Sprijinul NATO pentru Republica Moldova, sub forma un pachet de asistenta financiara, a fost aprobat. Pachetul consta intr-o serie de masuri de consolidare a capacitatii de aparare a Moldovei si de intarire a institutiilor ei de securitate, a anuntat secretarul-general al aliantei, Jens Stoltenberg.
El a spus ca NATO va „asista” Moldova in modernizarea fortelor armate prin „instruire, sprijin si educatie”. Republica Moldova, tara neutra care nu si-a exprimat dorinta sa adere la NATO, a fost acceptata sa participe la initiativa NATO „Consolidarea Capacitatilor de Aparare” in septembrie trecut, pe fundalul conflictului din estul Ucrainei. Presedintele Nicolae Timofti a multumit Statelor Unite pentru asistenta destinata modernizarii armatei si a spus ca Moldova este „deschisa” sa coopereze cu NATO „in limitele stabilite de dreptul international”.
Potrivit unui comunicat de presa, presedintele a facut declaratia cand l-a primit miercuri la Chisinau pe Secretarul Fortelor Navale ale Statelor Unite, Ray Mabus. Potrivit aceleiasi surse, oaspetele american a laudat Moldova pentru „initiativa de a creste bugetul de aparare” si a indemnat la continuarea reformei in armata si justitie si la combaterea coruptiei, relataza Europa Libera. Tot miercuri, ministrii apararii din NATO au aprobat marirea pâna la 40.000 de militari a efectivelor unei forte de reactie rapida creata pe fondul crizei ucrainene. Republica Moldova a aderat la programul Parteneriatul pentru Pace in anul 1994, cu scopul perfectionarii permanente a propriilor forte armate, pregatirii cadrelor, instruirii ofiterilor armatei nationale, precum si in vederea accesului la surse de ajutor politic, tehnic si financiar.
Editat de Lena Captari / Flux News MD / romaniabreakingnews.ro
Sursa: karadeniz-press.ro