ROMÂNIA BREAKING NEWS

Nicolae Negru: Încă o dată despre Marșul Unirii

Declaraţiile lui Vlad Filat şi Marian Lupu în legătură cu Marşul Unirii le putem considera, cel puţin, emotive, dacă nu partizane. Ele pot fi neglijate.

E ridicol să le pui în cârcă unioniştilor intenţia de a împiedica integrarea europeană, chiar dacă marşurile îi scoate din sărite pe rusofili. E marginală sau nu mişcarea unionistă? Depinde cum priveşti lucrurile. Dacă o reduci la cei 200 de manifestanţi de la Bălţi – da. Însă la Chişinău s-ar putea să fie mai mulţi. Oricâţi ar fi contează să aibă dreptul să-şi exprime punctul de vedere asupra destinului RM. De ce unii au dreptul să se manifeste în folosul integrării eurasiatice, iar alţii nu au dreptul să spună că e timpul „să ne întoarcem acasă”, să ne reunim cu România?

Dreptul la libertatea de exprimare este aplicabil nu numai „informaţiei” sau „ideilor”, care sunt primite favorabil sau sunt privite ca inofensive, sau ca o chestiune de indiferenţă, dar şi celor care ofensează, şochează sau deranjează statul sau orice parte a comunităţii”, se spune într-o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (cauza Saviţchi versus Moldova). Faptul că ideea unirii sperie, nemulţumeşte, şochează pe unii e problema lor. Să meargă la psiholog, la urma urmei. Legea antidiscriminare a fost adoptată în ciuda protestelor şi ameninţărilor cu violenţa. Sunt unioniştii inferiori homosexualilor?

Pe de altă parte, apelul primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, este altceva. El propune amânarea marşului în legătură cu festivalul minorităţilor. Într-adevăr, PMAN, unde vor veni unioniştii, scuarul Teatrului de Operă şi Balet, unde se vor produce rusofilii, şi Grădina Publică, unde are loc de obicei festivalul respectiv, sunt prea apropiate unele de altele, ca acţiunile lor să nu fie „bruiate” de manifestanţi şi contramanifestanţi.
Acţiunea 2012 ar putea da dovadă de înţelegere, de flexibilitate, ţinând cont că e vorba despre un festival tradiţional, prestabilit. Nu e vorba despre o cedare, ci de nobleţe, de generozitate, de spirit conciliant, unionismul nu caută confruntarea cu orice preţ. Dacă mută marşul din ziua de 16 septembrie pe 23 septembrie nu-i bai, ideea rămâne în picioare, ne adunăm cu o săptămână mai târziu.

Jurnal.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: