ROMÂNIA BREAKING NEWS

VIDEO: Prima proclamare a unui stat aromânesc în epoca modernă. Eveniment dedicat Centenarului Independenței Pindului la București

VIDEO: Prima proclamare a unui stat aromânesc în epoca modernă. Eveniment dedicat Centenarului Independenței Pindului la București

Asociațiile Predania și Neamunit au organizat joi, 21 decembrie, ora 14 o manifestare dedicată „Centenarului Independenței Pindului”, desfășurat sub egida Proiectului Avdhela – Biblioteca culturii aromâne, unde au fost lansate siteurile www.armatolii.org.ro și www.independenta-pindului.ro. Manifestarea a fost găzduită în sala de conferințe și expoziții F64 aflată în București, Bd. Unirii nr. 45.

În cadrul evenimentului au susținut scurte comunicări, Emanuil Ineoan, doctor în istorie al Universității Babeș Bolyai, dr. Florin C. Stan, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius”, Constanța, dr. Radu Baltasiu, Profesor la Facultatea de Sociologie a Universităţii Bucureşti şi Director al Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, Profesor Zoe Rădulescu, fiica luptătorului anticomunist Gogu Puiu, și Alina Ioana Dida, medic, strănepoata fostului primar român M. Dida masacrat de greci la Magarova în anul 1906.

Potrivit organizatorilor scopul acestei inițiative este de a scoate din uitare evenimente dramatice petrecute în urmă cu mai bine de o sută de ani și de a puncta un moment ignorat din păcate în lumea românească, anume împlinirea a o sută de ani de când un comitet de aromâni declara la Samarina independența Pindului și Zagoriei.

Video: Centenarul Independenței Pindului 1917-2017, la București (Prima proclamare a unui stat aromânesc)

Extrase din site-ul independenta-pindului.ro
Pind și Zagor
A ţinut şi un congres în ziua de 27 iulie 1917. Au fost trimise delegaţii la Samarina pentru a examina noua stare de lucruri creată prin ocupaţia italiană. La sfârşitul desbaterilor s’a votat în unanimitate o moţiune în care se cerea o viaţă liberă de stat în forma unui canton aromânesc al Pindului sub protecţia Italiei. S’a trimis guvernelor aliate hotărârile congresului, cerându-li-se sprijinul lor la desideratele lor enunţate în acel congres.
Ocupația grecească în Avdela
Faţă de noua ocupaţiune grecească, ce ne ameninţă, şi care a fost iniţiată la Avdela prin acte de abus de putere şi de represalii, populaţia română din Pind, resculată ca un singur om, şi înaintea unor meetiguri impunătoare, a proclamat independenţa sa, sub protecţiunea Italiei.

Eroii de la Pind Armatolii romani

Bătrânul Lala Guli
Nu regret nimic, nici averea părăsită, nici sacrificiile, nimic, nimic, reluă bătrânul lala Guli, după o clipă de reculegere. Noi ăştia bătrâni, rebegiţi aşa cum ne vedeţi, ne-am făcut până la capăt datoria. Am aruncat sămânţa libertăţii pentru ţinuturile noastre. Sper că tineretul va şti să îngrijească ogorul pentru ca odată şi odată să dea rodul pentru care s’au sacrificat atâţia şi atâţia martiri.
Extrase din site-ul www.armatolii.org.ro
Ceata lui Mitre Vlahul
Mitra Vlahul, din regiunea Castoriei, a continuat lupta până în anul 1906, când a fost omorât în satul Dumbeni.

Batrânii satului Gramaticova
La consfătuire s-a luat hotărârea de a incendia satul românesc Gramaticova, dar nu au reuşit. Satul întreg, bărbaţi şi femei, înarmaţi cu arme şi grenade, conduşi de bravul învăţător de limba română, Gheorghe Celea, au făcut zid. Cu un an mai înainte au încercat să incendieze satul Patecina. La fel s-a întâmplat şi aici. Conduşi de Hrista Papanicola, românii, bărbaţi şi femei, au respins pe antarţi.

Intreitul masacru din Avdhela
Vineri cam pe la mijlocul nopţei, o numeroasă bandă de antarți a intrat în comuna Abela ca să prindă şi să măcelărească pe Românii de frunte din acea localitate. Ea n’a reuşit să prindă decât pe celnicul Toli Papa, în etate de 65 de ani, pe fiul său însurat Sterie Papa şi pe ginerile său Costache Puliareu, fiul preotului român Pericle Puliareu. Aceşti trei Români au fost duşi la munte, şi a doua zi au fost asasinaţi şi decapitaţi lângă Samarina.

Ceata românească din Caraferia
Pentru apărarea limbei lor maternă și spre paza comunelor românești din ținutul Caraferia, contra grecilor antarți și altor dușmani ce ar atinge neamul românesc

romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: