ROMÂNIA BREAKING NEWS

Marele mars al secuilor: Organizatorii, dati pe mana procurorilor

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a depus plangere penala la Parchetul de pe langa Inalta Curte impotriva organizatorilor Marsului Secuilor, desfasurat duminica in judetul Covasna. Social-democratul spune ca doreste oprirea „ascensiunii fara seaman a extremismului maghiar din Romania”.

In plangerea sa, Bogdan Diaconu ii acuza pe organizatorii Marsului Secuilor de savarsirea mai multor infractiuni, apreciind ca actiunile lor” au fost impotriva ordinii constitutionale, fiind prevazute si pedepsite de art.1661 cod penal”. De asemenea, deputatul PSD catalogheaza marsul ca pe o „instigare la discriminare, prevazuta si pedepsita de art.317 cod penal”, dar si ca pe o „instigare publica si apologia infractiunilor, prevazuta si pedepsita de art.324 cod penal”.

Bogdan Diaconu arata cu degetul catre Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania si Consiliul National Secuiesc, sub egida carora a avut loc evenimentul intitulat „Marele Mars al Secuilor”.

El ii acuza in special pe liderii maghiarilor care indeplinesc „functii publice de prim rang in administratia publica locala sau centrala, care au functii in partide sau in organizatii inregistrate in Romania” ca au incalcat ordinea constitutionala din Romania.

„Este evident ca ceea ce s-a incercat si partial s-a si reusit, a fost indemnarea populatiei de etnie maghiara din Romania la manifestarea fatisa a negarii caracterului unitar si national al Statului Roman si a negarii dreptului cetatenilor de etnie romana din asa-zisul ‘Tinut Secuiesc’ de a se bucura de deplinatatea ocrotirii drepturilor garantate de Constitutie, de orice fel, pe care Statul trebuie sa o asigure in aceasta zona. (…)

Faptele sunt cu atat mai grave cu cat faptuitorii nu sunt simpli cetateni ce exercita in mod abuziv dreptul la asociere si exprimare, ci reprezentanti ai administratiei publice locale si centrale, lideri de partide politice sau organizatii, persoane care au ca atributii chiar respectarea legii si vegherea la respectarea acesteia de catre terti, iar nu incercarea de destabilizare a autoritatii Statului si de incalcare a Constitutiei”, subliniaza deputatul PSD.

Mii de maghiari din toate judetele din Transilvania, dar si din Ungaria, au participat duminica la marele mars al secuilor. Protestatarii s-au adunat simultan in 11 localitati pentru a forma un lant viu de 45 de kilometri, intre comunele Bretcu si Chichis.

Marele mars al secuilor – Scandal, lesinuri si acuzatii de sabotaj

Manifestatiile nu au fost, insa, lipsite de incidente. Inca de dimineata, un tren cu destinatia Covasna nu a mai plecat de la Izvorul Muresului, maghiarii acuzand ca sunt sabotati. Totodata, senatorul PSD Bogdan Diaconu a atacat dur manifestatia, acuzandu-i pe maghiari ca organizeaza o miscare extremista si anti-statala.

Mitinguri pentru autonomia Tinutului Secuiesc in 22 de orase din lume

Desi la miting erau asteptate 150.000 de persoane, numarul participantilor a fost mult mai mic. Jandarmii au estimat 15.000 de oameni, in timp ce organizatorii anunta 120.000 de manifestanti.

C.B.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: