Copii istroromâni din Susnevita, Istria, sunt in tabara DRP de la Sulina
Astfel, un grup de cinci copii din satul Suşnieviţa, care învaţă la Şcoala medie din Cepici, au sosit la 6 august la Tulcea, de unde au mers la Sulina şi au văzut şi Marea Neagră, rămânând la noi în ţară până la 13 august; ei erau însoţiţi de domnişoara învăţătoare Davorka şi de domnul profesor Dean Nestorovich, precum şi de mama unei eleve din grup, doamna Loredana Travaglia, mama Silviei Travaglia, o elevă care s-a distins la învăţătură şi a participat la toate spectacolele şcolii, recitând poezii în dialectul strămoşesc istroromân.
Ei au trecut în drumul lor şi prin Bucureşti, şi s-au întors la Suşnieviţa în ziua de Sântă Marie, la 15 august, entuziasmaţi cu toţii, inclusiv cei mari ce i-au însoţit, de frumuseţea ţării noastre şi de căldura sinceră, dragostea cu care au fost întâmpinaţi, care nu au fost cu nimic ştirbite de greutăţile inerente drumului lung, pe timp de vară, pe care l-au parcurs. Am constatat personal entuziasmul lor şi admiraţia cu care vorbeau de Ţară, chiar dacă marea Adriatică şi coasta, nu numai a Istriei -cu renumitele ei staţiuni, ca Opatia (Abbazia) la care venea şi regina noastră Carmen Sylva, în primii ani ai secolului trecut-, dar şi coasta Dalmaţiei, sunt printre cele mai frumoase din lume.
Entuziasmul sincer al acestor copii, precum şi al adulţilor care i-au însoţit, sunt cea mai bună carte de vizită a ţării noastre, cea mai bună diplomaţie şi politică culturală, datorate, în cea mai mare parte, Dlui. Ambasador Cosmin Dinescu, care, pentru prima dată în istoria diplomaţiei noastre în Croaţia, ia contact personal cu Istroromânii, ca de pildă, printre alte exemple, în acest an, vineri 29 iunie, când a invitat comunitatea istroromână la un dialog liber, la o cină la principalul restaurant din localitatea Vranjie, desfăşurată într-o atmosferă sărbătorească, cu participarea a circa 30 de membri ai comunităţii istroromâne.
Încheiem această relatare, evidenţiind încă odată entuziasmul acestor primi copii şi însoţitori ai lor, de la Şcoala din Suşnieviţa şi din Cepici, care vin în România, precum şi regretul acelora, care deşi invitaţi, nu au venit, dar în mod sigur, ascultându-i pe prietenii lor, care au dat curs invitaţiei unei vacanţe pe litoral în România, vor veni cu siguranţă în anul viitor. Ne rezervăm să revenim, în măsura posibilităţilor, cu fotografii făcute de participanţii la această excursie.
Un reportaj de Emil Petru Raţiu