În marja Conferinţei de securitate de la Munchen, care se desfăşoară zilele acestea în capitala bavareză, premierul Pavel Filip, alături de Comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri pentru extindere Johannes Hahn, preşedintele comitetului pentru afaceri externe al Dumei de stat al Federaţiei Ruse, Konstantin Kosaciov, și Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, au participat la o sesiune de discuţii interactive privind vectorul de dezvoltare a ţării în context geopolitic şi principalele preocupări pe plan extern ale Republicii Moldova informează romaniabreakingnews.ro citând un comunicat al Guvernului Moldovei.
Potrivit sursei citate, premierul Pavel Filip a menționat că una din cele mai des auzite caracterizări a situației actuale în afacerile internaționale este imprevizibilitatea. Aceasta generează lipsa de încredere în instituții și reguli, dezorientare politică, descurajează investițiile externe, ceea ce afectează creşterea economică.
O stare de incertitudine planează și asupra Europei de Est și toate țările din regiune se confruntă cu un set de probleme similare. Prima categorie ţine de probleme interne, cum ar fi, reformele structurale, consolidarea instituţiilor democratice, lupta cu corupţia, reducerea sărăciei, modernizarea infrastructurii. A doua categorie de probleme, potrivit premierului, estegenerată de faptul că prin Europa de Est trec principalele linii de divizare geopolitică între Est şi Vest. Și a treia categorie, strâns legată de precedenta, ţine de relaţiile fiecărei ţări cu Rusia.
Pe lângă problemele menţionate, există şi a patra categorie care alimentează starea generală de incertitudine – şi anume lipsa unei direcţii strategice de dezvoltare pentru această regiune.
”Republica Moldova se confruntă cu toate aceste probleme în diferită măsură, dar încearcă să le rezolve sau să le diminueze. Noi promovăm o agendă ambițioasă de reforme bazate pe Acordul de Asociere cu UE”, a subliniat prim-ministrul Pavel Filip.
Vorbind despre relaţiile Republicii Moldova cu Rusia, prim-ministrul a menționat ca este un dosar complicat. ”Noi ne dorim o relaţie echilibrată, prietenoasă cu Moscova. O relaţie în care cooperarea noastră comercială nu va fi politizată, iar dialogul va fi bazat pe respect reciproc”, a specificat Pavel Filip. O relaţie în care se va vedea o dorinţă reală de a ajuta în reglementarea conflictului transnistrean şi de a retrage de pe teritoriul Republicii Moldova forţele militare şi muniţiile.
În finalul intervenției sale, prim-ministrul a spus că la finele acestui an în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare și autorităţile vor face tot ce este necesar pentru a asigura caracterul liber şi corect al scrutinului parlamentar.
Pavel Filip a accentuat că este în interesul comun de făcut astfel încât situaţia în regiunea Europei de Est să fie cât mai previzibilă şi stabilă. Rolul principal în realizarea acestui obiectiv le revine însuşi ţărilor est-europene – să devină mai prospere şi să-şi consolideze rezilienţa în faţa provocărilor interne şi externe.