ROMÂNIA BREAKING NEWS

DW: Nu putem spune că ar fi existat o relație între firma austriacă și președintele României, dar a avut exact același punct de vedere cu reprezentanții concernului

DW: Nu putem spune că ar fi existat o relație între firma austriacă și președintele României, dar a avut exact același punct de vedere cu reprezentanții concernului

Klaus Iohannis este criticat de jurnaliștii de la Deutsche Welle după ce a fost implicat în scandalul defrișărilor abuzive.  Iohannis a folosit aceleași argumente prezentate de o firmă din Austria când a cerut Parlamentului reexaminarea Codului Silvic, iar Deutsche Welle notează că președintele a fost prins pe picior greșit când a părut să protejeze operațiunile îndoielnice ale companiei austriece Schweighofer Holzindustrie în domeniul exportului de lemn tăiat în România.

„Președintele Klaus Iohannis a fost prins pe picior greșit. Nu putem spune că ar fi existat o relație între firma austriacă și președintele României, dar este cert că acesta a avut exact același punct de vedere cu reprezentanții concernului”, scrie jurnalistul Horatiu Pepine pentru Deutsche Welle, într-un articol în care comentariile vin după ce președintele Klaus Iohannis a avut aceleași argumente cand a cerut parlamentului reexaminarea Codului Silvic cu cele ale unei firmei austriece.

Potrivit unui filmuleț dat publicității de un ONG, se pare s-a aratat dispusă să achiziționeze lemn tăiat ilegal în Romania și chiar a oferit bonusuri pentru ca să se încalce legea.

Compania austriacă a trimis o scrisoare guvernului Ponta prin care se cerea să se scoată din Codul Silvic interdicția pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din masa lemnoasă. Iar argumentele firmei austriece au fost preluate de președintele Klaus Iohannis, cel care a semnat cererea prin care a trimis în 23 martie Codul Silvic spre reexaminare în parlament.

Articolul de pe Deutsche Welle prezinta întreaga poveste iar în final autorul notează că în aceste împrejurări, președintele României este obligat să explice mai bine ce a vrut sau să-și revizuiască poziția.

Și Cotidianul german ”Der Spiegel” scrie despre DEZASTRUL făcut de compania Holzindustrie Schweighofer în pădurile din România relatează neuerweg.ro

In Romania, acest filmulet e bine-cunoscut si poate fi vazut pe YouTube. El simbolizeaza nu numai ingrijorarea romanilor din cauza distrugerii padurilor, dar si sentimentul neputintei lor de a impiedica acest lucru. Una din ultimele paduri virgine ale Europei se afla in pericol; o zona in care traiesc ursi, lupi si risi si de care omul nu s-a atins de secole.

In arcul Carpatilor se afla cea mai mare zona impadurita, compacta, din Europa Centrala. Aproximativ o treime din suprafata Romaniei- 6,6 milioane de hectare- e acoperita de padure, padure pe care romanii o vad zilnic „singerind“ : un studiu al organizatiei Greenpeace arata ca dispar trei terenuri de fotbal de padure pe ora. Guvernul apreciaza ca padurarii fura cam 4 milioane de metri cubi de lemn pe an: o data si jumatate cit piramida lui Keops.

Defrisarea padurilor, mai arata studiul Greenpeace, s-a accelerat dramatic intre 2000 si 2011, adica in perioada in care firmele austriece Egger, Kronospan si Schweighofer s-au instalat in Romania si in scurt timp au ocupat piata. Nici o firma insa nu crescu atit de mult ca Schweighofer: 465 milioane de euro cistig brut in 2013, din care 96,5 milioane cistig net.

Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrisarii. Majoritatea camioanelor cu lemne din Carpati ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, taiate si maruntite acolo, ajung in Germania si Austria sub forma de peleti, parchet sau laminat.

Seful concernului, Gerald Schweighofer, tocmai vinduse afacerea familiala unui concern finlandez, cind veni la Bucuresti, in 2002, ca sa inceapa din nou. Nu-si putea alege un moment mai potrivit: un an mai tirziu, guvernul lui Nastase scoase la licitatie o mare parte din lemnul statului, sub forma de contracte pe zece ani; citeva firme mari, printre care si Schweighofer, pusera mina pe afacere. La licitatiile de paduri la fata locului, povesteste Vasile Coman, seful unei fabrici de lemn din nordul tarii, Schweighofer era intotdeauna primul venit. „ Avea prioritate, datorita contractului, si lua intotdeauna lemnul cel mai bun la pretul cel mai mic.“ de-abia dupa aceea incepea licitatia publica, unde Schweighofer „dadea din nou lovitura“.

