Regiunilor Europene, Consiliul European al Urbaniștilor, Rețeaua Europeană de Cunoștințe în Urbanism, Gruparea Europeană de Cooperare Teritorială, Eurocities, Banca Europeană de Investiții și Programul de Cooperare Interregională URBACT.

* * *

Obiectivele stabilite în cadrul Declarației de la București vizează:

  • un angajament comun pentru crearea unui cadru de dezvoltare urbană la nivel european, prin stabilirea cadrului strategic reprezentat de Carta de la Leipzig și prin stabilirea cadrului operațional în care Agenda Urbană pentru UE are un rol major;
  • corelarea celor două procese (dezvoltarea noii Carte de la Leipzig și Agenda Urbană pentru UE), precum și asigurarea conexiunii dintre coeziunea teritorială și dezvoltarea urbană;
  • menținerea sprijinului politic pentru Agenda Urbană pentru UE și pentru cooperarea pe mai multe niveluri (multi-level governance);
  • susținerea vizibilității și implementării Agendei Urbane pentru UE;
  • continuarea Agendei Urbane pentru UE și stabilirea unui calendar pe termen scurt, precum și lansarea ultimelor două parteneriate (Cultură și patrimonial cultural, respectiv Securitate în spațiul public);
  • stabilirea unui mandat politic pentru revizuirea Cartei de la Leipzig;
  • asigurarea unei punți de legătură între reuniunea ministerială anterioară (Președinția Olandei) și reuniunea următoare (Președinția Germaniei), menținându-se, astfel, nivelul de atenție pentru zona urbană, mai ales în contextul procesului de negociere pentru perioada de finanțare 2021-2027.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: