ROMÂNIA BREAKING NEWS

O sală din Palatul Parlamentului va purta numele Regelui Mihai I

O sală din Palatul Parlamentului va purta numele Regelui Mihai I

„Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României”, începe comunicatul de presă care anunță că, la inițiativa unui deputat, membru al Partidului Național Liberal, o sala de şedinţă o să poarte numele de „Regele Mihai I al României”.

În urma deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaților a fost aleasă o sală de ședințe situată la etajul 1M, cam. 2, Corp C2. Noul spațiu ar urma să fie inaugurat la 25 octombrie 2021, dată la care va fi aniversat centenarul nașterii Regelui Mihai I și, totodată, se vor împlini zece ani de la discursul rostit de Majestatea Sa în cadrul unei ședințe solemne a Parlamentului României, la împlinirea vârstei de 90 de ani (considerat de autorul propunerii ca „unul dintre cele mai importante momente ale istoriei parlamentarismului românesc, perceput ca atare de către toţi cei care au avut onoarea să asiste”).

Inițiatorul propunerii, domnul deputat Florin Alexandru Alexe, argumentează astfel:

„Personalitatea Regelui Mihai este cunoscută în întreaga lume, ca un simbol al patriotismului autentic, al demnităţii şi respectului faţă de valorile perene ale democraţiei. Prin deciziile curajoase luate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Regele Mihai I a devenit unul dintre cei mai importanţi lideri politici ai secolului trecut, apreciat şi onorat în toate marile capitale ale lumii. În egală măsură, dârzenia cu care s-a opus instaurării comunismului în ţara noastră, în condiţii deosebit de vitrege, se cuvine a fi păstrată în memoria colectivă a poporului nostru (…) Consider că instituţia Parlamentului României trebuie să onoreze memoria unei mari personalităţi a poporului român, care şi-a sacrificat întreaga viaţă în numele protejării valorilor democratice şi promovării drepturilor românilor din ţară şi din întreaga lume”.

Inaugurarea sălii „Regele Mihai I al României” din clădirea Parlamentului nu este singura inițiativă dedicată centenarului nașterii Regelui Mihai. La 25 octombrie 2021 urmează să fie inaugurată o statuie a Regelui Mihai în orașul Sinaia, în urma unui demers realizat printr-un parteneriat între Ministerul Culturii, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și Primăria orașului Sinaia, stabilit printr-un protocol de colaborare semnat în septembrie 2020.

Monumentul din bronz îl va reprezenta pe Regele Mihai în uniforma de mareșal al Armatei Române, în mărime naturală. În urma unui concurs lansat la 25 octombrie 2020, autorul ales pentru realizarea monumentului este artistul Bogdan Ioan. Ministerul Culturii va finanța lucrarea.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: