ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cultura e cel mai facil mod de a crea o punte reală de comunicare între România și Republica Moldova

Cultura e cel mai facil mod de a crea o punte reală de comunicare între România și Republica Moldova

Romania_R_Moldova„Cultura e cel mai facil mod de a crea o punte reală de comunicare între România și Republica Moldova.” Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirii dintre reprezentanții Ministerului Culturii din Republica Moldova, Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerului Culturii din România.

O delegație formată din doamna Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii din România și domnul Gheorghe Postică, viceministru al Culturii din Republica Moldova , însoțiți de domnul Valeriu Turea, ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București a fost prezentă în data de 27 septembrie 2016 la sediul IEH pentru a discuta despre acțiunile comune dintre  Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Culturii din Republica Moldova.

Domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni a prezentat principalele proiecte derulate anul acesta pe cele trei paliere: educaționale, culturale și spirituale. În contextul Centenarului Unirii este esențial să creăm un spațiu cultural comun.  Între IEH și Ministerului Culturii din Republica Moldova există un protocol de colaborare în baza căruia au fost realizate mai multe proiecte: muzeografii și studenții de la facultățile de Istorie și Arhitectură din Republica Moldova au participat anul acesta la tabere organizate de  Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, tabere care vizează crearea și menținerea legăturii culturale între specialiștii din domeniul cultural si tinerii studenți basarabeni, dar și extinderea cadrului de valorificare a tradițiilor și cunoștințelor generale despre patrimoniul cultural și spiritual românesc. Un proiect de suflet l-a reprezentat conferința „Patrimoniul cultural românesc: probleme de management, restaurare și punere în valoare”, care a avut loc la Chișinău, în perioada 15-17 iunie 2016. Am considerat că este important să acordăm o atenție deosebită  restaurării și valorificării patrimoniului românesc pentru că acesta reprezintă moștenirea noastră comună lăsată de generațiile care ne-au precedat – monumente istorice, valori, credințe, cunoștințe și tradiții. » a afirmat domnul Nicolae Brînzea, director general adjunct IEH.

Domnul Gheorghe Postică, viceministru al Ministerului Culturii din republica Moldova a apreciat modul în care colaborează cu Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni: “ Conferința despre patrimoniu a fost una deosebită,  deoarece este pentru  prima dată în ultimele două decenii când specialiști din domeniul culturii din România și Republica Moldova s-au întâlnit pentru a găsi noi abordări în soluționarea problemelor existente în ceea ce privește restaurarea și valorificarea patrimoniului românesc. Considerăm că patrimoniul Republicii Moldova este patrimoniul cultural românesc, iar problemele  sunt comune, de aceea trebuie să găsim soluții comune. Asteptăm cu nerăbdare ediția a II-a a conferinței

Consider că este important să existe continuitate în derularea proiectelor. Pentru refacerea și consolidarea patrimoniului,  între Ministerului Culturii din România și cel al Republicii Moldova va fi încheiat un protocol de colaborare. Între cele două instituții există un schimb real de expertiză a concluzionat doamna Oana Bogdan, secretar de stat în Ministerul Culturii din Romania.

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: