ROMÂNIA BREAKING NEWS

Frați de sânge și limbă cu noi, istro-românii din Croația, pe agenda discuțiilor ministrului Dan Stoenescu cu ambasadorul Croației la București

Frați de sânge și limbă cu noi, istro-românii din Croația, pe agenda discuțiilor ministrului Dan Stoenescu cu ambasadorul Croației la București

Frați de sânge și limbă cu noi, traiesc în Croatia și sunt pe cale de disparitie. Desi n-au fost niciodata in Romania, jură cu mâna pe inimă ca sunt români.

Comunitatea istro-românilor din Croația este pe cale de dispariție și în prezent autoritățile române și cele croate caută soluții pentru a salva această ramură a latinității.

Caracterul foarte bun al relațiilor bilaterale româno – croate din ultimii ani au înlesnit măsurile pozitive din partea Guvernului Croat pentru protejarea aceastei comunități care trăiește în Peninsulă Istria, iar istro-românii sunt recunoscuți drept minoritate națională în Croația.

Aceste măsuri nu au reuși însă să compenseze deceniile de asimilare forțată din perioada interbelică, în care cea mai mare parte a Peninsulei Istria aparținea Italiei, ori în perioada iugoslavă, când interesele istro-românilor au fost sacrificate.

Conștienți de rolul pe care comunitatea românească din Croația îl are în dinamizarea relațiilor dintre România și Croația, politicul din ambele țări a realizat pași importanți pentru salvarea a ceea ce a mai rămas din moștenirea istro-română.

În registrul spiritului acestor bune relații și a scopului nobil de protejare a patrimoniului cultural istro-român s-a desfășurat la București pe 25 februarie 2016,  întâlnirea dintre ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu și ambasadorul Republicii Croația în România, Davor Vidiš.

Conform comunicatului de presa al MAE DPRRP „demnitarul român a reiterat atenția deosebită pe care partea română o acordă proiectelor destinate protejării și păstrării dialectului istro-român, aflat pe cale de dispariție și parte a patrimoniului cultural european și a exprimat aprecierea față de sprijinul pe care autoritățile croate l-au acordat implementării proiectelor ce vizează comunitatea lingvistică istro-română”

Cu acest prilej, s-au evidențiat caracterul „foarte bun al relațiilor bilaterale româno – croate și a fost subliniat rolul pe care comunitatea românească din Croația îl are în dinamismul dialogului dintre cele două țări. Ministrul delegat a reafirmat susținerea statului român pentru intensificarea interacțiunii interculturale dintre comunitatea românilor care trăiesc în Croația și societatea croată, reamintind de contribuția pozitivă a comunității românești la viața socială, culturală și economică din țara de reședință. De asemenea, a apreciat importantă existența unui schimb constant de opinii în ceea ce privește problemele minorităților naționale din Europa Centrală și Balcani pentru a se asigura standardele europene în domeniu.” – se mai arată în comunicat.

Partea română a sublinita importanța aplicării, de către autoritățile croate, a Programului de cooperare în domeniul educației care prevede predarea limbii române ca limbă maternă în instituțiile publice de învățământ pentru comunitățile românofone din Croația și  proiectelor destinate protejării și păstrării dialectului istro-român.

Ce doi interlocutori au convenit asupra necesității de valorificare a oportunităților oferite de relațiile bilaterale pe plan cultural, educațional și social, reafirmând interesul comun pentru un dialog permanent în acest sens.

Potrivit unui recensământ croat din anul 2001, în Istria mai existau doar 48 de persoane care vorbeau dialectul istro-român al limbii române. Însă statistici neoficiale arată că numărul probabil al membrilor acestei ramuri izolate a poporului român ar fi de circa 2.000 de persoane. Istro-românii se denumesc pe ei înșiși romeni, româri sau romeri.

Ei sunt singură ramură a poporulului român care este sută la sută catolică. Daco-românii, aromânii și megleno-românii sunt majoritar ortodocși.

Redacția România Breaking News – RBN Press vă reamintește că în data de 8 mai 2013 a fost adoptată de Parlamentul României o importantă lege cu privire la sprijinul și recunoașterea de către Statul Român, a românilor de pretutindeni apărținători ai filonului lingvistic și cultural românesc.

Astfel articolul 1, alineatul (1) a) s-a modificat și are din 2013 urmatorul cuprins:

ART. 1. alin (1) a) drepturile persoanelor care își asumă în mod liber identitatea culturală română – persoanele de origine română cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, care locuiesc în afara frontierelor Romaniei, indiferent de modul în care aceștia sunt apelati (armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, , maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji, precum si toate celelalte forme lexicale înrudite semantic cu cele de mai sus), denumite în continuare români de pretutindeni; (extras din articolul ACT DE SUPERBĂ SOLIDARITATE NAȚIONALĂ ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR – De azi, armâni, armânji, aromâni, basarabeni, bucovineni, cuțovlahi, daco-români, fărșeroți, herțeni, istro-români, latini dunăreni, macedoromâni, maramureșeni, megleniți, megleno-români, moldoveni, moldovlahi, rrămâni, rumâni, valahi, vlahi,vlasi, volohi, macedo-armânji sunt ROMÂNI !)

Citiți și 

Cum dispare sub ochii noștri o ramură a poporului român – ISTROROMÂNII (Croația) / Video ISTRO-ROMÂNII: o enigmã a românitãții.

Publicat de autor Dorian Theodorromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: