Actualizare video:
Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni, organizează joi, 3 august 2017, cu începere de la ora 18.00, la Clubul Țăranului Român un nou eveniment dedicat problematicii „românilor de la Sud de Dunăre” sub genericul „Adevăruri despre noi / ADN VI – Un român meglenit, Dr. Virgil COMAN”.
Evenimentul este moderat de Dr. Robert STĂNCIUGEL și se dorește a fi un omagiu adus personalității și omului Virgil COMAN, la un an de zile de la trecerea sa la Dumnezeu. Virgil COMAN și-a dedicat viața istoriei și arhivelor devenind un fin cunoscător al epocii și fenomenelor pe care le-au trăit aromânii și meglenoromânii, atunci când au ajuns pe meleagurile românești.
Virgil Coman și-a făcut întotdeauna timp să-și hrănească pasiunea pentru istorie. Dovadă stă și ultima sa carte pentru care a muncit până a atins perfecțiunea, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”, carte care însă nu a mai apucat să o vadă lansată. Volumul „Aromânii și meglenoromânii din Banat” a fost lansat în prezența profesorilor care i-au insuflat dragostea față de istorie, în aula Bibliotecii Județene Constanța la 40 de zile de la decesul acestuia. Potrivit reporterntv.ro, despre acest ultim volum, profesorii spun că abundă în documente, e plin de detalii și se citește ușor. Cartea creionează perfect epoca și fenomenele pe care le-au trăit aromânii și meglenoromânii atunci când au ajuns pe meleagurile românești.
Și-a dorit foarte mult să își vadă cartea tipărită, însă a plecat dintre noi înainte să participe la lansare. Dacă omul s-a dus, munca lui Virgil Coman va dăinui prin multitudinea de lucrări publicate de-a lungul timpului.
“Gelu era un cercetător veritabil. Un istoric veritabil, în sensul că dădea prioritate sursei istorice. De altminteri, trăia între documente, știa ce valoare are fiecare document, știa ce valoare are documentul”, a precizat Tasin Gemil, profesor universitar.