ROMÂNIA BREAKING NEWS

Foto / Românii din dreapta Tisei (Ucraina), în atenția Secretarului de Stat Sebastian Hotca, încă de la prima vizita în Ucraina

La 27 martie a.c., Secretarul de Stat Sebastian Ioan HOTCA, de la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) din Ministerul Afacerilor Externe al României, a făcut o vizita oficială în Maramureșul Istoric (regiunea Transcarpatică, Ucraina) pentru a se întâlni cu românii din dreapta Tisei, aceasta fiind prima vizită în acest an a unui funcționar de stat român de un asemenea rang înalt în Ucraina, unde s-a întâlnit cu liderii asociațiilor național-culturale românești, cu directorii, profesorii și elevii școlilor românești  din raionul Teceu.

În timpul aflării în Maramureșul istoric Secretarul de Stat a fost însoțit de doamna Eleonora MOLDOVAN, Consulul General al României la Cernăuți, și Zamfir CECEU, președintele Consiliului Județean Maramureș, unitate administrativă din România ce colaborează cu regiunea Transcarpatică din Ucraina.

După cum ne-a comunicat Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” (URRdT), prima oprire delegația română a făcut-o în localitatea Slatina (Solotvino) din dreapta Tisei, unde domnul Sebastian Ioan Hotca a avut o întrevedere, la primăria din localitate, cu domnii Myhailo Rivis, primul adjunct al ARS Transcarpatia, Vasile Iovdii, șeful Administrației Raionale Teceu, Gheorghe Uhali, primarul s. Slatina. Oaspeții și gazdele au depus coroane de flori la bustul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul satului.

Tot la Slatina, Secretarul de Stat Sebastian Ioan Hotca s-a întâlnit cu conducătorii societăților culturale românești din regiunea Transcarpatică, cu primarii localităților cu populație preponderentă românească, iar la Liceul din Slatina – cu directori, profesori și elevi ai școlilor românești din dreapta Tisei, unde, în cadrul manifestării „Iepurașul premiază românește”, organizată de Asociația Culturală „Maramureșul” din localitate și partenera sa din România – „Boema”, înaltul funcționar român i-a premiat pe cei 11 elevi și pe profesorii lor, care au participat la prima Olimpiadă

Panucraineană la Limba și Literatura Română ce s-a încheiat săptămâna precedentă la Cernăuți, înmânându-le albume și audio-cărți, iar dl Mihai Cozma, președintele Organizației Culturale „Boema” din Maramureș le-a dăruit literatură beletristică în limba română. De asemenea, Secretarul de Stat a donat 300 de abecedare pentru școlile românești din regiunea Transcarpatică. Înalții oaspeți români, însoțiți de dna Eleonora Moldovan și dl Vasile Iovdii, au vizitat și Muzeul de Istorie și Etnografie a Românilor din Transcarpatia – „DACIA”, din Apșa de Jos, creat de familia Ion și Elena Botoș. După vizita efectuată la românii din Maramureșul istoric, delegația din România, în frunte cu dl Sebastian Ioan Hotca, s-a deplasat la Satu Mare, de unde, pe calea aerului au plecat la București.

Din surse neoficiale, am aflat că domnul Sebastian Ioan HOTCA, Secretarul de Stat la Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, marțea și miercurea viitoare, va sosi în vizită la românii din Bucovina istorică, unde va avea întrevederi cu conducerile regiunii și orașului Cernăuți, se va întâlni cu liderii societăților național-culturale din ținutul bucovinean, va participa la comemorarea victimelor masacrului de la 1 aprilie 1941 de la Fântâna Albă.

Autor, sursă: Diana Toma / zorilebucovinei.com prin România Breaking News
Sursă foto : DPRRP

Comunicatul de presa MAE-DPRRP

În data de 27 martie, secretarul de Stat MAE-DPRRP, Sebastian Ioan Hotca, a efectuat o vizită la Slatina (Solotvino), regiunea Transcarpatia din Ucraina, însoțit de președintele Consiliului Județean Maramureș – Zamfir Ciceu,  unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale, liderii asociațiilor național-culturale românești, cu directori, profesori și elevi ai școlilor românești din raioanele Teacev și Rahiv.

Demnitarul român a avut întâlniri cu oficiali regionali, respectiv cu vicepreședintele Administrației Regionale de Stat din Transcarpatia – Mihailo Rivis, președintele Administrației Raionale de Stat din Teacev – Vasile Iovdii și cu primarul localității Slatina (Solotvino) – Gheorghe Uhali.

Programul a continuat cu o întâlnire cu reprezentanții comunității românești din Transcarpatia  – lideri de societăți culturale, primari ai localităților cu populație română, directori de școli cu predare în limba română, profesori.

Secretarul de Stat a participat la manifestarea ”Iepurașul premiază românește”, organizată de Asociațiile Culturale ”Maramureșul-Solotvino” și ”Boema OJT” – Baia-Mare, în cadrul căreia s-au premiat copiii participanți la olimpiada de limba română din Ucraina. DPRRP a oferit elevilor albume, audio-book-uri și abecedare pentru școlile românești din această zonă. Domnul Sebastian Hotca și-a început discursul citând marele poet și marele român Nichita Stănescu „A vorbi despre limba în care gândești, este ca o sărbătoare. Limba romană este patria mea.”. Secretarul de Stat a salutat performanțele elevilor și a reiterat importanța păstrării identității românești în comunitățile istorice: „Performanța voastră este dovada vie a eforturilor pentru păstrarea și promovarea culturii românești, aidoma tuturor celorlalte manifestări care aduc împreună comunitatea românească din această regiune. Este admirabil modul în care vorbiți limba maternă. Este exemplar felul în care păstrați tradițiile și obiceiurile populare. Limba noastră, alături de aceste tradiții și obiceiuri sunt pilonii pe care se clădește unitatea românilor de pretutindeni. Oriunde ne-am afla în lume, avem datoria de a lucra la trăinicia acestor piloni, cinstind graiul românesc și păstrandu-ne, ca pe niște comori de preț, cultura, istoria și credința.”

În cursul zilei, au fost depuse coroane de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul localității Slatina, după care au fost vizitate liceul cu predare în limba română din localitate și Muzeul de etnografie din Apșa de Jos.

Sursa:dprp.gov.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: