ROMÂNIA BREAKING NEWS

Traian Băsescu: „Uniunea Europeană nu va admite ca pe teritoriul Moldovei să mai fie trupe rusești”

Integrarea europeana a Republicii Moldova, prioritate strategica pentru Romania!

Într-un interviul acordat postului de radio Europa Liberă, si citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS, cu o zi înaintea sosirii la Chișinău, președintele României, Traian Băsescu, a declarat că Uniunea Europeană nu va admite ca pe teritoriul Moldovei să mai fie trupe rusești. Președintele României Traian Băsescu a declarat pentru Europa Liberă faptul că Moldova s-ar putea integra în UE abia peste 10 ani. „Prioritatea mea și a României trebuie să fie ca Republica Moldova să devină membră a Uniunii Europene în 10-12 ani…, undeva pe aici“, a spus liderul de la Cotroceni, în interviul acordat. Totodată, Băsescu a precizat că exclude posibilitatea unei admiteri atâta timp cât nu este rezolvat conflictul transnistrean și cât timp pe teritoriul Moldovei mai sunt trupe rusești. „România solicită de multă vreme aplicarea deciziei de la Istanbul din 1999, în baza căreia Federația Rusă trebuie să-și retragă trupele și armamentul” a mai declarat oficialul roman.

Greseala Cipru

Referitor la negocierile în format 5+2, Băsescu a mai spus că România și Rusia au poziții diferite față de problema transnistreană. „Moscova vede Republica Moldova federalizată, noi o vedem unitară”, a mai declarat președintele român, adăugând că nivelul de autonomie pentru Transnistria poate fi stabilit numai de către autoritățile de la Chișinău.
“Nu, categoric UE nu va mai repeta eroarea pe care a făcut-o în cazul Ciprului, dar speranța că problema transnistreană se va rezolva, există și nu am niciun motiv să fiu pesimist, cu atît mai mult cu cît nu mîine se pune problema integrării Republicii Moldova. Este vorba despre un proces îndelungat. Abia se parafează Acordul de Asociere, în România a durat 10 ani de la semnarea acestui acord și primirea în UE. Timpul lucrează și sper că lucrează în favoarea Moldovei” a mai subliniat Basescu. “(…) este clar că avem opinii diferite: rușii o văd federalizată, noi o vedem unitară” a mai declarat oficialul roman, facand referire la modul in care va fi rezolvat diferendul separatist transnistrean.

Gazul, problema eterna

Basescu a salutat intrarea companiei Gazprom pe piata din Romania. “E binevenit dacă vine direct, nu prin alte companii: avem conductă la Isaccea și poate veni direct. Se poate vinde gaz direct pe piața românească, nu prin intermediari” a mai declarat presedintele.
Basescu a mai declarat pentru Europa Libera ca o promisiune in acest sens din anul 2008 a liderului rus, Vladimir Putin, „a fost o declarație ironică pe care nimeni nu a înțeles-o. Eu știam despre ce este vorba, în opinia Moscovei, Ucraina nu plătea pentru gazul primit, nu știu care era realitate, și atunci Putin a spus: dăm României gaz, că plătește, și mai departe poate să-i dea România Ucrainei.”
Totodata, Basescu mai considera ca in spinoasa problema a gazului se va mai negocia “vreo doi-trei ani, că după aceea nu mai negociază nimeni, fiindcă vom scoate gaz din Marea Neagră și negocierile se închid în 2016-2017.”

Autor: Vitalie Goncearov

Sursa: karadeniz-press.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: