ROMÂNIA BREAKING NEWS

R. Moldova! „Nu de ruși trebuie să ne apărăm ci de Kremlin !”

Valeriu Cerba este doctor în drept, colonel de poliție în rezervă și prorector la Universitatea de Studii Europene din Chișinău. În anul 1992, în timpul conflictului armat din stânga Nistrului, el a organizat reținerea a circa 20 de mercenari, racolați din Rusia. La 26 iunie 1992, a reușit să prevină un act terorist ieșit din comun, organizat de către un grup de gardiști, care au provocat scurgerea gazului metan din cinci cisterne a câte 40 tone de la stația de acumulare a gazului din s. Varnița.

În perioada postconflictuală, a activat în calitate de expert și membru al Comisiei Unificate de Control din partea MAI. În interviul de mai jos, am încercat să-i aflăm părerea cu privire la riscurile pentru RM ale unui nou conflict armat cu Federația Rusă.

„În loc să ne apărăm, le ținem isonul rușilor”
– Dle Valeriu Cerba, Moldova se simte în prag de război după intervenția trupelor ruse în Ucraina, dar și după ce serviciile speciale de la Chișinău au descoperit că Rusia instruiește tineri din sudul RM pentru a destabiliza ordinea în țara noastră. Colac peste pupăză, zilele trecute, liderul separatiștilor transnistreni, Evgheni Șevciuk, a ordonat pregătirea buncărelor și spațiilor de adăpostire din regiune.

Credeți că ne așteaptă un conflict armat?

– Rusia se joacă cu noi, iar jocurile ei se știe că sunt periculoase. Marea noastră greșeală, care ar putea să aibă consecințe fatale, este că, în loc să ne apărăm, le ținem isonul rușilor. Iată de ce, în 23 de ani de independență, RM nu a obținut bunăstare și realizări, ci a devenit cel mai sărac stat din Europa…

– Să înțelegem că am ajuns cei mai săraci din Europa din cauza Rusiei?

– Situația instabilă din țara noastră a fost și continuă să fie direct influențată de factorul rusesc. Odată cu proclamarea independenței RM, politicienii de la Chișinău nu au avut curajul și demnitatea de a construi un stat nou, bazat pe democrație. Dimpotrivă, ei au rămas cu ochiul și cu urechea îndreptate spre Moscova, de unde au preluat metodele criminale rusești de privatizare ilicită și acaparare a moștenirii sovietice în beneficiul unor anumite grupări și în detrimentul statului. La rândul său, Kremlinul, satisfăcut de supușenia elitelor noastre politice și economice, a căutat în primul rând să zădărnicească apropierea noastră de România, pentru a ne menține în sfera sa de influență. În al doilea rând, pentru a-și cimenta planurile, Kremlinul a sprijinit deschis mișcările separatiste din sudul țării și din stânga Nistrului, declanșând războiul din 1992, care a condus la separarea regiunii transnistrene din câmpul constituțional al RM. Astfel, am pierdut nu doar un teritoriu puternic industrializat, dar și posibilitatea de a ne controla eficient frontierele, de a contracara infracțiunile transfrontaliere și de a ne fortifica securitatea energetică și cea economică. „Suntem țara cu cea mai rușinoasă gafă în Legea Supremă”

– Cum anume putea atunci noul stat RM să se opună Rusiei?

– Exact așa cum s-au opus statele baltice. Trebuia imediat și nestingherit să-i întoarcem Kremlinului spatele și să pășim spre Vest. La noi, însă, Moscova a profitat de haosul care domina atunci în mințile celor care s-au trezit peste noapte conducători de țară și și-a plasat oamenii săi în funcții-cheie la Chișinău. Prin urmare, am aderat cu ochii închiși la CSI, iar dacă anterior alte state ex-sovietice ar fi semnat noul tratat unional, admit că Moldova ar fi mers pe aceeași cale. Lăsându-ne totalmente manipulați de forțele proruse infiltrate în Moldova, suntem țara cu cea mai rușinoasă gafă în Legea Supremă. Or, până în prezent limba de stat în RM se numește „moldovenească”, în timp ce imnul statului nostru proslăvește limba română. Pentru că autorul imnului, Alexe Mateevici, și-a numit limba „română”. Mai mult, Moscova a avut grijă să ne plaseze în fruntea Mișcării de Eliberare Națională indivizi care pe atunci erau „mari apărători ai identității românești”, iar în prezent s-au transformat în mari prieteni ai Rusiei.

Jucând mascarade trăsnite prin copaci și pe ulițe, unii dintre aceștia au executat pe nota 10 planurile ideologice ale Kremlinului. Pe de o parte, ei promovau ideea unirii statelor românești, iar pe de altă parte creeau serioase disensiuni printre membrii Frontului Popular. În același timp și conducătorii RM, obsedați de putere, s-au poclonit umili Moscovei, neobservând că redevenim treptat o provincie rusească. Apogeul a fost guvernarea Voronin, care a instituit adevărata oligarhie în RM. În consecință, un grup de persoane, în frunte cu liderul de partid, au ajuns să controleze toată puterea în stat, preluând din experiența rusească stilul de conducere autoritar. În prezent, afacerile din Moldova controlate de capitalul rusesc se extind practic în toate sectoarele economiei naționale: gazele, petrolul, telecomunicațiile, băncile, transportul, construcțiile, mass-media etc. Astfel, noi am rămas cu bună știință niște pioni ai Rusiei.

– Această situație pare să se schimbe, după ce RM a semnat Acordul de Asociere cu UE. Kremlinul a impus embargouri la produsele moldovenești, iar Chișinăul cel puțin caută noi piețe de desfacere…

– Astăzi, suntem martorii unui război politic, economic și mediatic, declanșat de Rusia cu scopul de a compromite semnarea Acordului cu UE. Kremlinul face tot posibilul pentru a asigura o victorie a partidelor proruse la alegerile din noiembrie. Încurajate financiar din exterior, aceste partide-pigmeu, aflate în solda unor servicii secrete ostile statalității RM, au declanșat o campanie furibundă de dezinformare a opiniei publice, încercând să transpună în viață scenariul diabolic al Kremlinului de a ne readuce într-o uniune de tip URSS. Totodată, anticipând un posibil eșec, Moscova pregătește unii tineri moldoveni din punct de vedere militar, în scopul creării premiselor pentru un nou conflict armat.

„Încrederea lui Putin în Rogozin ne arată fața adevărată a Rusiei”
– Moscova ne-a dat din deget în acest sens și prin declarația vicepremierului Dmitri Rogozin: ,,Rusia va face totul ca să păstreze pacea pe Nistru. Sper că nu trebuie să mai avertizez pe cineva să nu încerce să încalce această pace”. Care ar trebui să fie poziția Chișinăului în situația actuală, când RM oricum are nevoie de piața de desfacere rusească și de condiții pentru moldoveni care muncesc în Rusia?

– Din declarația criminalului Rogozin reiese că Rusia va face tot posibilul pentru a-și păstra armata în RM și va rămâne a fi adepta separatismului. După ce ne-a ucis frații în războiul de pe Nistru, Rogozin vine în Moldova cu mandat de „pacificator”. Or, gramatica geopoliticii regionale este simplă: scriem Tiraspol și citim Moscova. Numai încrederea lui Putin în Rogozin ne arată fața adevărată a Rusiei. Cum și ce să mai negociezi cu ei? Chiar și cu riscul de a îngheța o iarnă, noi trebuie să-i ignorăm pe ruși și să sperăm la sprijinul european în privința pieței de desfacere. Un popor demn nu poate să rabde atâta șantaj al Kremlinului.

– Deoarece nu poate să se apere militar contra Rusiei, RM nu-și poate permite ca situația să escaladeze până la un conflict militar. Și în fiecare problemă există căi de soluționare. Cum putem să ne apărăm de ruși?

– De ruși nu trebuie să ne apărăm, pentru că ei sunt oameni ca și noi. Noi trebuie să ne apărăm de expansiunea Kremlinului în țara noastră. E trist și faptul că în Moscova nu poți să ai încredere. Și confirmarea este aproape, chiar în Ucraina. Ce folos că Rusia și Ucraina au semnat un armistițiu, dacă rușii continuă războiul? Ce folos că Rusia a semnat cu noi în 1992 convenția de la Istanbul, prin care se obliga să-și retragă armata din RM, dacă suntem ocupați până în prezent. Fiți atenți la cuvintele ministrului Lavrov: „Dacă cineva va încerca să renunțe la neutralitatea constituțională a RM, acest lucru va duce la schimbarea cardinală a chestiunii transnistrene”. Și iată ce zice ambasadorul Muhametșin: ,,Locuitorii din autonomia găgăuză și din Taraclia vor avea parte de o atenție specială din partea Moscovei”.

Prin aceste provocări, ni se înjosește onoarea și demnitatea națională. Singura noastră soluție este apropierea continuă de UE, pentru care pledează și mulți ruși din Moldova. Nu are rost să așteptăm soluții din pod, ci să ne trezim imediat și să facem tot posibilul pentru ca, după alegerile din noiembrie, să nu intrăm într-o nouă criză politică, care ar juca perfect în favoarea Kremlinului. Situația geopolitică din regiune ne amintește încă o dată că ,,somnul națiunii naște monștri”. / „Noi nu trebuie să ne apărăm de ruși, ci de Kremlin” ( Timpul. 15 Septembrie 2014)/

Publicat la sugestia:

G-ral.(r) Ion Costaș – R. Moldova/R.B.N. Press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.