ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mândrie arhitecturală și nu numai! De ce, Teatrul Național din Iași este al II-lea cel mai frumos din lume? Conform BBC’s Most Beautiful Theaters in the World

Mândrie arhitecturală și nu numai! De ce, Teatrul Național din Iași este al II-lea cel mai frumos din lume? Conform BBC’s Most Beautiful Theaters in the World

Teatrul_National_din_Iasi_BBC_romaniabreakingnews_ro (2)

7 teatre care-ți taie respirația” –„BBC – Culture – Seven theatres that take your breath away” este top-ul celor mai frumoase Teatre din lume, un clasament realizat de televiziunea BBC, pe baza voturilor publicului. Criteriul de selecție a fost frumusețea clădirilor dar și amintirile legate de acestea, deci un plus l-a avut și notorietatea.

Top-ul a fost realizat cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului și a fost publicat de BBC pe 25 martie 2015. Fiind un top realizat în marea Britanie și ținând cont și de criteriul amintirilor, evident că primul clasat a fost un teatru din Marea Britanie – teatrul Bristol Hippodrome, care a fost construit în 1912, pe trei nivele, cu o capacitate de 1951 de locuri. Următorul clasat este Teatrul Național „Vasile Alcsandri” din Iași – România, o mândrie a arhitecturală românească. Oare ce amintiri îi leagă pe Britanici de Teatrul Național din Iași?

Evident că pe langă impactul imagistic al arhitecturii Teatrului din Iași  și amintirile legate de experiența întâlnirii pe scenele din Marea Brianie cu tot ceea ce înseamnă teatrul românesc (decoruri, prestația actorilor și regia), a contat pentru alegere. Încă din anii `90, numeroase trupe de teatru românești au făcut senzație pe scenele londoneze. Să ne amintim de momentele chiar recente când  actorii români au jucat la Londra, cu casa închisă –„Un succes aproape nesperat de casa si de critica are in aceste zile, la Londra, spectacolul Teatrului Nottara „Aniversarea” de Thomas Vinterberg si Morgens Rukov, in regia lui Vlad Massaci. Spun „nesperat” pentru ca un turneu al teatrului romanesc in care sa se joace un spectacol mai multe zile la rand in capitala Marii Britanii nu a mai avut loc de 13 ani”, relata Jurnalul.ro în urmă cu câțiva ani.

Așadar, exepriența cu actorii teatrului românesc dar și imagile sublime ale Teatrului Național din Iași,  ne-au propulsat în acest top mai mult decât onorant!

Teatrul_National_din_Iasi_al_II-lea_cel_mai_frumos_din_lume_BBC_romaniabreakingnews_ro

Teatrul_National_din_Iasi_BBC_romaniabreakingnews_ro

Istoria noii clădiri conform descrierii  teatrulnationaliasi.ro

               Istoria clădirii Teatrului Național din Iași, care din 1956 primește numele poetului și omului de teatru Vasile Alecsandri, este legată de un eveniment mai puțin fericit – distrugerea vechiului Teatru de la Copou în urma unui incendiu devastator, în noaptea de 17 spre 18 februarie 1888.

              Demersurile pentru construirea noului teatru au durat până în 1894 când, datorită stăruințelor primarului, ale Consiliului comunal, precum și ale deputatului Miltiade Tzoni, este aprobat contractul cu arhitecții vienezi Fellner și Helmer care „până astăzi au zidit mai bine de douăzeci de teatre care sunt modele de bun gust și de bună orânduire”: Viena, Praga, Odessa, Mainz, Hamburg, Oradea,  Darmstadt, Budapesta, Timișoara, Augsburg, Cernăuți, Carlsbad, Fiume, Pressburg, Szegedin, Cluj sau Berlin.

              Execuția construcției a fost încredințată unei societăți bucureștene, iar uzina electrică și cea termică au fost realizate de o societate berlineză. De notat că de la uzina electrică s-au alimentat primele instalații de iluminat public din Iași (iluminatul Pieții Teatrului cu 12 lămpi electrice cu arc voltaic) care constituie începutul electrificării orașului Iași. Lucrările de construcție durează doi ani și, în 1896, la 2 decembrie, în cadrul unei impresionante ceremonii culturale, are loc solemnitatea predării cheilor primarului Nicolae Gane.

              Programul serbărilor de inaugurare derulat în zilele de 1 și 2 decembrie a cuprins „Uvertura Națională” de Flechtenmacher, vodevilurile „Muza de la Burdujeni” de Costache Negruzzi și „Cinel-cinel” de Vasile Alecsandri și comedia în versuri „Poetul romantic” de Matei Millo. Venitul primei seri a fost distribuit săracilor din Iași, iar venitul seratei a doua a revenit artiștilor Societății dramatice din Iași.

Teatrul_National_din_Iasi_BBC_romaniabreakingnews_ro (3)

Arhitectura

              Sala Mare cu 750 de locuri organizată în stal, loje și balcon impresionează prin rafinamentul, fantezia și somptuozitatea ornamentelor de inspirație barocă și rococo, fie că este vorba despre reprezentările sculpturale sau picturale.

              Cele 1418 lămpi electrice și candelabrul cu 109 becuri din cristal de Veneția luminează un teatru cu o personalitate arhitectonică unică.

              Cortina principală, pictată de maestrul vienez Lenz și terminată de unul din discipolii săi, este concepută sub forma unei alegorii a vieții cu cele trei vârste în plan central, la dreapta fiind imaginată simbolic Unirea Principatelor; partea stângă, pictată de ucenicul lui Lenz este diferită de rest prin stil și culoare.

              Plafonul și cortina de fier (sau de incendiu) au fost pictate de Alexander Goltz. Cortina de fier prezintă motive ornamentale dispuse simetric, iar plafonul – adevarată operă de artă – a avut ca tematică Povestea, reprezentată figurativ prin alegorii paradisiace, nimfe și îngeri încadrați de o stucatură rococo.

              Tot pe plafon, deasupra fosei orchestrei, se află stema celor patru provincii reunite, cu însemnele heraldice ale fiecăreia, iar din stema regală aflată într-un plan paralel, cel mai vizibil este sceptrul, însemnele regale fiind îndepărtate după abdicare.

Personalități

              Marile nume ale scenei ieșene continuă să-și trăiască destinele în memoria prezentului: N. Luchian, Fanny Tardini, Mihail Pascaly, Mathilda Pascaly, Mihail Galino, Matei Millo și mai târziu, Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu, Agatha Bârsescu, Aglae Pruteanu.

              Generația de aur creatoare de repere a făcut epocă: actorii Aurel Ghițescu, Anny și Bruno Braeschi, George Popovici, Nicolae Șubă, Constantin Ramadan, Margareta Baciu, Marioara Davidoglu, Mihai Grosariu, Ștefan Dăncinescu, Costache Cadeschi, Costache Sava, Eliza Nicolau, Virginica Bălănescu, Miluță Gheorghiu, Ion Lascăr, Carmen Barbu; regizorii Aurel Ion Maican, Ion Sava, George Mihail Zamfirescu și scenograful Theodor Kiriacoff.

              Personalitați de marcă ale lumii literare s-au implicat în activitatea Teatrului Național: A. D. Xenopol și Otilia Cazimir scriu cronici dramatice, iar Garabet Ibrăileanu făcea parte din comitetul de lectură. Și-au confirmat vocația și talentul de buni diriguitori ai acestei instituții cu un capital deschis spre universalitate: Mihail Sadoveanu, Mihai Codreanu, Ionel Teodoreanu, Iorgu Iordan, George Topârceanu, Andrei Oțetea sau N. I. Popa.

Teatrul_National_din_Iasi_BBC_romaniabreakingnews_ro (1)

              Trupa este alcătuită din 33 de actori, 2 regizori și 1 scenograf, alături de compartimentele manageriale, administrative și tehnice, și de alți numeroși colaboratori și invitați pe proiect teatral. Numărul premierelor pe stagiune variază (8-10 titluri), acestora adăugându-li-se reluările spectacolelor de succes.

              Repertoriul, alcătuit pe baza valorii artistice a textelor propuse, pe baza criteriilor de utilizare a trupei, în urma ofertelor regizorale și a testelor de piață, cuprinde piese din dramaturgia clasică și universală, urmărind în aceeași măsură și promovarea noii dramaturgii românești.

              Astfel, echilibrul unui asemenea repertoriu relevă orientarea pluridirecțională a mesajului cultural care nu mai este apanajul exclusiv al unui cadru formal, ci crează modalități tot mai diverse de contact public. Naționalul ieșean tinde către un asemenea limbaj modern care să satisfacă exigențe din cele mai diverse.

Vă invităm să vizionați turul virtual al Teatrului Național „Vasile Alexandri” din Iași

Publicat de Dorian Theodorromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: