ROMÂNIA BREAKING NEWS

Mihai Eminescu -DOINA. Varianta necenzurata

Stiati ca aceasta poezie este gravata la Putna, pe cartea deschisa din fata bustului lui Eminescu?

DOINA – (varianta necenzurata)

  de Mihai Eminescu

De la Nistru pân’ la Tisa Tot Românul plânsu-mi-s-a Ca nu mai poate strabate De-atâta strainatate.

Din Hotin si pân’ la Mare Vin Muscalii de-a calare, De la Mare la Hotin Mereu calea ne-o atin;

Din Boian la Vatra Dornii Au umplut omida cornii Si strainul te tot paste, De nu te mai poti cunoaste. Sus la munte, jos la vale Si-au facut dusmanii cale;

Din Satmar pâna ‘n Sacele Numai vaduri ca acele. Vai de biet Român saracul, Indarat tot da ca racul, Nici îi merge, nici se ‘ndeamna, Nici îi este toamna toamna, Nici e vara vara lui Si-i strain în tara lui.

Dela Turnu ‘n Dorohoiu Curg dusmanii în puhoiu Si s-aseaza pe la noi; Si cum vin cu drum de fier, Toate cântecele pier, Sboara paserile toate De neagra strainatate.

Numai umbra spinului La usa crestinului. Isi desbraca tara sânul, Codrul – frate cu Românul – De secure se tot pleaca Si isvoarele îi seaca Sarac în tara saraca!

Cine-au îndragit strainii Mânca-i-ar inima cânii, Mânca-i-ar casa pustia Si neamul nemernicia.

Stefane, Maria Ta, Tu la Putna nu mai sta, Las’ Arhimandritului Toata grija schitului, Lasa grija Sfintilor In sama parintilor, Clopotele sa le traga Ziua ‘ntreaga, noaptea ‘ntreaga, Doar s-a ‘ndura Dumnezeu Ca sa-ti mântui neamul tau!

Tu te ‘nalta din mormânt Sa te-aud din corn sunând Si Moldova adunând. De-i suna din corn odata, Ai s-aduni Moldova toata, De-i suna de doua ori Iti vin codri ‘n ajutor, De-i suna a treia oara Toti dusmanii or sa piara Din hotara în hotara, Indragi-i-ar ciorile Si spânzuratorile!

Cine ne-au dus Jidanii
Nu mai vaza zi cu anii
Ci sa-i scoata ochii corbii
Sa ramâe ‘n drum cu orbii Cine ne-au adus pe Greci N’ar mai putrezi în veci Cine ne-au adus Muscalii Prapadi-l-ar focul jalei Sa-l arza sa-l dogoreasca Neamul sa i-l prapadeasca

Cine tine cu strainii Mânca-i-ar inima cânii Mânca-i-ar casa pustia Si neamul nemernicia

Si iata si o alta varianta a “Doinei”, extrem de putin cunoscuta astazi – dar apartinand tot lui Eminescu – se gaseste in cartea “Mihai Eminescu – poezii tiparite in timpul vietii”, vol. III, note si variante, editie critica ingrijita de Perpessicius cu reproduceri dupa manuscrise, Editura Fundatiei Regale, Bucuresti, 1944.

De la Nistru pân’la Tisa Tot românul plânsu-mi-s-a Că nu mai poate străbate De-atâta singurătate; Din Hotin si pân’la Mare Vin Muscalii de-a călare De la Mare la Hotin Calea noastră ne-o atin Si Muscalii si Calmucii Si nici Nistrul nu-i înneacă Săracă tară , săracă!

Din Boian la Cornu Luncii
Jidoveste’nvată pruncii
Si sub mână de jidan
Sunt românii lui Stefan.
Vai de biet român săracu Că-ndărăt tot dă ca racul Fără tihnă-i masa lui Si-i străin în tara lui.

Din Brasov pân’la Abrud Vai ce văd si ce aud Stăpânind ungurul crud Iar din Olt până la Cris Nu mai este luminis De greul suspinelor De umbra străinilor, De nu mai stii ce te-ai face Sărace, român, sărace!

De la Turnu-n Dorohoi Curg dusmanii în puhoi Si s-aseaza pe la noi; Si cum vin cu drum de fier Toate cântecele pier Zboară paserile toate De neagra singurătate Numai umbra spinului La usa crestinului Codrul geme si se pleacă Si izvoarele îi seacă Săraca, tară , săracă!

Cine ne-a adus jidanii
Nu mai vază zi cu anii
Si să-i scoată ochii corbii
Să rămâie-n drum ca orbii Cine ne-a adus pe greci N-ar mai putrezi în veci Cine ne-au adus Muscalii Prăpădi-l-ar focul jalei Să-l arză, să-l dogorească Neamul să i-l prăpădească, Iar cine mi-a fost misel Secă-i-ar inima-n el, Cum dusmanii mi te seacă Săracă, tară, săracă!

Stefane, Măria Ta, Lasă Putna, nu mai sta, Lasă Arhimandritului Toată grija schitului Iară grija gropilor Dă-o-n seama popilor La metanii să tot bată, Ziua toată, noaptea toată, Să se-ndure Dumnezeu Ca să-ti mântui neamul tău… Tu te-naltă din mormânt Să te-aud din corn sunând Si Moldova adunând Adunându-ti flamurile Să se mire neamurile; De-i suna din corn o dată Ai s-aduni Moldova toată De-i suna de doua ori Vin si codrii-n ajutor; De-i suna a treia oară Toti dusmanii or să piară Dati în seama ciorilor Ș-a spânzuratorilor.

Ștefane, Măria Ta, Lasă Putna, nu mai sta Că te-asteaptă litvele Să le zboare tigvele Să le spui motivele Pe câti pari, pe câti fustei Căpătâni de grecotei Grecoteii si străinii Mânca-le-ar inima câinii Mânca-le-ar tara pustia Si neamul nemernicia Cum te pradă, cum te seacă Saracă, tară, săracă!

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

 • Jezst spune:

  Evidențierea cu roșu a unora dintre pasaje nu face decât să vă scoată la suprafață ura față de un popor anume (nu contează care este el)
  În România există legi care pedepsesc acest gen de ‘lături’
  Fiți pregătiți să răspundeți în fața Legii
  Dacă CNA-ul nu o poate face în acest caz, AZP va sesiza autoritățile competente

 • Va multumim in primul rand pentru ca ne urmariti si ne citit articolele. Deci nu doar priviti… ! Asta este mare lucru si inseamna ca oricum suntem pe drumul cel bun. Cred ca nu mai este un secret ca versurile au fost scrise de Mihai Eminescu si au fost cenzurate. Cele scrise cu alta culoare decat restul au fost in mare cele cenzurate. De obicei cand se doreste evidentierea unui text se utilizeza culoarea rosie, puteam pune orice alta culoare dar, probabil ca rezultatul ar fi fost poate si mai interpretabil. Daca puneam verde cu siguranta conotatia era una pe masura, daca puneam alta culoare iar ar fi fost o problema. Redactia R.B.N. Press nu sprijina si nu are vederi xenofobe, insa unele istorii si adevaruri care s-au ocultat pana acum de ochii si constiinta romanilor trebuie scoase la iveala si stiute asa cum au fost, asa cum sunt, dezbracate de pudoarea lui „ce ar trebui si ce nu ar trebui publicat”. Deci Adevarul mai intai de toate ! indiferent daca deranjeaza sau nu. Adevarul despre istorie, adevarul despre cine a fost Mihai Eminescu, adevarul despre ce a scris Mihai Eminescu, adevarul despre multe alte aspecte istorice, culturale, etc.
  Fiecare Natiune, popor trebuie sa-si asume „bunele” dar mai ales „relele” . Eminescu cand a scris ceea ce a scris a scris cu siguranta nu fara temei, ci din prisma unor realitati dureroase, resimtite din plin de popor in acele vremuri si nu numai.

  Nu am inteles ce considerati LATURI ? Aceasta poezie a lui Eminescu sau culoarea cu care au fost evidentiate unele pasaje? Puteti sa ne sugerati daca doriti ce culoare preferati. Personal ma angajez sa o schimb in cea sugerata.

  In ceea ce priveste CNA -ul, ca fapt divers trebuie sa va spunem ca in general romanii sau persoanele care traiesc in Romania au auzit despre CNA… si stiu ca se ocupa, … cu tot ceea ce tine de audio-vizual ! Adica de emisiunile radio si TV, de aceea se numeste CNA – Consiliul National al Audiovizualului. Cei care traiesc pe afara, si nu sunt familiarizati cu ce este pe aici… confunda. Noi R.B.N. Press nu suntem nici radio si nici TV. sau poate aveti gura aurita si vom ajunge si acolo. Iar AZP – Asociatia Ziaristilor Profesionisti, suna interesant, dar nu suntem membri ai acestei asociatii, ci a National Writers Union UAW din Statele Unite al Americii , patria democratiei si a libertatii de exprimare, libertate garantata de amendamentele Constitutiei SUA !

  Cu bine !
  …si nu uitati, Nu priviti ! …Doar citit !

  Cezar Teodoreanu
  Redactor Sef

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: