ROMÂNIA BREAKING NEWS

Presiuni diplomatice fără precedent asupra R. Moldova ca reacție la „mimarea reformelor” de către Guvernul Gaburici

Presiuni diplomatice fără precedent asupra R. Moldova ca reacție la „mimarea reformelor” de către Guvernul Gaburici

Văzând că recomandările pentru reforme, făcute diplomatic ani la rând de către UE, sunt pur și simplu ignorate de către autorități, donatorii și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis guvernanților moldoveni un document cu „recomandări de dezvoltare” care conține termeni de executare.

Documentul a fost urmat de un val concertat de mesaje de la ambasadorii și reprezentanții diplomatici ai UE acreditați la Chișinău, menit să convingă guvernanții moldoveni că Bruxelles-ul nu acceptă mimarea reformelor și nici reformele făcute pe jumătate.

30 de capitole

Recomandările i-au fost înmânate noului premier Chiril Gaburici și reprezintă o inițiativă comună a partenerilor de dezvoltare, cu scopul de a ajuta noul Guvern. Cele 30 de capitole includ acțiuni concrete menite să reformeze justiția, să combată corupția, să consolideze sectorul bancar, să îmbunătățească mediul economic și să pună eficient în aplicare prevederile Zonei de Liber Schimb cu Uniunea Europeană.

Unul din cele 30 de capitole se referă la combaterea corupției. Potrivit oficialilor străini, corupția în Republica Moldova este un fenomen endemic și sistemic, înrădăcinat în toate instituțiile guvernamentale și la toate nivelurile, implicând controlul instituțiilor cheie cu scopul de a crea beneficii în interes personal. Corupția se manifestă printr-o economie subdezvoltată și încălcarea drepturilor omului. Potențialii investitori, atât cei de peste hotare, cât și cei din țară, decid să investească în alte țări decât în Moldova și tot mai puțini moldoveni au locuri de muncă bine plătite, iar traficanții de ființe umane rămân nepedepsiți, se arată în documentul citat.

Justiția și administrația publică – piatra de temelie pentru toate sectoarele

Donatorii și partenerii externi ai Republicii Moldova au împărțit setul de recomandări în două părți. Prima parte se referă la reformele ce urmează a fi implementate în primele 100 de zile ale noului Guvern: „președintele țării, prim-ministrul, președintele Parlamentului, procurorul general, președintele Consiliului Superior al Magistraturiisă discute public și frecvent despre imperativul combaterii corupției; funcționarii de rang înalt, implicați în acte de corupție, trebuie aduși în fața justiției; toți reprezentanții Guvernului, în mod public, să-și asume angajamentul de a respecta principiile transparenței și integrității; asigurarea unei practici judecătorești uniforme la nivelul Curții Supreme de Justiție; utilizarea noilor împuterniciri ale procurorului general de a investiga judecătorii pentru corupție.

Cea de-a doua parte se referă la reformele ce urmează a fi implementate în mai puțin de 12 luni: „Incorporarea comentariilor Comisiei de la Veneția în noua lege cu privire la reforma Procuraturii; supravegherea sistemului judiciar de către Consiliul Superior al Magistraturii și societatea civilă; anularea imunității parlamentarilor urmăriți penal; adoptarea legislației cu privire la finanțarea partidelor politice și campaniilor electorale, inclusiv raportarea financiară transparentă în ajunul alegerilor locale din 2015; implementarea reformei cu privire la mecanismul de declarare a averii și introducerea sechestrării civile a bunurilor nejustificate și a proprietăților oficialilor de rang și funcționarilor publici”.

Partenerii externi încurajează Guvernul de la Chișinău să continue reforma generală în domeniul serviciilor judiciare și de urmărire în justiție, iar oficialii corupți să-și piardă locurile de muncă în cazul în care comit acte de corupție.

Setul de recomandări a fost elaborat de ONU, Banca Mondială, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, USAID, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, Agenția de Dezvoltare Austriacă, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, în coordonare cu reprezentanțele diplomatice ale SUA, Suediei, Elveției, Germaniei și Austriei.

Chiril Gaburici: „Vom analiza!”

Premierul moldovean, Chiril Gaburici, a promis că va „analiza cu atenție propunerile descrise” și că va purta discuții „cu echipa de miniștri și cu persoanele implicate în chestiunile vizate, pentru a elabora un plan de acțiuni ca să se treacă nemijlocit la implementare”. De asemenea, el a dat asigurări că Guvernul va continua cursul reformelor, inclusiv în contextul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a menționat că UE își dorește să vadă progrese reale în implementarea reformelor și combaterea corupției. „Parteneriatul dintre Moldova și UE este orientat spre transformare, vizează tranziția la o altă etapă și modernizarea țării. Scopul acestui parteneriat este de a oferi o viață mai bună cetățenilor moldoveni”, a menționat Tapiola, reamintindu-i premierului Gaburici că și-a asumat un angajament personal privind implementarea reformelor.

În cadrul întrevederii de joi, la Vilnus, cu președintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, șeful Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu, a reconfirmat determinarea autorităților de la Chișinău de a continua implementarea reformelor în vederea apropierii de UE și a dat asigurări că Chișinăul a înțeles că „e timpul să se treacă de la cuvinte frumoase la fapte”. Candu a menționat în context că urmează ca în Moldova să fie implementate „unele reforme dureroase, dar importante pentru țară”.

Marius Lazurca: „Cetățenii așteaptă o justiție transparentă!”

La Chișinău, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, s-a întâlnit cu noul ministru al Justiției, Vladimir Grosu, căruia i-a reamintit că „cetățenii așteaptă o justiție transparentă, promptă și echitabilă”. (…) „Ambasada României este gata să asigure legătura între Comisia Națională de Integritate din Republica Moldova și Agenția Națională de Integritate din România, pentru un schimb continuu de experiențe și bune practici”, a menționat ambasadorul Lazurca.

La rândul său, ministrul Vladimir Grosu a spus că noua guvernare nu va abandona reformele începute. „Ne-am asumat toată responsabilitatea de a le continua, de a promova și implementa până la capăt proiectele demarate și de a iniția altele noi. Ne dorim ca cetățenii să-și recapete încrederea în actul justiției”, a spus ministrul Justiției. Sursa dw.de

Editor RBN Press – Lena Captari /romaniabreakingnews.ro
Parte din serviciul de presă FLUX NEWS MD

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: