Cu 12 ani înainte de începerea pandemiei COVID-19, oamenii de știință au avertizat, într-un studiu publicat de Clinical Microbiology Review în 2007, că situația din China este o „bombă cu ceas” – un focar de viruși periculoși.
Cauza lor de îngrijorare s-a bazat pe precedentul deja existent, datorat culturii consumului de animale exotice din sudul Chinei, (foto: watch.maritime-network.com) cu piețele umede aglomerate, pline de vânat sălbatic și lipsite de igienă și orice norme de biosecuritate, precum și prezența comună a virusurilor asemănătoare cu SARS-CoV în liliecii potcoavă, în combinație cu binecunoscuta abilitatea a coronavirusurilor de a suferi recombinari genetice.
Potrivit studiului, rezultatele cercetătrilor avertizau că coronavirusurile sunt bine cunoscute pentru capacitatea de recombinare genetică, ceea ce poate duce la noi genotipuri și focare. Prezența unui mare rezervor de virusuri asemănătoare cu SARS-CoV în liliecii potcoavă, împreună cu cultura chinezilor de a mânca aceste animale exotice (în sudul Chinei), reprezintă o veritabila bombă care poate exploda oricând în timp. Nu trebuie ignorată posibilitatea reemergenței SARS și a altor viruși noi de la animale sau laboratoare și prin urmare, necesitatea pregătirii în fața unei asemena situații este vitală.
foto: consum de supă cu lilieci potcoavă – watch.maritime-network.com
Un alt citat cheie vine din introducere: Mică reemergență a virusului SARS la sfârșitul anului 2003, după redeschiderea pieței de animale sălbatice din sudul Chinei și descoperirea recentă a unui virus foarte similar în liliecii potcoavă, (bat SARS-CoV), a sugerat că SARS poate reveni dacă condițiile sunt potrivite pentru introducere, mutație , amplificarea și transmiterea acestui virus periculos.
Studiul a fost numit Severa Acute Respiratory Syndrome Coronavirus ca agent al infecțiilor emergente și reemergente și a fost publicat în octombrie 2007 de Clinical Microbiology Review, o revistă a Societății Americane pentru Microbiologie. Puteți accesa studiul complet aici https://cmr.asm.org/content/20/4/660
- Referință: „Sindromul respirator sever acut Coronavirus ca agent al infecției emergente și reemergente” de Vincent C. C. Cheng, Susanna K. P. Lau, Patrick C. Y. Woo și Kwok Yung Yuen, 12 octombrie 2007, Clinic Microbiology Review.