ROMÂNIA BREAKING NEWS

Copii istroromâni din Susnevita, Istria, sunt in tabara DRP de la Sulina

Copii istroromâni din Susnevita, Istria, sunt in tabara DRP de la Sulina

(POATE NU STITI CE SUNT ISTROROMANII) SUNT ROMANII DIN CROATIA DIN PENINSULA ISTRIA !!!, -ei nu au venit acolo de undeva ci sunt mai vechi pe pamanturile acelea decat Croatii ! sunt „nepotii si stranepotii” – metaforic vorbind ai lui Nicolae Tesla ! un istro roman autentic !În această lună august, însemnată de grave incertitudini politice, la care se adaugă canicula şi seceta care au pus la grea încercare agricultura noastră, iată, din Istria, ne soseşte şi o veste bună: străbătând o distanţă foarte lungă, cu autobuze şi trenuri, a sosit un grup de copii istroromâni din Suşnieviţa, invitaţi la mare şi în Delta Dunării de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Astfel, un grup de cinci copii din satul Suşnieviţa, care învaţă la Şcoala medie din Cepici, au sosit la 6 august la Tulcea, de unde au mers la Sulina şi au văzut şi Marea Neagră, rămânând la noi în ţară până la 13 august; ei erau însoţiţi de domnişoara învăţătoare Davorka şi de domnul profesor Dean Nestorovich, precum şi de mama unei eleve din grup, doamna Loredana Travaglia, mama Silviei Travaglia, o elevă care s-a distins la învăţătură şi a participat la toate spectacolele şcolii, recitând poezii în dialectul strămoşesc istroromân.

Ei au trecut în drumul lor şi prin Bucureşti, şi s-au întors la Suşnieviţa în ziua de Sântă Marie, la 15 august, entuziasmaţi cu toţii, inclusiv cei mari ce i-au însoţit, de frumuseţea ţării noastre şi de căldura sinceră, dragostea cu care au fost întâmpinaţi, care nu au fost cu nimic ştirbite de greutăţile inerente drumului lung, pe timp de vară, pe care l-au parcurs. Am constatat personal entuziasmul lor şi admiraţia cu care vorbeau de Ţară, chiar dacă marea Adriatică şi coasta, nu numai a Istriei -cu renumitele ei staţiuni, ca Opatia (Abbazia) la care venea şi regina noastră Carmen Sylva, în primii ani ai secolului trecut-, dar şi coasta Dalmaţiei, sunt printre cele mai frumoase din lume.

Entuziasmul sincer al acestor copii, precum şi al adulţilor care i-au însoţit, sunt cea mai bună carte de vizită a ţării noastre, cea mai bună diplomaţie şi politică culturală, datorate, în cea mai mare parte, Dlui. Ambasador Cosmin Dinescu, care, pentru prima dată în istoria diplomaţiei noastre în Croaţia, ia contact personal cu Istroromânii, ca de pildă, printre alte exemple, în acest an, vineri 29 iunie, când a invitat comunitatea istroromână la un dialog liber, la o cină la principalul restaurant din localitatea Vranjie, desfăşurată într-o atmosferă sărbătorească, cu participarea a circa 30 de membri ai comunităţii istroromâne.

Încheiem această relatare, evidenţiind încă odată entuziasmul acestor primi copii şi însoţitori ai lor, de la Şcoala din Suşnieviţa şi din Cepici, care vin în România, precum şi regretul acelora, care deşi invitaţi, nu au venit, dar în mod sigur, ascultându-i pe prietenii lor, care au dat curs invitaţiei unei vacanţe pe litoral în România, vor veni cu siguranţă în anul viitor. Ne rezervăm să revenim, în măsura posibilităţilor, cu fotografii făcute de participanţii la această excursie.
Un reportaj de Emil Petru Raţiu

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: