ROMÂNIA BREAKING NEWS

Ion Ungureanu – un mare român, un stâlp al culturii naționale românești în Republica Moldova a încetat din viață, sâmbătă, într-un spital din București

Ion Ungureanu – un mare român, un stâlp al culturii naționale românești în Republica Moldova a încetat din viață, sâmbătă, într-un spital din București

Actualizare 29. ianuarie 2017 / ora 16.00 / Luni 30 ianuarie a.c. , înainte de a pleca pe ultimul drum, va poposi la o biserică din București, unde doritorii își pot prezenta omagiul marelui dispărut, timp de două ore, începînd cu ora 14.00, la Biserica Sfântul Spiridon Nou, după care va fi preluat de un convoi oficial al Guvernului Republcii Moldova spre Chișinău. Biserica se află pe Calea Șerban Vodă, în zona Piața Unirii.

* * *

Fostul deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și ex-ministru al Culturii și a Cultelor, Ion Ungureanu, s-a stins astăzi din viață la spitalul Colțea din București, la vârsta de 81 de ani. Moartea acestuia a fost confirmată de fostul premier al Republcii Moldova, domnul Mircea Druc și de președintele Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, domnul Marian Clenciu.

Ion Ungureanu

Ion Ungureanu a fost unul din cei 278 de delegați ai primului Parlament al fostei R.S.S. Moldovenească, care au votat Declarația de Independență a Republicii Moldova la 27 august 1991. S-a născut la 2 august 1935 în satul Opaci din plasa Căușeni (județul Tighina, România), astăzi în raionul Căușeni (Republica Moldova)

A studiat filologia la Institutul Pedagogic din Chișinău (1954-1955), apoi a studiat actoria la cunoscuta Școală teatrală “Boris Șciukin” din Moscova (1955-1960). Între anii 1963-1964 a mai urmat cursurile superioare de regie din capitala URSS.

După absolvirea studiilor actoricești, a fost angajat în anul 1960 ca actor la Teatrul “Luceafărul” din Chișinău, îndeplinind în perioada 1964-1971 și funcția de director artistic al teatrului. Este acuzat de naționalism și nevoit să părăsească RSS Moldovenească. Pleacă la Moscova, unde lucrează ca regizor la Teatrul Armatei din metropola rusă (1978-1989).

Ion Ungureanu a debutat în cinematografie în anul 1958 în filmul „Când omul nu-i la locul lui”, primul film artistic realizat la studioul “Moldova-film”. În decursul timpului, s-a impus ca un interpret care știe să îmbine firescul cu expresivitatea artistică. A jucat în 25 filme. Rolurile sale cele mai cunoscute au fost Boris Grădinaru din „Când omul nu-i la locul lui” (1958), Sfântul Petru din „Se caută un paznic” (1967) și cel din filmul „Favoritul” (1976). De asemenea, a dublat zeci de filme în limba română. A regizat mai multe filme la televiziunea centrală din Moscova.

În anul 1989 revine în Republica Moldova. Îndeplinește funcția de ministru al culturii și cultelor (6 iunie 1990 – 5 aprilie 1994), apoi pe cea de vicepreședinte al Fundației Culturale Române din București (1995-2005).

În calitate de ministru, Ion Ungureanu a luat o serie de decizii cum ar fi cea ca timp de doi ani, pentru învățarea limbii române literare, regizorii basarabeni să lucreze în teatrele din România. El a desființat în anul 1992 Teatrul Național “A. Pușkin” din Chișinău, înființând în locul lui Teatrul Național “Mihai Eminescu” [2]. A repus în centru Chișinăului statuia lui Ștefan cel Mare.

El a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Uniunii Sovietice (1981), Artist al poporului din RSS Moldovenească (1989), decernându-i-se și Premiul “Intervidenie” pentru filmul televizat “Lika” (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiul Național (1990).

Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Federației Ruse (1981), Artist al poporului din R.S.S. Moldovenească (1989), decernîndu-i-se și Premiul „Intervidenie” pentru filmul televizat „Lika” (Plovdiv, Bulgaria, 1981) și Premiul Național (1990). Pentru contribuții substanțiale aduse la dezvoltarea artei teatrale, în calitate de actor și regizor, pentru promovarea culturii naționale peste hotarele republicii, în martie 2009 Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al Academiei de Științe a Republicii Moldova i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa eminentului om de cultură și artă Ion Ungureanu, Artist al Poporului, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova (2009). Festivitatea de conferire a titlului a avut loc pe 7 mai 2009.

Ministrul Culturii, Monica Babuc, a anunțat cu puțin timp în urmă că a anunțat autoritățile de la Chișinău și că va fi organizat transportarea corpului neînsuflețit în Republica Moldova. 

„Am aflat cu tristețe și cu multă îndurerare vestea despre plecarea către cele veșnice a maestrului Ion Ungureanu și fără îndoială această tristețe este împărtășită de o mulțime de oameni din Republica Moldova și nu numai și în Federația Rusă și în România. Memoria luminoasă a acestui om va fi păstrată veșnic în Republica Moldova și autoritățile bineînțeles că s-au mobilizat pentru a organiza funeraliile maestrului Ion Ungureanu„, a spus ministrul Culturii, Monica Babuc.

Luni 30 ianuarie a.c. , înainte de a pleca pe ultimul drum spre Chișinău, doritorii își pot prezenta omagiul marelui dispărut, timp de două ore, începînd cu ora 14.00, la Biserica Sfântul Spiridon Nou din București, după care va fi preluat de un convoi oficial al Guvernului Republcii Moldova spre Chișinău. Biserica se află pe Calea Șerban Vodă, în zona Piața Unirii.

Dumnezeu să îl ierte și să îl așeze acolo sus între stelele marilor patrioți români, care de acum înainte ne vor judeca dacă vom uita vreodată moștenirea acestora.

Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: