ROMÂNIA BREAKING NEWS

BREAKING NEWS! Se întrerupe finanțarea Republicii Moldova! Cauza: nerespectarea angajamentelor! …în cel mult opt săptămâni, statul va intra în incapacitate de plată

BREAKING NEWS! Se întrerupe finanțarea Republicii Moldova! Cauza: nerespectarea angajamentelor! …în cel mult opt săptămâni, statul va intra în incapacitate de plată

Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional au anunțat și au stopat proiectele de finanțare a Republicii Moldova. Perspectivele pentru R. Moldova sunt și mai sumbre dacă UE va întrerupe și finanțarea reformei justiției, din cauza neonorării angajamentelor. În aceste condiții, peste cel mult opt săptămâni, statul va intra în incapacitate de plată, titrează Deutsche Welle citat de romaniabreakingnews.ro

Reluarea creditării Republicii Moldova a fost foarte clar condiționată de Fondul Monetar Internațional (FMI) încă de acum o lună de zile:  

  – Llichidarea celor trei bănci („Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”) implicate în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar al țării. Consiliul alianței minoritare de guvernare de la Chișinău (PLDM-PDM) s-a întrunit într-o ședință și a decis exact contrariul – să inițieze procedura de naționalizare a „Băncii de Economii”. Premierul Chiril Gaburici a încercat să se opună, dar peste câteva zile și-a anunțat demisia, iar în consecință FMI a suspendat negocierile cu Republica Moldova.

 Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale (BM) pentru Moldova, a anunțat marți blocarea relațiilor cu Chișinăul, ceea ce înseamnă că Republica Moldova nu va primi suportul bugetar de 45 de milioane de dolari planificat pentru 2015. Alex Kremer a spus că relația BM cu Republica Moldova va rămâne înghețată „până când autoritățile moldovene vor întreprinde acțiuni decisive” pentru soluționarea problemelor din sectorul bancar.

„Noi recomandăm autorităților ca cele trei bănci aflate în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank – să fie lichidate. Orice încercare de a naționaliza și recapitaliza Banca de Economii nu ar spori doar costul direct pentru bugetul public, dar ar crea și un risc ca banii contribuabililor să fie utilizați pentru a acoperi pierderile ascunse și pierderile potențiale pe viitor. Nu este exclus că o parte din datoriile restante ale Băncii de Economii sunt către persoane implicate în această fraudă. Dacă acest lucru ar fi adevărat, revitalizarea Băncii de Economii le-ar permite să extragă și mai mulți bani din contul contribuabililor”, a atenționat Alex Kremer.

„Ar fi ilogic și iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în bugetul Moldovei banii acționarilor săi prin ușa din față, în timp ce există riscuri ca sume și mai mari de bani publici să fie pierdute prin ușa din dos, din cauza fraudelor și corupției din sectorul bancar”, a comentat Kremer.

Mai mult, potrivit lui, bugetul Republicii Moldova nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale. „Banca Mondială poate oferi sprijin unei țări doar atunci când bugetul național al țării respective este sustenabil și reflectă deciziile în materie de politici. Guvernul de la Chișinău va trebui să emită obligațiuni de stat pentru a proteja deponenții (băncilor în derivă – n.n.) de frauda din sectorul bancar, iar bugetul țării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligațiuni”, a spus Kremer.

Tot marți, la ultima ședință a Guvernului condus de Chiril Gaburici, miniștrii din partea Partidului Democrat au blocat pachetul de legi privind reorganizarea Comisiei Naționale de Integritate menit să asigure independența CNI, prin excluderea controlului politic – una din condițiile prevăzute în Acordul de finanțare de către Uniunea Europeană a reformei justiției în Republica Moldova. Proiectele vizau modificarea modalității de declarare a averii de către persoanele cu funcții de răspundere și restructurarea CNI.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a reacționat imediat. El a spus că Uniunea Europeană este dezamăgită de faptul că pachetul de legi privind reforma Comisiei Naționale de Integritate nu a întrunit suficiente voturi pentru a fi aprobat de Guvern. „Sunt foarte dezamăgit. Reforma Comisiei Naționale de Integritate este o prioritate fundamentală pentru Uniunea Europeană și pentru asistența noastră. Este important ca această lege să ajungă cât mai curând în Parlament”, a menționat Tapiola.

În aceste condiții, fostul ministru moldovean al Finanțelor Veaceslav Negruța a explicat că autoritățile moldovene au la dispoziție cel mult 6 – 8 săptămâni pentru a evita un colaps. Riscul ca Guvernul să nu-și mai poată onora plățile interne este major. Potrivit lui Negruța, autoritățile ar trebui să întocmească urgent un plan anti-criză, să relanseze invitația la negocieri pentru FMI, să rectifice Bugetul de stat pentru 2015 și să amâne activarea garanției eliberate de Guvern (față de Banca Națională) pentru salvarea celor trei bănci. „Timp este foarte puțin. Sunt 6 – 8 săptămâni cel mult pentru a evita, prin acțiuni coordonate și energice, un colaps definitiv în ceea ce privește plățile interne. Deputații nu trebuie să plece în vacanță până nu rectifică bugetul”, susține Veaceslav Negruța.

Publicat de România Breaking News – RBN Press / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: