ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rusia a injectați 1,7 miliarde USD pentru a evita prăbușirea rublei

Banca centrală a Rusiei a vândut cel puțin 1,68 de miliarde de dolari pe piața interbancară în ultimele două zile pentru a susține rubla, cea mai mare intervenție în piață de la incursiunea armatei în Ucraina din luna martie, relatează ZF Bloomberg.

Economia rusă este puternic afectată de sancțiunile impuse de către SUA și statele din vestul Europei, iar moneda locală se depreciază față de principalele monede de referință.

Cu puțin timp după ora 14:00 la Moscova marți, rubla se tranzacționa la 44,5641 unități față de un coș format din dolari și euro, în scădere cu 0,2% față de luni, și se îndreptânda spre cel de-al patrulea record negativ din această lună.

„Rubla este sub presiune constantă din cauza cererii de valută din partea companiilor pentru plata datoriilor, iar armistițiul precar din Ucraina intensifică presiunea pe rata de schimb”, a afirmat Vladimir Evstifeev, analist al băncii rusești OAO Bank Zenit.

Potrivit băncii centrale ruse, companiile locale trebuie să plătească datorii de 54,7 miliarde de dolari în următoarele trei luni.

Excluzând intervențiile din ultimele două zile, banca centrală a injectat anul acesta 40 de miliarde de dolari în piața interbancară pentru a preveni o depreciere prea mare a rublei. De altfel, rezervele valutare ale Rusiei au scăzut în acest an cu 11%, la 456,8 miliarde de dolari la finele lui septembrie.

Companiile străine, în frunte cu Peugeot Citroen, Nissan, Henkel, Carlsberg, Siemens și Lenovo, sunt de asemenea puternic afectate în urma deprecierii rublei, care a dus la o creștere a costurilor cu importurile de componente și materii prime.

CEO-ul Peugeot, Carlos Tavares, a declarat săptămâna trecută că deprecierea rublei “constituie o problemă“ pentru afacerile subsidiarei din Rusia. Compania a fost nevoită să crească prețurile pentru consumatori în urma declinului rublei.

Pentru a-și reduce dependența de importuri, Nissan Motor, care operează o uzină auto în Sankt Petesburg, a anunțat în septembrie că a demarat lucrările la un parc industrial pentru producători locali de componente auto.

Sursa:  deschide.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.