ROMÂNIA BREAKING NEWS

Eveniment dedicat românilor de la Sud de Dunăre sub genericul „Adevăruri despre noi / ADN VI – Un român meglenit, Dr. Virgil COMAN”

Eveniment dedicat românilor de la Sud de Dunăre sub genericul „Adevăruri despre noi / ADN VI – Un român meglenit, Dr. Virgil COMAN”

Actualizare video:

Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni, organizează joi,  3 august 2017, cu începere de la ora 18.00, la Clubul Țăranului Român un nou eveniment dedicat problematicii „românilor de la Sud de Dunăre” sub genericul „Adevăruri despre noi / ADN VI – Un român meglenit, Dr. Virgil COMAN”.

Evenimentul este moderat de Dr. Robert STĂNCIUGEL și se dorește a fi un omagiu adus personalității și omului Virgil COMAN, la un an de zile de la trecerea sa la Dumnezeu.   Virgil COMAN și-a dedicat viața istoriei și arhivelor devenind un fin cunoscător al epocii și fenomenelor pe care le-au trăit aromânii și meglenoromânii, atunci când au ajuns pe meleagurile românești.

Virgil Coman și-a făcut întotdeauna timp să-și hrănească pasiunea pentru istorie. Dovadă stă și ultima sa carte pentru care a muncit până a atins perfecțiunea, „Aromânii și meglenoromânii din Banat”, carte care însă nu a mai apucat să o vadă lansată. Volumul „Aromânii și meglenoromânii din Banat” a fost lansat în prezența profesorilor care i-au insuflat dragostea față de istorie, în aula Bibliotecii Județene Constanța la 40 de zile de la decesul acestuia. Potrivit reporterntv.ro, despre acest ultim volum, profesorii spun că abundă în documente, e plin de detalii și se citește ușor. Cartea creionează perfect epoca și fenomenele pe care le-au trăit aromânii și meglenoromânii atunci când au ajuns pe meleagurile românești.

Și-a dorit foarte mult să își vadă cartea tipărită, însă a plecat dintre noi înainte să participe la lansare. Dacă omul s-a dus, munca lui Virgil Coman va dăinui prin multitudinea de lucrări publicate de-a lungul timpului.

“Gelu era un cercetător veritabil. Un istoric veritabil, în sensul că dădea prioritate sursei istorice. De altminteri, trăia între documente, știa ce valoare are fiecare document, știa ce valoare are documentul”, a precizat Tasin Gemil, profesor universitar.

Virgil COMAN s-a născut în Ajunul Crăciunului, în 1973, la Medgidia. Aici a urmat cursurile Şcolii generale nr. 7 şi ale Grupului Şcolar Materiale de Construcţii. Era licenţiat al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Administrative, specializarea Istorie, Universitatea Ovidius Constanţa, promoţia 1997 şi absolvent al cursurilor de Studii aprofundate în profilul Istorie, specializarea Istoria şi civilizaţia zonei Mării Negre de la modernitate la contemporaneitate, Universitatea ,,Ovidius” Constanţa, promoţia 1998. A fost doctor în Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie, doctorat obșinut cu teza de cu titlul „Din istoria românilor sud-dunăreni în prima jumătate a secolului al XX-lea. Meglenoromânii” (susţinută în şedinţă publică, la data de 5 decembrie 2005).
A devenit directorul Direcţiei Judeţene Constanţa pe 10 aprilie 2003 şi prin reorganizarea Arhivelor Naţionale ale României, din ianuarie 2010 ea fost şef al Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale. Virgil COMAN era căsătorit din octombrie 2002 cu Daniela și avea doi copii: Theodor-Alexandu şi Maria-Cristina. Înainte de a ajunge la conducerea Arhivelor Naţionale, Virgil Coman a fost profesor. Cariera în domeniul pedagogic a început-o în 1997, ca profesor titular la Catedra de Istorie – Geografie – Socio-Umane, din cadrul Grupului Şcolar Ioan N. Roman Constanţa, pe care a condus-o până în 2003.  A fost coordonatorul lucrărilor: „Dobrogea în arhivele românești 1957-1089”,  apărută 2013 și „Dobrogea în izvoare cartografice otomane (sec. XVI – XIX)”, apărută 2015

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: