Asociațiile Predania și Neamunit au organizat joi, 21 decembrie, ora 14 o manifestare dedicată „Centenarului Independenței Pindului”, desfășurat sub egida Proiectului Avdhela – Biblioteca culturii aromâne, unde au fost lansate siteurile www.armatolii.org.ro și www.independenta-pindului.ro. Manifestarea a fost găzduită în sala de conferințe și expoziții F64 aflată în București, Bd. Unirii nr. 45.
În cadrul evenimentului au susținut scurte comunicări, Emanuil Ineoan, doctor în istorie al Universității Babeș Bolyai, dr. Florin C. Stan, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius”, Constanța, dr. Radu Baltasiu, Profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi Director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Profesor Zoe Rădulescu, fiica luptătorului anticomunist Gogu Puiu, și Alina Ioana Dida, medic, strănepoata fostului primar român M. Dida masacrat de greci la Magarova în anul 1906.
Potrivit organizatorilor scopul acestei inițiative este de a scoate din uitare evenimente dramatice petrecute în urmă cu mai bine de o sută de ani și de a puncta un moment ignorat din păcate în lumea românească, anume împlinirea a o sută de ani de când un comitet de aromâni declara la Samarina independența Pindului și Zagoriei.
Video: Centenarul Independenței Pindului 1917-2017, la București (Prima proclamare a unui stat aromânesc)

Batrânii satului Gramaticova
La consfătuire s-a luat hotărârea de a incendia satul românesc Gramaticova, dar nu au reuşit. Satul întreg, bărbaţi şi femei, înarmaţi cu arme şi grenade, conduşi de bravul învăţător de limba română, Gheorghe Celea, au făcut zid. Cu un an mai înainte au încercat să incendieze satul Patecina. La fel s-a întâmplat şi aici. Conduşi de Hrista Papanicola, românii, bărbaţi şi femei, au respins pe antarţi.
Intreitul masacru din Avdhela
Vineri cam pe la mijlocul nopţei, o numeroasă bandă de antarți a intrat în comuna Abela ca să prindă şi să măcelărească pe Românii de frunte din acea localitate. Ea n’a reuşit să prindă decât pe celnicul Toli Papa, în etate de 65 de ani, pe fiul său însurat Sterie Papa şi pe ginerile său Costache Puliareu, fiul preotului român Pericle Puliareu. Aceşti trei Români au fost duşi la munte, şi a doua zi au fost asasinaţi şi decapitaţi lângă Samarina.
Ceata românească din Caraferia
Pentru apărarea limbei lor maternă și spre paza comunelor românești din ținutul Caraferia, contra grecilor antarți și altor dușmani ce ar atinge neamul românesc