Austriecii domina bransa si dicteaza preturile, de aceea multe firme autohtone nu mai fac fata. Mii de ateliere de mobila, domeniu de activitate care era foarte raspindit in tara, au dat faliment in ultimii ani. Concernul Schweighofer vorbeste de metode „transparente“ si preturi care se adapteaza la piata dupa „formula de indexare“.

„Formula de indexare“? Coman nu intelege de ce pretul lemnului in Romania a crescut incontinuu, in timp ce pe piata mondiala a scazut. Acum citeva saptamini a fost si el nevoit sa concedieze 160 de muncitori.

Si Alexander von Bismarck a avut unele experiente cu clanul Schweighofer. Bismarck conduce Agentia de Investigatii a Mediului Inconjurator din Washington, agentie specializata in cercetari sub acoperire. In 2014, sub o identitate falsa, acesta l-a contactat pe Schweighofer, dindu-se drept furnizor de lemn si filmind intrevederea cu o camera ascunsa. Filmul se afla la redactia revistei Spiegel; o parte din el a fost transmis saptamina trecuta pe programul romanesc Antena 3.

In film apare managerul lui Schweighofer in Romania, Karl Schmid, care se lauda foarte sigur de sine ca domina piata romaneasca: in tara se taie cam 7 milioane de metri cubi de conifere pe an; „Daca lucram la capacitatea maxima, avem nevoie de 4 milioane si jumatate pentru noi“ Schmid clatina un pic pet-ul pe care-l tine in mina si continua: „Pentru ceilalti nu mai e loc pe linga noi.“

Senzatia de a fi sufocati o au multi oameni in Sebes, acolo unde se afla fabrica de cheresteain fata portilor careia activistul Gabriel Paun a fost atacat cu sprayul cu piper. Intre timp, lumea a inceput sa demonstreze impotriva lui Schweighofer. E vorba de defrisari ilegale. 400 000 ha, cam 6% din padurile tarii au fost, conform Curtii de Conturi, taiate ilegal in ultimii 25 de ani. Paguba se estimeaza la peste 5 miliarde euro. Se pune intrebarea, cit din lemnul taiat ilegal ajunge la Schweighofer.

Pina acum nu s-a putut dovedi nimic. Linia telefonica 112, Wood-Tracker, introdusa de ministra padurilor, Doina Pana, social-democrata, in functie pina in aprilie, a ramas ineficienta, din moment ce nu s-au luat masuri: din 7 000 de telefoane in primele sase luni, 2 000 s-au dovedit a fi ilegale; totusi, autoritatile au luat masuri doar intr-un singur caz !

Pina si lemnul din Parcul National, denuntat de activistul Paun, a fost decretat oficial ca legal, cu toate ca remorca nu era inregistrata in sistem. Paun nu se lasa pacalit: “Faptul ca documentele sunt contrafacute si ca firme cu reputatie indoielnica taie lemne in Parcul National, cu toate ca Schweighofer scrie pe Homepage ca nu accepta acest lemn- toata aceasta inselaciune nerusinata n-a fost pina acum luata in seama.“

In anturajul firmei Schweighofer „s-a format o mlastina a ilegalitatii, de care se pare ca doar Schweighofer nu-si da seama“, spune Bogdan Tudor, avocat, presedintele organizatiei ecologice Nostra Silva, care a semnalat de mai multe ori infractiuni in domeniu. Intr-unul din cazuri investigheaza chiar biroul romanesc anti-coruptie DNA. E vorba de falsificarea documentelor unei paduri care fusese confiscata d comunisti si apoi data inapoi unui sat din Valcea, caruia ii apartinea. „asta e un caz tipic. Asa se fac afacerile aici“, spune Tudor. Unul din sutele de cazuri asemanatoare.

In unele cazuri se fac cercetari juridice: se banuieste ca exista un grup de falsificatori amatori care, cu indrazneala, au manipulat harti care nu existasera in momentul stabilirii proprietatilor, folosind instrumente de scris care, nici ele, nu existau in acea vreme.

In Valcea se planuia vinzarea padurii „Trei Munti“, pe care Cascade Empire, filiala firmei Schweighofer, vroia s-o cumpere. Schweighofer spune ca nu a stiut nimic despre documentele falsificate sau cercetarile juridice; totusi, nu poate raspunde la intrebarea de ce managerul de la Cascade purta discutii cu presupusii falsificatori, cu luni inainte de momentul vinzarii, despre terenurile respective si conditiile de livrare.

Protagonistul cazului de fata e seful de atunci al Regiei Nationale a Padurilor, Romsilva. Ulterior a condus chiar un sit Natura 2000. Saptamina trecuta a fost arestat pentru coruptie. El l-a mai „servit“ pe Schweighofer si alta data, ceea ce demonstreaza presiunile masive pe care le exercitau austriecii: conform cercetarilor procurorului,in doar sase luni au fost livrati 22 000 metri cubi de lemn firmei Schweighofer. O parte din acest lemn a fost dovedit ca ilegal. In legatura cu asta, Schweighofer tace, in schimb sustine ca a actionat conform legilor in vigoare. In plus, se plinge ca omul „nu i-a facut livrarile promise.“

In cazurile de coruptie, spune avocatul Tudor, sunt intotdeauna doi partasi: „Macelarirea lemnului practicata de Schweighofera fost catalizatorul defrisarilor ilegale din ultimii 12 ani.“ In ciuda anchetelorin anturajul austriecilor, spune avocatul, nu s-a putut dovedi nimic impotriva lor.

Acum, in schimb, situatia ar putea deveni neplacuta. In filmul lui Bismarck se vede cum managerul concernului il asigura pe acesta in mod repetat ca „nu-i nici o problema“ daca acesta livreaza mai mult lemn decit permit prevederile legale. „Evident ca nu-si fac probleme in legatura cu lemnul taiat ilegal“, spune Bismarck, „ba chiar ofera „premii“ pentru acesta.“ Secretul succesului, povesteste Bismarck, i-a fost explicat de catre managerul Karl Schmid asa: „ Nu ma intreba cum am reusit, dar am reusit.“ Schweighofer, zice Bismarck, e „motorul defrisarilor“.

Schweighofer declara ca preturile sunt „in functie de cantitate“, iar asta n-are nimic de-a face cu livrarile peste normele cantitative; in afara de asta, inregistrarea discutiei ar fi „scoasa din context“; aceasta justificare pare insa artificiala, din moment ce contextul e clar.

Ca sa-si dovedeasca corectitudinea, firma a publicat un e-mail de la sfirsitul lui aprilie, adresata lui Ron Wilson, numele conspirativ al lui Bismarck. In e-mail scrie ca trebuie dovedita „legalitatea“ lemnului. Schweighofer nu spune insa ca inainte de asta un reporter de la Antena 3 le aratase deja filmuletul, deci isi dadusera seama ca vor avea neplaceri. „In e-mailurile anterioare, in care „Ron Wilson“ oferea mereu lemn ilegal, nici vorba de „legalitate“ din partea firmei“, spune Bismarck.

Intre timp, puterea austriecilor le-a devenit incomoda si politicienilor. Fosta ministra Doina Pana a propus anul trecut o Lege a Padurilor, actualmente cauza unor lupte aprige. Pentru Schweighofer ar putea fi incomoda o clauza a legii, care prevede ca un concern sa nu aiba voie sa prelucreze mai mult de 30% dintr-o specie de lemn.

Austriecii au recurs la toate stratagemele lobbyismului, ca sa se impotriveasca acestui proiect de lege: intr-o scrisoare adresata prim ministrului Victor Ponta, Gerald Schweighofer ameninta cu procese si concedieri in masa. Legea, spune patronul firmei, ar incalca dreptul european si libera circulatie a marfurilor. Social-democratii lui Ponta nu s-au lasat intimidati, in schimb, noul presedinte, conservativul Klaus Johannis s-a alarmat: legea propusa ar incalca pricipiile Constitutiei, a anuntat el pe facebook.

Fosta ministra Pana nu poate decit sa zimbeasca ironic la auzul acestora. Are textul Constitutiei tot timpul la ea, in geanta, iar pagina cu articolul 135 arata de parca a fost mereu deschis acolo. In acest articol scrie ca Statul trebuie sa protejeze resursele nationale. Chiar daca Schweighofer a creat 3150 de locuri de munca in Romania, asa cum scrie in scrisoarea catre Ponta, „dar am pierdut 50 000 de locuri de munca in intreprinderile mici si mijlocii ale industriei lemnului.“

Cu toate astea, prestigiul firmei Schweighofer e nestirbit. Acum citeva luni firma a fost premiata ca „Investitor al anului“ in Romania. Lemnul padurilor exploatate de zburdalnica filiala Cascade a primit statutul FSC. Recent, un purtator de cuvint al organizatiei a spus insa ca acest lucru va trebui verificat din nou.

Surse: Deutsche Welle,  Der Spiegel, neuerweg.ro, 220.ro

Editor RBN Press – Lena Captari /romaniabreakingnews.ro
Parte din serviciul de presă FLUX NEWS MD

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: