ROMÂNIA BREAKING NEWS

3 NOIEMBRIE – ZIUA VÂNĂTORILOR DE MUNTE – CEA MAI INCERCATĂ ȘI MAI GLORIOASA FORȚĂ DE ELITĂ A FORȚELOR TERESTRE ALE ARMATEI ROMÂNE

LA MULȚI ANI GLORIOȘI VÂNĂTORILOR DE MUNTE DIN ARMATA ROMÂNĂ

vanatori de munte

 foto Marius Constantin

În fiecare an, pe 3 noiembrie, îi sărbătorim pe vânătorii de munte și ne aducem aminte de toți cei care au activat și lucrează în acest domeniu. La mulți ani și cât mai multe realizări!

General-locotenent Ștefan Dănilă, Șeful Statului Major General

Prin rememorarea traseului parcurs de vânătorii de munte în cei 97 de ani de activitate, sărbătoarea de azi se constituie într-o întâlnire de suflet între generația actuală și generațiile mai vechi care au slujit, cu credință, sub drapel în trupele de vânători de munte.
Mircea SavuBunele tradiții de luptă continuă, teatrul de acțiune al vânătorilor de munte prelungindu-se din Carpați în teatrele de operații din Asia, unde au servit și servesc interesele României, ale Alianței și ale umanității, onorând misiunile încredințate sub egida ONU, UE și NATO, în lupta împotriva terorismului, reprezentând cu cinste Forțele Terestre și contribuind la promovarea imaginii Armatei României în lume.
Pentru conștiinciozitatea, devotamentul și spiritul de sacrificiu dovedit, este de datoria noastră să ne plecăm frunțile în cinstea memoriei eroilor vânători de munte căzuți la datorie și să-i admirăm pe cei rămași în viață pentru tot ce au făcut întru gloria Armatei României.

Domnilor ofițeri, maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniști, personal civil contractual,
Cu prilejul Zilei Vânătorilor de Munte, când patria vă sărbătorește cu dragoste și mândrie, vă doresc noi succese, multă sănătate și bucurii, dumneavoastră și familiilor dumneavoastră, putere de muncă și tărie morală în îndeplinirea tuturor misiunilor încredințate!
Dumnezeu să-i binecuvânteze și să-i ocrotească pe apărătorii crestelor carpatine, oriunde se găsesc ei!
La mulți ani!
Șeful Statului Major al Forțelor Terestre
General-maior Mircea Savu

Privind retrospectiv traseul celor 97 de ani ai vânătorilor de munte ne simțim azi, la ceas aniversar, mândri de înaintașii noștri, ne simțim legați sufletește de aceștia prin conștiinciozitatea și devotamentul de a sluji cu credință, sub drapel, în trupele de vânători de munte.
Profesionalismul, spiritul de echipă, responsabilitatea și dăruirea în muncă sunt valori caracteristice vânătorilor de munte și dau certitudinea realizării proiectelor care trasează coordonatele dezvoltării acestei specialități.
Comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte Dragos VodăDragi camarazi,
În spiritul tradiției de 97 de ani vă cer să tratați în continuare cu respect muntele, să fiți mândri de însemnul crenguței de brad, să fiți continuatorii spiritului de corp caracteristic vânătorilor de munte. De asemenea vă doresc sănătate, bucurii, dumneavoatră și familiilor dumneavoastră, putere de muncă și tărie de caracter în îndeplinirea tuturor misiunilor încredințate!
La mulți ani!
Comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”
Colonel Adrian Tînjală

 

General de brigadă Gheorghe-Ion Vătămanu-Coanta

Dragi cavaleri ai florilor de colț din Brigada 61 Vânători de Munte,

Acum, când aniversăm 97 de ani de nobilă existență, sunt deosebit de onorat să vă adresez cele mai calde felicitări și alese mulțumiri pentru rezultatele de excepție pe care zi de zi le obțineți.
Am speranța și convingerea că veți fi mereu puternici, capabili să înțelegeți și să înfruntați greutățile vremurilor pe care le trăim, aspirând prin coeziune și forță către obiective tot mai înalte.

Vă doresc multă sănătate, împlinirea tuturor dorințelor și numai bucurii, putere și mult curaj pentru a vă duce la bun sfârșit misiunile încredințate.

Să rămâneți veșnic sănătoși și falnici precum brazii munților. Dumnezeu să vă dea tăria morală de a fi mereu la înălțime.

„La mulți ani !”

Comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”
General de brigadă Gheorghe-Ion Vătămanu-Coanta

Vânătorii de munte reprezintă o specialitate militară a Forțelor Terestre Române, componentă a infanteriei. Unitățile de vânători de munte au rolul de a desfășura operații independent și în cooperare cu celelalte forțe, în teren muntos-împădurit, pe direcții și în raioane greu accesibile, în orice condiții de timp și anotimp.[1] Arma a fost înființată la 3 noiembrie 1916, când Marele Cartier General, prin Ordinul nr. 234, a decis transformarea Școlii Militare de Schiori din București în „Corpul Vânătorilor de Munte”. Organizarea inițială era pe 3 batalioane a câte 3 companii fiecare, cu un efectiv de 2000 de soldați.

Trupele de vânători de munte au participat activ la luptele din cele două războaie mondiale și la misiunile internaționale dinKosovo, Irak și Afghanistan. În prezent, Armata Română are două brigăzi operaționale, una subordonată Diviziei 1 Infanterie(Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov), iar cealaltă subordonată Diviziei 4 Infanterie (Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc).

Înființare

Lipsa trupelor special instruite pentru războiul din zonele muntoase a fost resimțită de Armata Română în toamna anului 1916. Corpul vânătorilor de munte a fost înființat la 3 noiembrie 1916, din ordinul Marelui Cartier General. Trupele erau recrutate din întreaga armată, fiind repartizate la cazarma Regimentului 4 Roșiori Cotroceni din București. Corpul vânătorilor de munte era organizat în 3 companii.

La 9 ianuarie 1917, Corpul Vânătorilor de Munte a fost reorganizat în Batalionul Vânătorilor de Munte. Acesta era format din cinci companii de pușcași, două companii de mitraliere și o secție de transmisiuni. Instruirea trupelor pentru războiul montan a ținut șase luni, până în luna iulie a anului 1917.

Primul Război Mondial

Ordinul de luptă al Batalionului Vânătorilor de Munte a fost primit pe 8 august 1917 de la generalul Constantin Prezan. Botezul focului a fost pe 11 august 1917, în timpul luptelor de la Cireșoaia și dealul Coșna, sub comanda maiorului Virgil Bădulescu. Companiile au atacat deseori la baionetă, ofensiva inamicului fiind oprită. Vânătorii de munte au luptat la Târgu Ocna, Cireșoaia, Vrânceanu și Oituz, unde au obținut victoria strategică din 1917. Ulterior, batalionul, aflat în refacere la garnizoane Târgu Neamț, a fost transformat în regimentul Vânătorilor de Munte „Principele Carol”.

Perioada interbelică

În 1923 au fost înființate primele divizii de vânători de munte din armata română: Divizia 1 Vânători de Munte, cu garnizoana la Brașov, și Divizia 2 Vânători de Munte, cu garnizoana la Bistrița. În anul 1937, cele două divizii au fost reorganizate în Brigada 1, 2 și 3 Vânători de Munte. În 1939 a fost înființată și Brigada 4 Vânători de Munte, însă aceasta nu s-a dovedit a fi ulterior la fel de eficientă în lupte precum primele trei brigăzi. Totuși, cele 16 batalioane de vânători de munte erau considerate a fi cele mai bune formațiuni de infanterie ale Armatei Române. Fiecare batalion era dotat și instruit pentru a acționa relativ independent de celelalte formațiuni. Nivelul inițiativei la nivel de comandă și flexibilitatea tactică erau superioare diviziilor de infanterie obișnuite. Fiecare brigadă avea la dispoziție două divizioane de artilerie înzestrate cu tunuri de munte de calibrul 75 mm sau 76.2 mm și un divizion cu obuziere de munte calibrul 100mm. Majoritatea pieselor de artilerie erau însă din primul Război Mondial, fiind depășite tehnic.

Al Doilea Război Mondial

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat activ la luptele de pe Frontul de Răsărit și, după 23 august 1944, la cele de pe Frontul de Vest. În 1940, numărul batalioanelor dintr-o brigadă de vânători de munte a crescut de la patru la șase, prin mobilizarea a opt batalioane de rezerviști (numerotate 17-24). Alte două batalioane, numărul 25 și 26, formau un grup separat de trupe de schiori.

Corpul Vânătorilor de Munte a participat la luptele pentru eliberarea nordului Bucovinei în 1941, provincia fiind eliberată pe 9 iulie. După eliberarea Bucovinei, corpul a participat la luptele din Ucraina până în octombrie 1941. Ulterior, trupele de vânători de munte au participat la campania din Crimeea. Pe 25 martie 1942, brigăzile au fost reorganizate în divizii, prin sporirea efectivelor. Artileria brigăzilor de vânători de munte s-a dovedit a fi punctul slab al acestor formațiuni, gurile de foc nefiind suficient de puternice pentru stepa din Rusia. În zonele de munte însă, performanțele pieselor de artilerie învechite erau mulțumitoare.

Din iulie 1942, Corpul Vânătorilor de Munte a participat la Operațiunea Albastru cu diviziile 2 și 3 VM care au avansat în Caucaz. Generalul Ioan Dumitrache, comandantul Diviziei 2 VM, a primit Crucea de Cavaler a Crucii de Fier pentru aportul trupelor sale în cucerirea orașului Nalcik. Diviziile 1 și 4 VM au fost folosite în iarna dintre anii 1942 și 1943 pentru paza Peninsulei Crimeea, fiind în refacere după cucerirea Sevastopolului.

După Bătălia de la Stalingrad, diviziile 2 și 3 VM au fost retrase treptat de pe capul de pod Kuban în Crimeea, apoi Corpul Vânătorilor de Munte a participat la apărarea Peninsulei Crimeea, fiind evacuat parțial în România până la 9 mai 1944, când Sevastopolul a fost ocupat de trupele sovietice.

De la începutul războiului, efectivele unei divizii de vânători de munte crescuseră de la 12 000 de soldați la aproape 16 000 de soldați în urma reorganizării dintre anii 1943-1944. Regimentul de artilerie al diviziei avea în plus încă un batalion dotat cu tunuri de 75mm.[3] La sfârșitul anului 1943, divizia 18 Infanterie fost transformată în Divizia 18 Vânători de Munte, însă a revenit la vechea organizare între anii 1944-1945. În vara anului 1944 au fost create divizii de instrucție (numărul 101, 102, 103 și 104) pentru fiecare divizie de vânători de munte. Divizia 103-Instrucție a devenit ad-hoc divizia 103 Vânători de Munte pentru o scurtă perioadă la sfârșitul verii anului 1944.

Diviziile 1, 2 și 3 Vânători de Munte au participat la eliberarea României după 23 august 1944, la luptele din nordul Transilvaniei și la cucerirea orașului Debrețin. După 26 octombrie 1944, diviziile 1 și 4 Vânători de Munte au fost absorbite de către diviziile 2 și 3 Vânători de Munte. Acestea din urmă au participat la luptele pentru eliberarea Ungariei și Cehoslovaciei.

În urma operațiunilor din cel de-al Doilea Război Mondial, 74.208 de soldați din trupele de vânători de munte au fost uciși în luptă. Dintre aceștia, 2.378 erau ofițeri, 1.830 erau subofițeri și 70.000 erau gradați soldați. Drumul parcurs de aceste unități a fost de peste 3000 de kilometri, din România până la poalele munților Caucaz, apoi din Kuban până în Cehoslovacia.

Perioada comunistă

După război, trupele de vânători de munte au fost reorganizate succesiv, între anii 1946-1961. La 14 aprilie 1961, trupele de vânători de munte au fost eliminate complet prin desființarea ultimei formațiuni existente, Brigada 2 Vânători de Munte. Aceasta a fost însă reînființată pe 14 octombrie 1964 din Ordinul MFA. Inițial, brigada avea sediul la Baia Mare, însă la 1 noiembrie 1964 sediul a fost mutat la Brașov. În următorii cinci ani au mai fost înființate brigăzile 1 VM Bistrița, 4 VM Curtea de Argeș și 5 VM Alba-Iulia.

1990 până în prezent

După Revoluția din 1989, au fost înființate Brigada 7 Vânători de Munte Petroșani și 61 Vânători de Munte. În urma unor reorganizări, în prezent mai sunt active doar Brigada 2 și 61 Vânători de Munte.

Vânătorii de munte în prezent

Organizare

Forțele Terestre Române au în prezent două brigăzi de vânători de munte operaționale:

 • Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov (subordonată Diviziei 1 Infanterie „Dacica”)

  • Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” Predeal

  • Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” Câmpulung Muscel

  • Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada” Curtea de Argeș

  • Divizionul 206 Artilerie Ghimbav

  • Divizionul 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului” Brașov

  • Batalionul 229 Logistic

 • Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea Ciuc (subordonată Diviziei 4 Infanterie „Gemina”)

  • Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă” Vatra Dornei

  • Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” Sfântu Gheorghe

  • Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” Miercurea Ciuc

  • Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu” Brad

  • Divizionul 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”

  • Divizionul 468 Apărare Antiaeriană „Trotuș”

  • Batalionul 435 Logistic „Ciuc”

 

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte

 

 

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte13

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte12

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte11

 

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte8

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte9

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte10

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte14

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte16

 

 

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte17

 

 

 

 

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte1

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte2

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte5

Ziua Porților Deschise la Batalionul 22 Vânători de Munte3

 

Sursa: M.Ap.N. / Statul Major General al Armatei Române

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: