ROMÂNIA BREAKING NEWS

Budapesta! Atac extrem de grav și ofensator! Stema Ambasadei României acoperită cu un steag al Ţinutului Secuiesc. MAE Român: „Ambasada României din Budapesta nu este păzită!”

Budapesta! Atac extrem de grav și ofensator! Stema Ambasadei României acoperită cu un steag al Ţinutului Secuiesc. MAE Român: „Ambasada României din Budapesta nu este păzită!”

Ambasada României din Budapesta a fost atacată în noaptea de 12 spre 13 ianuarie, de către membrii Mişcării celor 64 de Comitate! Mai mulţi unguri extremişti, membri ai grupării Mişcarea celor 64 de Comitate au acoperit placă cu stema aflată pe Ambasada României de la Budapesta cu un steag al Ţinutului Secuiesc.

Ministrul de Externe, Theodor Melescanu, a declarat luni, la Antena 3, ca Ambasadă României de la Budapesta nu este păzită, dar “am făcut apel la autorităţile ungare să asigure integritatea şi inviolabilitatea sediilor misiunilor şi personalului”, pentru că “din păcate există posibilitatea producerii acestor tipuri de accidente”. Melescanu a mai spus că azi va avea o întrevedere cu Ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

“Nu aş spune că a afectat securitatea şi funcţionarea Ambasadei. Am cerut măsuri sporite, pentru că din păcate există posibilitatea procedurii acestor tipuri de accidente şi am făcut apel la autorităţile ungare să asigure inviolabilitatea şi integritatea sediilor misiunilor româneşti şi personalului”

Acesta a mai spus că l-a chemat pe Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, pentru a “discuta despre problemele cu care ne confruntăm la Budapesta azi după-amiază”.

Potrivit acestuia, Ambasada României din Budapesta nu este păzită.

“Personalul Ambasadei ştie că se bucură de imunitate, potrivit convenţiilor internaţionale, îşi face treaba în condiţiile care sunt, cele mai bune posibile. Nu trebuie să fie nimeni speriat, nu a intrat nimeni în Ambasada”, a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mişcării „Celor 64 de comitate” şi condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naţionale.

MAE consideră că săvârşirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizaţii, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă şi contravine spiritului şi prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice.

„MAE lansează un apel către autorităţile ungare de a asigura inviolabilitatea şi integritatea localurilor misiunii României şi a personalului său şi, în acest scop, va avea o discuţie cu ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Reamintim că autorităţile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorinţă de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potenţialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state şi construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.

În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite aşteptările sale ferme că Ungaria să îşi asume promovarea unei relaţii bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanţă cu reperele anterior menţionate”, se arată într-un comunicat al MAE.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: