ROMÂNIA BREAKING NEWS

”Ar trebui să ne cerem scuze de la români” …Corriere della Sera despre eroul român Ion Purice, cel care a uimit o Italie întreagă, propus pentru a fi numit Cavaler al Republicii Italia

”Ar trebui să ne cerem scuze de la români” …Corriere della Sera despre eroul român Ion Purice, cel care a uimit o Italie întreagă, propus pentru a fi numit Cavaler al Republicii Italia
  • Editorial în Corriere della Sera: ”Ar trebui să ne cerem scuze de la români”

  • Ion Purice va primi o diplomă ”pentru bunătatea sufletească demonstrată”. Primarul din Taglia di Po: ”dezminte toate prejudecățile privind românii”
  • Ion Purice, propus pentru a fi numit Cavaler al Republicii Italia

Corriere del Veneto, cotidian din grupul Corriere della Sera, a publicat un editorial cu titlul „Ion, l’eroe «normale» che rompe i pregiudizi su un popolo nel mirino” (Ion, eroul normal care distruge prejudecățile față de un popor luat în vizor), semnat de Massimiliano Melilli. După multă vreme, este primul comentariu favorabil din presa italiană la adresa românilor.

„Sunt lucruri pe care trebuie să le facem și fără a fi eroi. Nu mă numiți astfel. Eu trebuia să protejez acea fetiță”. Cuvintele (și povestea) ale unui erou „normal”, Ion Purice, de 29 de ani, român, căsătorit, tatăl unui copil de trei ani, camionagiu al unei firme din Porto Viro, casă la Taglio di Po. Alaltăieri, pe A4, acest bărbat și-a pus de-a latul camionul pentru a proteja de mașinile în viteză un monovolum implicat într-un accident.

Ion Purice, șoferul devenit erou în Italia. Patronul: ”Peste 50 de jurnaliști îl așteaptă pentru a-l intervieva”

Mai mult. Ion a coborât din cabină și a făcut scut cu corpul său în mijlocul autostrăzii, gesticulând ca un nebun către mașinile care soseau: lângă parapetul de protecție era întinsă o fetiță de opt ani, catapultată în afara mașinii.

Apoi Ion a plecat. Ca și cum nu ar fi făcut nimic excepțional. A doua zi din nou la lucru. Ca întotdeauna. Niciun cuvând privind cele întâmplate în timp ce părinții micuței și întreaga Italie căutau un erou fără nume. Astăzi Ion este tot Ion de ieri, eroul „normal” care vorbește în dialect venet.

Casă, camion și o inimă atât de mare. Ion e celălalt la noi, proiecția nobilă a unui gest facil de spus, aproape imposibil de făcut: să-ți riști viața în numele aproapelui.

Dar Ion este și unul dintre noi. Cel puțin, ar trebui să fie. În schimb e român. Oficial cetățean european din toate punctele de vedere dar încă astăzi la noi considerat, ca majoritatea conaționalilor săi, „străin”.

Ministrul Maurizio Lupi l-a sunat pe eroul Ion Purice: „Îl stimez pe acest om”

Cum străini sunt – și cronica tot mai des ne amintește acest lucru – eroii protagoniști ai unor gesturi ieșite din comun: se aruncă în marea furtunoasă pentru salvarea vieților și deseori mor înecați; dejoacă furturi și jafuri reacționând cu mult curaj în fața unei infracțiuni: oferă îngrijire persoanelor în dificultate la colțurile orașelor noastre; se angajează cu dedicație în asociațiile de voluntariat.

Mici mari acțiuni ale unei umanități pierdute pe care cu avântul său solidar Ion acum ne-o amintește: „Sunt lucruri pe care trebuie să le facem și fără a fi eroi”. Iată, o avertizare adresată nouă tuturor cu delicatețe, aproape în tăcere, fără tevatură. Părinții copilei, dacă ar putea, i-ar construi un monument acestui bărbat. Au declarat deja că vor să-l întâlnească, pentru a-i mulțumi. Numai imaginându-ți scena, ți se face pielea de găină. Primarul din Taglio di Po l-a primit deja în mod oficial, există un premiu pentru Ion.

Președintele transportatorilor va cere ministrului Infrastructurilor, Lupi, o recunoaștere. Nu este exclus ca și Președinția Republicii să se activeze în fața acțiunii deosebit de curajoase a lui Ion Purice, camionagiu român acum polesan (din regiunea Polesine – n.r.).

Ambasada României în Italia salută gestul cetățeanului român Ion Purice

Premierea acestui bărbat înseamnă să ne împăcăm cu conștiința noastră, să ne convigem că o acțiune frumoasă este posibilă în fiecare zi, la toate latitudinile, cu orice pașaport în buzunar. însă premiul cel mai important ar trebui să i-l dăm lui Ion toți împreună. Un premiu simbolic dar tangibil, fără multe discursuri ci cu multă autocritică: să ne cerem scuze o dată pentru totdeauna românilor care trăiesc și lucrează la noi.



Povestea lui Ion scutură în sfârșit metodica noastră  de prejudecăți conservatoare privind acest popor. Sigur, există nenumărate povești privind românii. Se întâmplă, se vor întâmpla. Dar există și multe, foarte multe povești în care căștigă curajul și solidaritatea de tip românesc.

Precum cea pe care ne-a dăruit-o camionagiul Ion. A sosit momentul să-i considerăm pe români cetățeni. Întru totul. Trebuie să o facem ca respect pentru o faptă bună: protejarea unei fetițe rănite, pe o autostradă. „Și abia aștept să o cunosc și să știu că se simte bine„, mărturisește aproape jenat Ion Purice, de 29 de ani, camionagiul român. Eroul normal.

(sursa: Corriere del Veneto)

Ion Purice va primi o diplomă ”pentru bunătatea sufletească demonstrată”. Primarul din Taglia di Po: ”dezminte toate prejudecățile privind românii”

Primarul din Taglio di Po, Francesco Siviero, pe 14 septembrie, cu ocazia sărbătorii tradiționale a localității, îi va înmâna lui Ion Purice o diplomă „pentru bunătatea sufletească demonstrată”.

Potrivit primarului, gestul lui Ion „dezminte toate prejudecățile privind românii și demonstrează că altruismul și curajul nu au naționalitate”. Ion a fost plecat în cursă la Amsterdam ca un om simplu.

S-a întors ca un erou și a fost așteptat cu mare fast. În curtea firmei îl așteptau soția Alina de 28 de ani cu fiul Denis de 6, primarul din Taglio di Po Francesco Siviero, consilierul local din Porto Viro, Maura Veronese și mulți colegi. Pentru Ion s-au deplasat și echipele de la Mediaset și de la „Pomeriggio cinque”, aceasta din urmă pentru o transmisiune în direct în programul moderat de Barbara D’Urso.

Ion Purice, șoferul devenit erou în Italia. Patronul: ”Peste 50 de jurnaliști îl așteaptă pentru a-l intervieva”

Sosirea camionului în curtea firmei a fost anunțată cu emfază în direct de reporterul programului, înconjurat de rudele lui Purice și de colegii săi. Soția sa Alina, de 28 de ani, și fiul său Denis Mihai, de 5, erau foarte emoționați. Lungul camion frigorific (18 metri) încărcat cu pește, condus de Ion Purice, alături de care se afla colegul-șofer Marian Terente, de 41 de ani, român și el, a intrat în curte la 16.05 și a fost primit cu aplauze lungi.

Imediat au intrat în funcțiune camerele de luat vederi și fotografii au început să facă sute de poze. Ion însă a făcut obișnuita manevră pentru a intra în poziția corectă pentru ca vehiculul frigorific să fie descărcat și apoi, oarecum surprins, a coborât de la volan, și-a îmbrățișat copilul și și-a salutat cu un sărut soția.

Ministrul Maurizio Lupi l-a sunat pe eroul Ion Purice: „Îl stimez pe acest om”

În ciuda oboselii din cauza călătoriei, Ion nu s-a sustras mulțimii de camere de luat vederi și microfoane care l-au întâmpinat imediat ce a ieșit din cabină. „Acum sunt o celebritate și în România”, a spus Purice, adăugând că a „primit sute de telefoane, de la prieteni italieni și români”. „Sunt o persoană foarte normală, un tătic, și ceea ce am făcut eu ar fi făcut oricare alt camionagiu”.

Iată ce a declarat soția lui, Alina: „Suntem căsătoriți de opt ani, dar îmi cunosc soțul de zece – a spus Alina – despre el pot spune că în mod sigur nu se simte un erou, a acționat cu inima de tătic, care își dă viața pentru propriii fii. Oricine, aflându-se în acea situație, ar fi acționat ca soțul meu.”

”Este adevărat, a riscat să producă alte accidente, dar mi-a povestit că înainte să se pună de-a latul pe stradă s-a uitat în oglindă, asigurându-se că manevra nu ar fi produs probleme altor călători. Avem casa la Taglio di Po, ne simțim bine în această țară și suntem îndrăgiți. Mulțumesc multelor persoane care m-au felicitat pentru gestul soțului meu”.

„Ion e un băiat de treabă, îl cunosc de când eram copii, locuiam în același oraș, la Tulcea în România – a explicat Terente Marian – și confirm că Ion a făcut un gest normal, nimic special”.

Ambasada României în Italia salută gestul cetățeanului român Ion Purice

Și patronul are cuvinte de laudă pentru Ion, care a fost angajat acum trei ani la firma Bierreti din Porto Viro (Rovigo), firmă specializată în transportarea de mărfuri perisabile. „Nu m-am lăsat speriat de prejudecățile privind românii – declară patronul Renatino Bonato. Eu dau de lucru oamenilor serioși, și Gion, cum îl numim noi, este serios și foarte profesionist”.

Ion Purice, propus pentru a fi numit Cavaler al Republicii Italia

„Este oare prea mult să sperăm la o numire de Cavaler al Republicii pentru camionagiul român Ion Purice după ce a salvat viața unei fetițe pe autostradă? Eu cred că este minimul”.

Aceasta este propunerea lui Paolo Uggè, președinte național al sindicatului Fai Conftrasporto, din scrisoarea trimisă ministrului Transporturilor Maurizio Lupi, pentru ca românul să primească o recunoaștere publică pentru comportamentul său curajos.

„Camionagiul, tată al unui copil – explică Uggè – în acele teribile momente s-a gândit numai la salvarea vieții unei ființe omenești, unind, în acel gest instinctiv, generozitate, curaj, luciditate, verificând, înainte de a face manevra, să nu fie alte vehicule în apropiere, pentru a evita alte pericole”.

Sursa: gazetaromaneasca.com prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: