ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foto-Video/Polonia a oprit marșul spre Berlin al „Armatei Sovietice” de motocicliști „Lupii Nopții”

"Noi știm foarte bine ce fac ei în Ucrana", subliniază Podworski. "Agitând steaguri rusești, vor să refacă traseul Armatei Roșii, care, în realitate, nu a adus libertatea în Polonia", denunță el. "Rușii testează limitele expansiunii lor. Dacă trec, există riscul ca în trei ani să se întoarcă definitiv", a adăugat motociclistul polonez.
Foto-Video/Polonia a oprit marșul spre Berlin al „Armatei Sovietice” de motocicliști „Lupii Nopții”

Planul clubului de motocicliști ultranaționaliști de a reface către vest drumul Armatei Roșii către Berlin a fost denunțat ca „provocator” de către Varșovia, care îndeamnă la oprirea „bandiților ruși”, relatează Sky Newsîn pagina electronică.

Evenimentul anunțat în contextul tensiunilor dintre Rusia și Occident din cauza crizei din Ucraina, care provoacă temeri cu privire la unele ambiții teritoriale ale Moscovei.

Călătoria – „Către Berlin”, o trimitere la strigătul de luptă al Armatei Roșii, potrivit site-ului clubului – este planificată pentru două săptămâni, pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria și urmează să se încheie în capitala Germană pe 9 mai.

Planul a înfuriat mulți polonezi, care încă își mai amintesc ocupația sovietică din timpul războiului a Poloniei, unul dintre cei mai vocali susținători ai Guvernului prooccidental din Ucraina.

Premierul polonez Ewa Kopacz a declarat că ea consideră această călătorie o „provocare”.

Însă motocicliștii insistă că gestul lor nu este motivat politic.

„Este o călătorie memorială”, afirmă Andrei Bobrovski, organizatorul evenimentului. „Principalul scop este să aducem un omagiu celor uciși în al Doilea Război Mondial pe câmpul de luptă, în efortul împotriva naziștilor lui Hitler, militari și civili nevinovați”, continuă el. „Alt scop este dezvoltarea și consolidarea bunelor relații de vecinătate”, adaugă Bobrovski.

În timpul călătoriei, motocicliștii vor să viziteze memoriale de război, lagărele morții de la Auschwitz și Dachau și faimosul Parc Treptow, în care se află un memorial sovietic al războiului.

Bobrovski a spus că numeroși motocicliști din alte țări europene, inclusiv germani, și-au exprimat dorința de a li se alătura celor ruși în această călătorie programată să înceapă pe 25 aprilie.

Însă o pagină poloneză pe Facebook, intitulată „Nu trecerii bandiților ruși prin Polonia”, îndeamnă autoritățile să interzică această traversare a teritoriului Uniunii Europene (UE).

Un motociclist din orașul polonez Lublin, Jarek Podworski, care a ajutat la crearea paginii, a declarat că este „inimaginabil” ca motocicliști care-i susțin pe separatiștii proruși, în estul Ucrainei, să călătorească prin UE.

„Noi știm foarte bine ce fac ei în Ucrana”, subliniază Podworski. „Agitând steaguri rusești, vor să refacă traseul Armatei Roșii, care, în realitate, nu a adus libertatea în Polonia”, denunță el. „Rușii testează limitele expansiunii lor. Dacă trec, există riscul ca în trei ani să se întoarcă definitiv”, a adăugat motociclistul polonez.

Podworski i-a îndemnat pe polonezi să perturbe călătoria moticicliștilor și să blocheze drumurile.

Guvernul polonez a anunțat că monitorizează „problema”.

„Lupii Nopții” din Rusia, considerați de unii omologii „Hell’s Angels” din Statele Unite, sunt aliați apropiați ai președintelui rus Vladimir Putin.

Liderul rus a fost fotografiat în mai multe rânduri pe un Harley-Davidson, la evenimente organizate de clubul ultranaționalist.

Putin_si_Lupii_Noptii_romaniabreakingnews (2)

Putin_si_Lupii_Noptii_romaniabreakingnews (1)

Între timp marșul a ajuns la granița cu Polonia unde grănicerii polonezi le-au interzis motocicliștilor ruși accesul pe teritoriul polonez

Luni, grănicerii polonezi nu le-au permis motocicliștilor ultranaționaliști din cadrul grupului Lupii Nopții să intre pe teritoriul Poloniei. Aceștia din urmă intenționau să refacă către vest drumul Armatei Roșii spre Berlin.

Lupii_Noptii_Granita-Belarus-Polonia_romaniabreakingnews (2)

 

Foto: „Lupii Nopții”  legitimați de grănicerii din Belarus (granița cu Polonia)

Ministerul rus de Externe a solicitat luni Poloniei explicații în legătură cu decizia de a interzice accesul pe teritoriul său grupului de motocicliști ruși Lupii Nopții, apropiat președintelui rus Vladimir Putin, relatează BBC News Online

Lupii_Noptii_Granita-Belarus-Polonia_romaniabreakingnews (1)

Foto: „Lupii Nopții”  legitimați de grănicerii din Belarus (granița cu Polonia)

După ce autoritățile poloneze le-au refuzat accesul, motocicliștii ruși s-au întors în Belarus.

Planul clubului de motocicliști ultranaționaliști de a reface către vest drumul Armatei Roșii spre Berlin a fost denunțat ca „provocator” de premierul polonez Ewa Kopacz, iar vineri, Ministerul de Externe de la Varșovia a interzis accesul motocicliștilor în țară, o decizie care a generat nemulțumiri la Moscova.

Călătoria – „Către Berlin”, o trimitere la strigătul de luptă al Armatei Roșii, potrivit site-ului clubului – a început sâmbătă – pe un traseu de peste 6.000 de kilometri, prin Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria – și urma să se încheie în capitala Germană pe 9 mai.

Video – „Lupii Nopții” la granița dintre Belarus și Polonia (grăniceri din Belarus și  motocilciști ruși):

Lupii_Noptii_Granita-Belarus-Polonia_romaniabreakingnews (1)

Publicat de România Breaking News – RBN Press / romaniabreakingnews.ro / Surse: Mediafax, UKRAINE TODAY

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: