ROMÂNIA BREAKING NEWS

Kaspersky antivirus și serviciile secrete rusești! O poveste murdară care are legătură cu calculatorul tău, în caz că ai optat pentru acest antivirus

Kaspersky antivirus și serviciile secrete rusești! O poveste murdară care are legătură cu calculatorul tău, în caz că ai optat pentru acest antivirus

Kaspersky Lab – celebra companie producătoare a antivirusului Kaspersky, o companie cu sediul în Moscova, este al şaselea jucător în industria de profil după venituri, cu 667 milioane de dolari câştigaţi în anul 2013. Produsele sale sunt folosite de mai mult de 400 de milioane de clienţi din peste 200 de ţări.

Compania Kasperski a recunoscut oficial că oferă servicii şi produse guvernelor din lume pentru a proteja acele organizaţii de atacuri cibernetice, însă nu are legături neetice sau afilieri cu vreun guvern, inclusiv cu cel al Rusiei. Compania Kaspersky Lab mai vinde soluţii software de securitate, inclusiv programe performanţe de antivirus, destinate să protejeze dispozitivele utilizatorilor individuali de Internet. Contrar declarațiilor ofciale, agenţia de presă Bloomberg susţine că în spatele acestei afaceri există un secret murdar.

Bloomberg susține că fondatorul şi directorul executiv al companiei ce-i poartă numele, Eugene Kaspersky, a lucrat în tinereţe pentru KGB şi păstrează în continuare legătura cu spionii ruşi, citând din declaraţiile unor angajaţi care au preferat să rămână anonimi. Dacă până în 2012 firma nu voia să fie asociată cu serviciile secrete ale Kremlinului, din acel an situaţia s-a schimbat.

Eugene Kaspersky tânăr ofițer KGB
Photo: arhiva personală Eugene Kaspersky

Potrivit sursei citate, după anul 2012, mulţi manageri de top au plecat în acea perioadă său au fost daţi afară, iar Kaspersky i-a înlocuit cu oameni care au legături strânse cu domeniul militar sau cu spionajul.

Mulţi dintre ei au ajutat FSB, serviciul care a înlocuit KGB, să desfăşoare anchete extinse, folosind datele de la cei 400 de milioane de clienţi care şi-au instalat software-urile realizate de companie.

Informaţiile au fost furnizate jurnaliştilor de la Bloomberg de către şase angajaţi care nu au vrut ca numele lor să fie făcute publice.

Legătura cu spionii ruşi porneşte de la cel mai înalt nivel. Atunci când nu călătoreşte, fondatorul companiei se întâlneşte săptămânal cu un grup de 5-10 persoane, printre care se numără şi oficiali ai serviciilor secrete din Rusia. Ei merg la saună pentru a socializa, iar acest lucru a fost făcut public de însuşi Kaspersky.

„Când mergem la banya (sauna – n. red.), suntem ca între prieteni”, a menţionat omul de afaceri, într-un interviu recent.

Compania ar apăra interesele Rusiei

Reprezentanţii companiei susţin că agenţiile guvernamentale nu pot folosi datele utilizatorilor care au instalate produsele Kaspersky. Motivul? Nu se poate face o legătură directă între informaţiile stocate şi clienţi.

Eugene Kaspersky

„Nu sunt persoana potrivită pentru a vorbi despre ceea ce se întâmplă în Rusia, pentru că eu trăiesc în spaţiul virtual”, a precizat fondatorul programului de antivirus într-un interviu pentru Bloomberg

Totuşi, compania lui pare să apere interesele Rusiei, susţine Bloomberg.

Potrivit sursei citate, e-mailuri datate octombrie 2009, ce fac parte dintr-o corespondenţa între Eugene Kaspersky şi un angajat Kaspersky Lab, evidenţiază un proiect desfăşurat în secret în urmă cu un an, pentru „o cerere importantă venită de la Lubyanka”. Lubyanka celebrul nume al străzii din Moscova pe care se află sediul central al FSB, serviciul secret rus, în trecut sediul temutului KGB. Kaspersky Lab a confirmat autenticitatea e-mailurilor, scrie Bloomberg.

Software-ul la care făcea referire directorul general avea scopul iniţial de a proteja clienţii, inclusiv guvernul rus, de la atacurile de tip denial-of-service, dar acesta a mers mai departe. Kaspersky Lab va coopera, de asemenea, cu companiile furnizoare de internet pentru a localiza actori care au un scop rău şi să le blocheze atacurile, în timp ce oferă asistenţă prin „contramăsuri active”, o mişcare atât de sensibilă încât Kaspersky şi-a sfătuit angajaţii să o păstreze secretă.

Sintagma „contramăsuri active” se referă la atacurile cibernetice realizate asupra hackerilor sau închiderea calculatoarelor cu malware-uri sau alte metode.

Potrivit unei surse Bloomberg, sistemul denial-of-service al companiei este compus din două părţi. Prima parte constă în tehnici tradiţionale de apărare, inclusiv rerutarea traficului afectat către servere care îl pot absorbi fără să fie afectate. A doua parte constă în oferirea către FSB de informaţii în timp real asupra locaţiei hackerilor şi trimite experţi pentru a asista FSB şi poliţia din Rusia când realizează descinderi. La acest lucru făcea referire Kaspersky în e-mail, susţine sursa citată de Bloomberg.

Atacurile de tip denial-of-service (refuzul, blocarea serviciului) reprezintă o încercare frauduloasă de a indisponibiliza sau bloca resursele unui calculator. În general, acest atac este efectul eforturilor intense ale uneia sau a mai multor persoane de a împiedica un site web sau şi servicii din Internet de a funcţiona eficient, temporar sau nelimitat.

Este adevărat, Kaspersky Lab a publicat o serie de rapoarte prin care a demascat modul în care spionii din SUA, Israel şi Marea Britanie acţionează în mediul online. Dar când vine vorba de acţiuni similare ale Kremlinului, e cu totul altă poveste.

În februarie, compania a publicat dovezi ale unor atacuri ale hackerilor care au vizat Rusia, Iran şi Pakistan, iar specialiştii Kaspersky susţin că aceştia ar fi mâna în mână cu Agenţia Naţională de Securitate din SUA. Totuși ruşii de la Kaspersky  nu au zis nimic de spyware-ul Sofacy, un virus sofisticat care a atacat NATO şi mai multe ministere de Externe din Europa. Experţii americani, care l-au depistat în toamna, au precizat că ar fi mâna hackerilor din Rusia.

 

Se pare că principala legătură între companie şi serviciile secrete este directorul financiar Igor Chekunov. De asemenea, purtătorul de cuvânt al companiei a confirmat că el a lucrat în KGB, iar apoi a fost poliţist, până să ajungă la Kaspersky.

Igor Chekunov

Cu toate acestea, testele arată că programul antivirus dezvoltat de ruşi este performant. Bitdefender, cel mai bun antivirus în 2014 – Topul unui institut austriac de testare

Într-un top realizat de reputatul laborator austriac de testare AV-Comparatives, antivirusul Kaspersky s-a clasat pe locul al doilea, după cel realizat de românii de la Bitdefender, dar înaintea Eset şi Avira.

Colaborarea Kaspersky cu serviciile ruse este un serios semn de alarmă în special pentru entitățile din vestul Europei si Statele Unite, unde operatiunile cibernetice ale Rusiei au devenit tot mai agresive, inclusiv prin recentele incercări de influentare a alegerilor în Statele Unite.

Citește și …

Tainele nedezvaluite ale atacului cibernetic „Epic Turla” din 7 iulie. România ținta cheie. Semne de întrebare pentru Kaspersky Lab

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: