ROMÂNIA BREAKING NEWS

Armata română în doliu! Trei militari au murit, iar alți nouă au fost răniți după ce un camion militar a căzut în prăpastie. Șoferul acuză defectarea frânelor!

Armata română în doliu! Trei militari au murit, iar alți nouă au fost răniți după ce un camion militar a căzut în prăpastie. Șoferul acuză defectarea frânelor!

Un autocamion având la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte a fost implicat într-un accident de circulație joi, în jurul orei 21, în județul Argeș. Autocamionul, ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare care se deplasa dinspre Cincu spre Câmpulung, s-a răsturnat în afara carosabilului, în apropiere de localitatea Valea Urdei.Bilan’ul este tragic: Trei militari au murit, iar alți nouă au fost răniți.

Potrivit agerpres.ro, Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a declarat că doi dintre militarii răniți aflați în spitalul din Câmpulung vor fi transportați la Spitalul Militar din București cu elicopterul, pentru că „au leziuni mai grave”, însă viața nu le este pusă în pericol.

Ceilalți patru militari răniți internați la spitalul din Câmpulung vor fi transportați cu ambulanțele tot la Spitalul Militar din București.

Întrebat cum vor fi transportați răniții de la Câmpulung, ministrul Apărării a spus: „Patru cu ambulanțele, doi cu elicopter. Eu sunt chiar la Câmpulung. Toți vor merge la Spitalul Militar din București. Au leziuni mai grave cei doi pe care îi vor aduce cu elicopterul”.

Potrivit ministrului Apărării Naționale, niciunul dintre cei șase militari răniți internați la Câmpulung nu are viața pusă în pericol.

Ministrul Adrian Țuțuianu a mai anunțat că deja la locul accidentului au ajuns procurorii militari. Deocamdată nu se cunoaște cauza accidentului care a dus la decesul a trei militari și rănirea altor nouă.

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat, vineri, că trei militari aflați în camionul care s-a răsturnat într-o prăpastie în județul Argeș au murit, ultimii doi fiind scoși dintre fiare după aproximativ patru ore de la accident.

 

Potrivit ProTV.ro, șoferul camionului în care se aflau cei 13 vânători de munte a pierdut controlul volanului în această curbă periculoasă. Vehiculul militar a rupt parapetul de beton şi a căzut în gol.

Martor: „Am auzit trosnind şi o bubuitură puternică şi ţipete după aia. N-am apucat să dau primul ajutor nimic, că după aia a venit poliţia. Au fost mai multe maşini de armată şi ei s-au ajutat între ei şi s-au scos câţiva de acolo.”

Doi militari care au rămas încarceraţi în cabină şi încă unul care a fost aruncat la câteva zeci de metri distanţă au decedat.

La plecarea în misiune, camionul se afla într-o stare tehnică bună, susţin reprezentanţii Batalionului 30 „Vânătorii de Munte”, care au demarat acum o anchetă. Cei trei militari decedaţi aveau 32 de ani, 38 de ani şi 40 de ani, iar doi dintre ei fuseseră în misiuni în Afganistan.

Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au deschis un dosar penal.

Dimineaţă a început cu ceremonii religioase de comemorare în toate garnizoanele din ţară. Colegii celor trei militari care au pierit în accident au fost cu sufletul alături de rudele acestora, atât de greu încercate de soartă. Medicii legişti urmează să finalizeze autopsiile, iar familiile vor putea lua acasă trupurile neînsufleţite. Pe de altă parte cei 9 răniţi sunt monitorizaţi cu maximă atenţie în cele 3 spitale militare din Bucureşti, Braşov şi Piteşti.

Batalionul 30 vânători de munte şi-a omagiat vineri dimineaţă camarazii de arme care au murit în accident. Soldaţii au prezentat onorul, iar în curtea unităţii militare a răsunat imnul naţional.
Cu capetele descoperite şi privirile aţintite în pământ, militarii au păstrat apoi un moment de reculegere. S-au gândit la bravii lor colegi, care au supravieţuit misiunilor din Afganistan şi au sfârşit tragic, într-un accident de circulaţie, pe culoarul Rucăr Bran.

Caporalul Petre Cristian Toader, era cel mai tânăr dintre ei. Avea doar 32 de ani, şi era deja un veteran în teatrul de operații din Afganistan. Lucra în cadrul armatei din 2008 era căsătorit şi avea şi un copil. Alături de el a luptat în Afganistan în două misiuni importante şi Plutonier-major Mihai Ionuț Toma în vârstă de 38 de ani, angajat al armatei din 2002. Cel mai în vârstă dintre cei ucişi a fost Caporalul George-Emilian Catană. Avea 40 de ani, era căsătorit şi avea şi el un copil care va creşte de acum fără tată.
În timp ce unii îşi plâng morţii, alţii se roagă pentru sănătatea celor răniţi. În total 9 militari au ajuns pe paturile spitalelor militare. 6 dintre ei sunt internaţi în Bucureşti şi au fost aduşi la ora dimineaţa cu un elicopter şi mai multe ambulanţele.

Dr Mariana Jinga, directorul medical al spitalului Militar: „Au fost investigaţi de echipa multidisciplinară, politraumatism, s-au internat 3 la chirurgie toracică, fracturi costale şi de stern car enu sunt severe, sunt în stare bună sunt monitorizaţi. Alţi 2 cu traumatism cranio cerebral şi vertebro medular, nu sunt severe nu au deficite motorii, nu au nevoie de intervenţii chirurgicale. Altul s-a internat la ortopedie cu fracturi de oase lungi, în această dimineaţă s-a intervenit chirurgical, totul a decurs bine şi deja pacientul e în stare bună.”
Pe lângă rude, la spitalul militar din Bucureşti a venit să se intereseze de starea militarilor şi noul ministru al Apărării Adrian Tutuianu. Acesta susţine că va lua măsuri ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple.

Ministrul Apărării, despre declaraţiile lui Carmen Dan privind frânele stricate: Aştept să se pronunţe procurorii militari
Ministrul Apărării, Adrian Tutuianu, a declarat, răspunzând unei întrebări despre declaraţia ministrului de Interne, Carmen Dan, potrivit căreia accidentul din Argeş s-ar fi produs din cauza frânelor stricate, că el aşteaptă” să se pronunţe procurorii militari”.
Întrebat dacă accidentul din judeţul Argeş în care a fost implicat un camion în care se aflau 13 militari, trei dintre aceştia pierzându-şi viaţa, s-a produs din cauza frânelor camionului care s-au stricat, aşa cum a declarat ministrul Carmen Dan, Tutuianu a spus că procurorii militari fac o anchetă în acest caz.

” Aseară a fost sesizat Parchetul Militar, s-au deplasat procurorii la locul incidentului. La Institutul de Medicină Legală din Piteşti au fost duşi cei trei decedaţi pentru autopsie. Concluziile privind cauzele şi împrejurările în care s-a produs accidentul vor fi aduse la cunoştinţă publică atunci când vor exista date concrete”, a spus ministrul Apărării.

El a precizat, la insistenţele jurnaliştilor, că aşteaptă” să se pronunţe procurorii militari” în acest caz şi că nu poate face alte declaraţii.
” Când vom avea concluziile de la procurorii militari, o să vă informăm cu privire la cauzele producerii accidentului”, a adăugat ministrul.
De asemenea, întrebat dacă a plecat din Bucureşti spre locul accidentului împreună cu Mircea Dusă şi Raed Arafat, Tutuianu a răspuns afirmativ.
” Am plecat cu un elicopter militar, am fost însoţiţi de un al doilea elicopter cu facilităţi sanitare, care i-a şi adus pe doi care erau în stare mai gravă”, a spus el.

Premierul Mihai Tudose s-a declarat nemulţumit joi seara de modul în care Raed Arafat a gestionat situaţia şi de faptul că acesta a ajuns cu întârziere în Argeş, iar Tutuianu a reuşit să se deplaseze mai repede.
” Supărarea premierului venea de la lipsa de mijloace şi făcea referire la elicoptere care să permită intervenţia la locul accidentului pe timpul nopţii”, a precizat Tutuianu, menţionând că un elicopter ar fi permis o intervenţie mai rapidă.
El a mai spus că există un program pentru achiziţia de camioane noi pentru armată cu începere din acest an.

Unul dintre cei şase răniţi în accidentul din Argeş adus la Bucureşti a fost operat

Conform directorului medical adjunct al Spitalului Militar Central, medicul Mariana Jinga, militarul operat a fost internat la Secţia Ortopedie, având fracturi de oase lungi. El a fost supus vineri dimineaţă unei intervenţii chirurgicale.
Alţi doi militari răniţi în accident sunt internaţi la Secţia de Chirurgie toracică, starea lor fiind bună.

Încă doi dintre cei aflaţi la Spitalul Militar Central prezintă traumatisme cranio cerebrale şi vertebro medulare, dar acestea nu sunt severe şi nu provoacă deficienţe motorii.

Mihai Tudose: Răniţii, duşi cu elicopter de transport, nu cu unul dedicat operaţiunilor de căutare-salvare pe timp de noapte

Premierul Mihai Tudose a insistat vineri, că nu avem elicoptere SMURD pentru intervenţii de noapte, în condiţiile în care militarii răniţi în accidentul din Argeş au fost transportaţi la spitale cu un elicopter de transport nu cu unul de căutare-salvare pe timp de noapte, ceea ce reprezintă un alt segment de dotare.
El a reluat afirmaţia făcută joi noaptea, conform căreia este inadmisibil să nu poată fi făcute zboruri pe timp de noapte cu elicopterul SMURD. „Din păcate, nu înţeleg de ce după 27 de ani nu putem efectua zbor pe timp de noapte, mâine vom verifica. Este impardonabil pentru o ţară în anul 2017”, a spus Tudose la puţin timp după ce un vehicul militar s-a prăbuşit într-o râpă în judeţul Argeş, trei militari pierzându-şi viaţa, iar alţi 9 fiind răniţi.
Întrebat vineri dimineaţă a cui va fi responsabilitatea în cazul în care se va dovedi că vehiculul în care se aflau militarii a avut probleme la sistemul de frânare, prim-ministrul a spus că trebuie să aşteptăm expertiza tehnică.
„Aşteptăm expertiza tehnică, nu ne pronunţăm înainte, că înţeleg că unii ştiau de azi-noapte ce s-a întâmplat”, a răspuns prim-ministrul la Antena 3.
Chestionat în continuare de ce a fost necesară prezenţa miniştrilor la locul accidentului, Tudose a spus că „pentru o mai bună coordonare”.
” Pentru o mai bună coordonare şi atunci s-a luat decizia ca o parte din membrii Cabinetului să se deplaseze acolo. Domnul ministru Bodog a asigurat din Bucureşti coordonarea pe linie de servicii medicale, doamna ministru de Interne, Carmen Dan, la minister”, a explicat prim-ministrul.
De asemenea, întrebat dacă există un elicopter care putea să zboare noaptea, Mihai Tudose a susţinut că „sunt elicoptere care zboară noaptea, dar sunt de transport”, el insistând asupra faptului că nu avem elicoptere SMURD pentru intervenţii de noapte.
„Acei militari au fost transportaţi cu un elicopter, azi-noapte, până la ora 3.00 – 3 şi ceva noaptea. Acela e un elicopter de transport, eu nu am vorbit de elicoptere de transport, vorbim de elicoptere dedicate operaţiunilor de căutare şi salvare şi descarcerare pe timp de noapte, care reprezintă cu totul şi cu totul alt segment de dotare”, a completat premierul.

Iohannis, condoleanţe pentru familii
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe familiilor celor trei militari decedaţi în accidentul din Argeş şi urează însănătoşire grabnică răniţilor. Şeful statului afirmă că Armata este şi va continua să fie o „instituţie fundamentală”, care merită recunoştinţa românilor.
„Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieţii celor trei militari, vânători de munte, care participau la activităţi de pregătire profesională şi pentru rănirea altor nouă, într-un accident de circulaţie din judeţul Argeş. Armata este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a naţiunii noastre, care merită recunoştinţa şi preţuirea tuturor românilor”, afirmă preşedintele.
„Condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică tuturor celor răniţi!”, se arată în mesajul său.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: