ROMÂNIA BREAKING NEWS

Armata rusă în Ucraina: aruncătoare de mine de tipul 2S4 "Tiulpan", cu încărcătură nucleară

Armata rusă infiltrată la Donbas folosete aruncătoare de mine de tipul 2S4 „Tiulpan”, care dispun de proiectile cu încărcătură nucleară. Alexandr Daniliuc, consilier al ministrului Apărării de la Kiev, a confirmat recent această informație.

Referitor la amenințările Rusiei de a folosi armele nucleare tactice: aruncătoarele de mine autopropulsate ‘Tiulpan’, de calibrul 240 de mm, care aparțin Rezervei Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, sunt deja în dotarea militarilor ruși din estul Ucrainei. Această tehnică militară dispune de proiectile nucleare cu puterea de două kilotone, dar și poiectile neutronice de tipul „Smola” și „Fata”, pe lângă minele activ-reactive”, a declarat Alexandr Daniliuc pe contul personal de socializare.

Anterior, ministrul Apărărrii al Ucrainei, Valeriu Gheletei, a declarat pentru presă că Federația Rusă a amenințat Kievul că va folosi arme nucleare tactice.

 Despre Aruncătoare de mine de tipul 2S4 „Tiulpan”, cu încărcătură nucleară.

2S4 Tyulpan (de multe ori scris Tulpan, rusă: 2С4 «Тюльпан»; engleză: lalea) este un aruncător de mine autopropulsat de tip sovietic.

foto: 2S4 „Tiulpan”

„2S4” este denumirea sa. Acesta a fost identificat pentru prima dată în 1975 în armata sovietică și a fost catalogat de NATO cu indicativul M-1975  (2S7 PION o altă versiune a primit, de asemenea, indicativul de descriere M-1975), în timp ce denumirea sa oficiala este SM-240 (2S4). Designul său se bazează pe sistemul GMZ, un vechi sistem sovietic de transport /aruncător de mine prevăzut cu chiulasă  de încărcare montată în  partea din spate a corpului.

Echipajul este format din patru bărbați, dar pentru folosirea profesională cu maximă eficiență sunt necesare cinci persoane pentru a opera acest tip de sitem. Sitemul este capabil să arunce mine până la distanța de  9650 m, dar poate folosi o  gamă extinsă  de muniție care poate ajunge pănă 20.000 m.

 foto: 2S4 „Tiulpan” în poziție de tragere

Datorită dimensiunii mari a armei și greutatea muniției (130 kg pentru un proiectil standard) are un ritm lent de foc: aproximativ o rundă pe minut. În plus față de bombele explozive ridicate, se poat  trage runde de proiectile penetrante împotriva  blindatelor, proiectile cu încărcătură chimică și chiar nucleară. Se poate trage, de asemenea, proiectile ghidate cu laser.

Tyulpan este în prezent cel mai greu  aruncător de mine dintre toate câte există în prezent și aflate  în dotare în orice țară. Capacitatea distrugătoare a acestui sistem a fost elocventă în  timpul conflictelor din Afganistan și Cecenia. În ambele conflicte, au fost folosite proiectile de tipul „Smel’chak” proiectile ghidate prin laser, ale căror runde de foc constante, extrem de precise și distrugătoare, au fost devastatoare. Puterea de foc extremă și precisă  compensează timpul foarte lent de tragere al sistemului  Tyulpan.

G-ral.(r) Ion Costaș / R.Moldova / R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.