ROMÂNIA BREAKING NEWS

Biserica Ortodoxă Română sub asediu. O campanie bazată pe minciuni și dezinformări

Hotnews anunță cu mândrie bezbojnică: „Încrederea în Biserica Ortodoxă Română este la cel mai scăzut nivel din ultimii 4 ani”. Și continuă să expună părerile lui Mirel Palada – turambarr.blogspot.com despre evoluția acestui fenomen. Nu pot să nu observ o mândrie ascunsă și o mică bucurie răutăcioasă în modul în care Mirel Palada își articulează raționamentul, se vede că știrea îi provoacă plăcere. Până la urmă este vorba de încununarea unor eforturi, a unei campanii mincinoase în plină desfășurare.

Puțină deontologie științifică

Când apare o bucurie de genul celei afișate de Mirel Palada nu pot să nu pun sub semnul întrebării probitatea profesională și științifică. Sociologul nostru se grăbește să pareze un eventual reproș și ne spune că întrebarea din sondajul lui nu se referă explicit la Biserica Ortodoxă Română, întrebarea e formulată referitor la biserică în general, însă intepretarea lui este ceva de genul: 89% sunt ortodocși, deci răspunsurile cu scăderea încrederii se referă la Biserica Ortodoxă Română! Fruuumos! Mă întreb ce părere au alți sociologi de metodologia asta inovatoare. De unde știe Mirel Palada la ce s-au gândit numeroșii respondenți când au răspuns la întrebare?!?!? Cu o astfel de putere de pătrundere în mințile oamenilor eu cred că nici nu ar mai avea nevoie să cheltuiască bani pe sondaje, ne spune el direct cum stă treaba. (Șmecheria asta „noi am cercetat în general, dar dacă 89% sunt ortodocși atunci sigur este vorba de Biserica Ortodoxă Română” o găsim și la Remus Cernea, dar ajungem și acolo). Pe scurt: nu se face așa ceva, să pui în sondaj o întrebare și să scoți știrea bombă dintr-o interpretare din burtă, e pură bătaie de joc.

Alta: nu pot să nu fac legătura între ce spune Mirel Palada referitor la erodarea încrederii în Biserică pe măsura schimbării generaționale și un studiu al Fundației Soros din 2011 care ajungea la aceleași concluzii, respectiv vedea erodarea încrederii în Biserică drept un fenomen cu desfășurare în timp. Și ne mai spune ceva Mirel Palada: scăderea încrederii în Biserică s-a produs în urma campaniei de presă care s-a referit la banii Bisericii Ortodoxe Române. O campanie ridicată pe minciuni și dezinformări.

Minciuni în serie și gorniști de presă

Mecanismul dezinformării puse pe picioare împotriva Bisericii Ortodoxe Române este cel clasic: minciuni și jumătăți de adevăr îmbrăcate în forme credibile (multe cifre „exacte” băieți, multe cifre!) plasate unor gorniști de presă cu acoperire națională. Apoi toată lumea citează acele cifre mincinoase, toți știu că preoții primesc salarii de 540 milioane euro, că Biserica a primit 600 milioane euro pentru Catedrala Mântuirii Neamului etc. Momentul și metoda au fost alese bine: este criză, toată lumea este atentă la bani – efect maxim.

Apoi vin gorniștii de presă, printre care s-au strecurat destui bezbojnici gata să ia parte la această mizerie. Nu pot să uit mesajul Ramonei Ursu pe când era redactor șef adjunct la Adevărul de seară, mesaj făcut public de Victor Ciutacu:

Va propun sa facem toti, acolo unde avem cazuri similare, materiale cu scandaluri in care au fost implicati preoti. Ideal este sa fie scandaluri sexuale, dar putem baga si altfel de lucrui: batai intre popi, injuraturi, talharii, etc.

Punem materialele pe site, cu fotogalerii, video, inregistrari audio…ce aveti voi… si va linkuiti toti la materialele facute de ADS Bucuresti despre scandalul homosexual cu minori de la Patriarhie – popa Irineu. 

Laser, frate! Hai să-i băgăm în hazna pe burtoșii și bărboșii de popi!

Dar să facem un scurt inventar al dezinformărilor propagate împotriva Bisericii Ortodoxe Române în ultimii ani.

În 20 de ani s-au construit mai multe biserici decât școli și spitale

Aici îmi permit un mic comentariu. Într-adevăr, s-au construit foarte multe biserici după anul 1990. Dar să ne uităm puțin la istorie: în 1948, la instalarea regimului comunist în România trăiau 15 milioane de români, în 1990 erau 23 milioane de români. În perioada regimului comunist nu au fost construite biserici, dimpotrivă, au fost demolate foarte multe. Eu am crescut întro localitate fără biserică și mai cunoscu multe alte localități în care nu au existat biserici înainte de 1990. Cei aproape 8 milioane de români apăruți în perioada comunistă aveau și ei nevoie de biserici, de aici a apărut și frenezia edilitară. Ca să nu mai vorbesc de giganticele cartiere muncitorești din toate orașele care au fost ridicate fără biserici și care au fost creștinate în ultimii 20 de ani.

Aceasta ar fi explicația, dar să vedem dezinformările bezbojnice. Oricare dintre Martorii lui Remus Cernea poate să bolborosească indignat, printre dinți și cu ochii dați peste cap: în România sunt 18.300 de biserici, 4.700 școli generale și 425 spitale! (cu corolarul subînțeles „dacă ortodocșii sunt majoritari, atunci bisericile sunt ortodoxe”)

Stai așa, că nu-i așa! Conform unei numărători din 2009 (aici) ortodocșii au 14.574 locașuri de cult, restul până la 18.300 aparțin altor culte. Dă mai bine „18.300 de biserici”, nu ne încurcăm cu detalii de genul sunt doar 10.580 biserici parohiale ortodoxe (restul până la 14.574 sunt capele, mănăstiri, biserici filiale etc.)

Dar să ne uităm puțin și la numărul de localități din România: 13.285 de sate, 320 orașe, 103 municipii plus București (2,19 milioane locuitori, peste 10% din populația României). Și acum să numărăm din nou: 13.709 localități și 10.580 biserici parohiale ortodoxe. Deci nu există o biserică în fiecare localitate, mai avem de construit.

În 2011 Remus Cernea striga tare și cu forță că în 20 de ani în România s-au construit 4.000 de biserici, una la două zile. Am demontat aici această dezinformare: afirmațiile lui Cernea se bazau pe un studiu făcut după ureche, în anul 2005, remestecat în 2010 și pus pe tapet drept marfă de calitate de toți rătăciții de pe internetul românesc. Nu vă mai spun că cercetarea lui Cernea vorbește de toată suprafața României, dar de fapt a fost făcută în 5 municipii, și în acelea incomplet. Deci avem un studiu mincinos, vechi – dar scos permanent de la naftalină.

Adevăratele probleme ale școlilor și spitalelor, fără legătură cu Biserica

Școlile și spitalele sunt instituții foarte legate de soarta oamenilor, care sunt extrem de sensibili la aceste chestiuni. Mie unuia mi se pare o mârșăvie să legi aceste probleme de Biserică, însă în acest război total împotriva creștinilor ortodocși mijloacele nu mai contează.

Bugetele pentru Ministerul Sănătății au fost în jurul a un miliard de euro în ultimii ani (pentru 2013 au primit 2 miliarde euro aici), bugetele Casei Naționale de Asigurări de sănătate au crescut continuu din 1999 încoace, ajungând la 4 miliarde de euro anual în ultima perioadă (aici). Părerea mea este că borcanul de miere este prea mare și paznicii sunt mânjiți din cap până-n picioare – dar Biserica Ortodoxă Română chiar nu are nici o vină pentru jaful din domeniul sănătății!

La fel și cu educația: Ministerul Educației a primit în ultimii ani între 3 și 4 miliarde de euro anual, cum i-au administrat nu ține de Biserica Ortodoxă Română. Iar despre închiderea școlilor nu pot să spun decât atât: înainte de 1989 se nășteau în România în medie 360.000 de copii pe an, după 1989 media a scăzut la 200.000 de copii pe an. Este un fenomen absolut normal închiderea școlilor, fenomen de care sunt responsabili toți miniștrii Educației (aici), mai ales după ce masiva „generație a decrețeilor” a început să părăsească școlile și au fost înlocuiți de copii scăpați de valul avorturilor de după 1990.

Catedrala Mântuirii Neamului va costa 600 milioane euro de la buget

Sursa minciunii este tot Remus Cernea. A zăpăcit cifrele astea de mi-a venit și mie amețeală. La un moment dat zicea de un miliard de euro, apoi 400 de milioane de euro, până la urmă s-a fixat la 600 milioane euro. Calculele și cifrele nu au nici o legătură cu realitatea (am demonstrat asta aici și aici). În plus s-a pus în mișcare și o morișcă internațională a dezinformării, cifrele au fost fluturate prin presa internațională în 2011 de nu a mai înțeles nimeni de unde a pornit informația. De la buget au plecat pentru Catedrala Mântuirii Neamului câteva milioane de euro, nici vorbă de sutele de milioane și miliardele vehiculate prin presă (detalii aici, chiar dacă articolul este tendențios).

Biserica Ortodoxă Română pune monopol pe cimitire

Asta este cea mai frumoasă. Chestiunea stă așa: mai mulți investitori au început să își facă cimitire private, Biserica Ortodoxă Română i-a oprit pe preoții săi să slujească la înmormântările din aceste cimitire. Și așa au apărut zbieretele: Biserica Ortodoxă Română vrea monopol pe cimitire! Biserica n-are nici o treabă cu cimitirele private, dacă legea le permite investitorii n-au decât să le facă și să se bucure de ele. Problema este alta: dacă preoții ortodocși nu vor sluji la înmormântările din cimitirele private, atunci acestea cam rămân fără clienți. Aici e buba și zbieretele vin de la investitori. Băieții se și vedeau cu conturile umflate, doar că s-au văzut dați peste cap și au început să strige. Până la urmă este dreptul Bisericii să le spună preoților unde și cum să slujească, însă gorniștii de presă din campania bezbojnicilor au prins urma și au umflat gogoașa. Nu mai contează că Biserica nu are nici o treabă cu monopolul pe cimitire, important este să fie scandal.

Apoi a mai picat și pleașca incinerării lui Sergiu Nicolaescu. La fel, Biserica are dreptul să le spună preoților unde și cum să slujească – doar că și acest caz a fost instrumentat împotriva Bisericii Ortodoxe Române, la mijloc fiind și o confuzie pe care am explicat-o aici.

Cea mai recentă (nu ultima!) dezinformare: 540 milioane euro pentru BOR, de la buget carevasăzică

Cea mai recentă lovitură a încasat-o Biserica Ortodoxă Română de la Moise Guran, care a plasat pe circuit național o altă minciună cu sursa Remus Cernea. Bezbojnicii au emis un comunicat prin care spuneau că Biserica va primi 540 milioane euro de la buget în 2013, o cifră fără nici o legătură cu realitatea. Am demontat aici acest caz, care trebuie băgat în manualul dezinformatorului de presă.

Bani de la buget pentru Biserică?

Până la urmă este vorba de o dezbatere care ar trebui purtată, doar că nu pe baza unor minciuni. Criticii mei de la comentarii, după ce le demonstrez că dezbaterea se poartă cu cifre mincinoase, îmi spun cu furie „nu contează dacă e vorba de 500 de milioane sau 10 milioane, eu nu vreau să se dea nici un ban de la buget pentru Biserică”. Acesta este unul din efectele campaniei de dezinformare, care întunecă orice urmă de rațiune. Bani de la buget se dau pentru toate bisericile din Europa (vezi aici unul din puținele articole oneste asupra acestui subiect ).

Campania de presă aflată în plină desfășurare nu este în realitate îndreptată spre declanșarea unei dezbateri – modul în care este purtată discuția seamănă mai mult cu o execuție a Bisericii Ortodoxe Române. Nu poți avea pretenția să construiești o dezbatere rațională peste un morman de minciuni.

Discriminare?

Și aici mai apare o problemă: corolarul utilizat de Mirel Palada și Remus Cernea „ortodocșii sunt majoritari, deci noi ne luăm de ortodocși”. Remus Cernea scria în 2005: „În clipa de față, doar Biserica Ortodoxă Română pune în pericol libertatea de conștiință și granița firească dintre religios și secular. Din motivele enumerate anterior, Raportul de față se va referi cu precumpănire la BOR.” I-auzi Franț! Ceva nu este în regulă în amestecul acesta nediferențiat: când ne convine amestecăm toate cultele la grămadă (vezi mai sus cazul cu numărul bisericilor), dar de fapt noi avem ce-avem cu ortodocșii. Asta nu e bine deloc! Ori ești bezbojnic adevărat și te iei de toate cultele (au! aici cam frige…) ori încetezi să mai vorbești de principii generale și generoase, gen libertatea de conștiință și libertatea de exprimare. Plus că mie îmi miroase a discriminare gravă să duci o campanie de presă atât de dură și pe termen lung împotriva unei singure confesiuni. Poate ar fi cazul de o petiție către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (sau mai bine nu, dacă îmi amintesc cine sunt și ce au făcut oamenii de acolo în ultima perioadă, există riscul să se folosească și ei de corolarul Cernea&Palada “ortodocșii sunt mulți, deci sunt vinovați”).

Și totuși, cine plătește?

Am împlinit 11 ani de presă în România. Nu am nici un fel de dovezi, însă din experiență vă spun că o campanie de anvergura celei desfășurate împotriva Bisericii Ortodoxe Române nu reprezintă un fenomen spontan. Modul de compunere a mesajelor, direcționarea lor, alegerea releelor de transmitere, coordonările temporale, sursele mesajelor – toate acestea mă fac să cred că este vorba de o campanie coordonată, cel puțin parțial. Insistența aparițiilor în presă, cercetările sociologice pseudo-științifice paralele sunt chestiuni care mă fac să mă gândesc că există o sursă de finanțare, cineva plătește pentru tot circul ăsta. Sigur, există și mulți „idioți utili” cum le spunea Lenin, însă nodul de origine al campaniei pare să fie unul coordonat.

De ce?

Haideți să ne uităm pe două hărți făcute în baza Eurobarometrului din anul 2005. Prima hartă indică procentul celor care cred în Dumnezeu din fiecare țară. În Uniunea Europeană, România este pe primul loc ca număr de credincioși. Doar că băieții care fac aceste hărți nu sunt tâmpiți, transmit și un mesaj dincolo de mesaj. De ce au ales culoarea neagră (sau apropiată de negru) pentru țările cu mulți credincioși?

Și acum harta cu procentul ateilor, în baza aceluiași Eurobarometru. Din nou, meta-mesajul: galbenul este o culoare iritantă, nu veți vedea nicăieri în lume vreun polițist îmbrăcat în galben, pentru uniformele polițiștilor sunt alese culori neutre, albastru sau verde. Ateismul stă bine în Franța, semnalul de alarmă este pentru România, Grecia, Polonia și Irlanda.

Mie îmi este clar de ce. Biserica Ortodoxă Română trebuie să găsească metode pentru a face față acestei ofensive. Am întâlnit credincioși care au început să-mi reproducă raționamentele propagate cu atâta insistență în campania bezbojnicilor, lumea virtuală a început să aibă efecte în lumea reală.

Sursa:george-damian.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

 • Virgil Ciuca spune:

  Domnule George Damian ma surprindeti cu aceasta manipulare imbecilizatorie.

  Nu ati demonstrat absolut nimic din tot ce pretindeti ca ati demonstrat! iar vocabularul lasa teribil de dorit! nu suna a aparare crestineasca, dar chiar nu suna absolut deloc!
  O remarca: daca aveti doar 11 ani de publicistica inseamna ca sunteti destul de tinerel si nu ati fost in PCR ci probabil doar in UTC

  ori PCR-ul si UTC-ul aveau in jur de 10 milioane de menmbrii adica mai mult de jumatate din populatia activa a tarii deci cu acte mai mult de jumatate din populatia Romaniei a fost atee pana acum douazeci de ani!

  Dumneavoastra ati fost in PCR sau UTC?

  Acesti 10 milioane au fost atei cu acte! cu acte Domnule George Damian! si atunci cum brusc apare Romania pe harta Europei cu cei mai multi credinciosi- credinciosi imbecilizati!

  Cand au fost acesti credinciosi ipocriti ? atunci cand au intrat in PCR si UTC sau acum ca sa scape de urmarirea crimelor si turnatoriilor comise! ati fost cumva printre ei Domnule George Damian?

  Cum de a devenit Bbiserica Ortodoxa Romana cea mai bogata institutie din Romania! cum si de atunci a fost reimpropietarita -atentie de fosti securisti si comunisti -cu ignorarea tuturor legilor de la Cuza incoace?-raspunsul este simplu, biserica era mana dreapta a securitatii care practica politia politica!
  -de ce dosarele popilor de criminali si colaboratori cu securitatea care practica politia politica nu pot fi cercetate! nu cumva inseamna ca au turnat?

  -de ce averile popimii ortodoxe romane nu pot fi cercetate si cunoscute !? nu cumva au si furat, santajat sau chiar au comis crime

  Vorbiti ca a scazut numarul de scoli pentru ca s-au nascut mai putini copii dar cum dumneze- IARTA-MA DRACE CA ROSTESC NUMELE NECURATULUI-numarul credinciosilor a crescut!!? dintre credinciosi nu au mai si murit!
  Atentie sunt ateu dar respect traditiile curate religioase ca respect fata de stramosi desi religia noastra este cea Zamolxiana si nu cea crestina impusa de romani!

  Putin despre Catedrala Imbecilizarii Neamului si nu a mantiuirii neamului cum ipocrit o numesc credinciosii; De ce ati construit acest lacas langa institutiile statului!? stat laic

  Si daca credeti in dumnezeu rugati-va in capuri sau pe campuri.caci celelalte culte despre care amintiti au cate o sala si nu constructi de milione si de ce ati primit bani pentru a construi aceasta biserica de imbecilizare si de la straini inclusiv de la Tel Aviv..adica de la cei care refuza sa-l considere pe Isusu mantuitor!

  Strainii ne trimit bani multi, chiar prea multi, pentru propaganda religioasa pentru ca ei doresc imbecilizarea si distrugerea Romaniei iar biserica ortodoxa este unealta cea mai potrivita..
  De ce nu raspundeti punctual la decaderea mosrala a biserici ortodoxe..homosexualitate, pedofilie, hotie..thalharie si amestec murdar in politica! De ce celelalte culte siau dezvaluit si condamnat turnatorii iar biserica ortodoxa nu? raspunsul

  este iar simplu ; pentru ca foarte multi poi daca nu toti si foarte multi credinciosi ortodocsi au fost turnatori..in dosarul meu de urmarit al securitatii sunt doar 28 !-Pai ce fel de crestin crestini sunteti VOI! nu cumva crestini turnatori! si ipocriti!

  Va sugerez sa mai meditati Domnule George Damian cand aveti de gand sa mai luati apararea unei institutii care s-a compromis singura! si este bine sa se autodesfinteze si sa nu mai puna in pericol existenta Romaniei ca STAT si existenta poporului roman ca NEAM

  Dealtfel pentru ca Parlamentul a dat legi care pun biserica deasupra legilor tarii ar fi bine ca Biserica sa fie scoasa in afara legii!

  Virgil Ciuca

  New York

 • 1. Tinand faptul ca Romania este un stat secular, Guvernul / Parlamentul ar trebui sa legifereze astfel incat BOR sa plateasca impozite ca orice institutie.

  2. BOR are o atitudine atat de vehementa impotriva incinerarii si vrea sa stopeze aceasta activitate din urmatorele motive:

  – suprafetele mormintelor s-ar diminua si implicit si preturile cu care se cumpara locurile de veci; de asemenea chiria si preturile de intretinere ar scadea
  – criza locurilor de veci ar dispare si implicit pretul de vanzare al locurilor de veci s-ar diminua
  – cimitirele ar putea dispare in timp, deoarece iti poti pastra urna cu cenusa celui decedat acasa la tine pe o etajera (desi majoritatea celor care doresc sa fie incinerati vrea sa li se imprastie cenusa undeva in natura)
  – nu ar mai fi necesare operatiunile de deshumare la 7 ani; implicit populatia nu ar mai trebui sa platesca sumele respective catre BOR

  Cu alte cuvinte, daca toti ar decide sa se incinereze, BOR ar avea numai de pierdut.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: