ROMÂNIA BREAKING NEWS

Octombrie 1621: Polonia restituie Moldovei cetatea Hotin

9 octombrie 1621: Polonia restituie Moldovei cetatea Hotin.

Spre sfîrșitul secolului XVI, Moldova era integrată în sistemul politic al Republicii Nobiliare Polone. Intervențiile militare polone aduc la domnia Moldovei pe Ieremia Movilă (1595-1606), instaurînd dinastia movileștilor, care nu avea legături de sînge cu vechea dinastie din Moldova.

Cetatea-Hotin

Cetatea Hotin (sursa foto : basarabia-bucovina.info)

Planurile de hegemonie polone asupra întregului spațiu românesc au fost zădărnicite de războiul Ruso-Polon din 1609-1618.
În Moldova a urmat o perioadă de instabilitate și dese schimbări de domnii la intervenția Otomanilor și Poloniei deteriorînd relațiile dintre Poartă și Polonia.
Aceasta neînțelegere s-a întețit și prin atacurile frecvente ale cazacilor zaporojeni și tătarilor.
În urma unei expediții otomane în frunte cu Iskander Pașa împotriva cazacilor, se încheie Pacea de la Jarucha (Busza) 1617, prin care urmau a se sista intervențiile polone în arealul dunăreano-pontic.
Poarta se pregătește să atace pentru prima dată în istorie Polonia.

Noul domn al Moldovei Gaspar Grațiani (1619-1620), maurovlah din Dalmația, a fost numit de Poartă pentru a calma spiritele nemulțumite din cauza întăririi influienței otomane în principatele românești. Cunoscînd planurile Porții, el le comunică boierilor pentru a le putea zădărnici dar nu este ascultat nici chiar de raumura filopolonă a boierimii din Moldova.

Fișier:GasparGratiani.jpg
Gaspar Graziani (cca. 1575 – 1620) a fost domnitor al Moldovei între 4 februarie 1619 și 20 septembrie 1620.

Principele Gabriel Bethlen (1613-1629) al Transilvaniei îl denunță pe Grațiani la Poartă care intenționează să-l mazilească pe acesta.
Grațiani începe ostilitățile împotriva otomanilor la Iași și se retrage cu oastea spre Polonia in direcția Mohylow, unde în noaptea de 6/7 octombrie 1920, oastea polono-moldoveană a suferit o înfrîngere zdrobitoare în fața celei otomano-tătare a lui Iskander Pașa, atât hatmanul, cât și domnul Moldovei pierzîndu-și viața.

Aceasta a reprezentat prima confruntare directă armată între oștile otomane și cele polone.
Victoria de la Mohylow (Mohilău) l-a încurajat pe sultanul Osman II-lea să întreprindă personal o campanie împotriva Republicii Nobiliare Polone împreună cu tătarii, și oștile domnului Valahiei – Radu Mihnea și noului domn al Moldovei – Alexandru Iliaș.

Efectivul otoman 100 000 oameni, trupe combinate din care 12 000 ieniceri, numeroși spahii, cuirasați, tunari, la care se adăugau 80 000 tătari, în frunte cu hanul Djanibek Ghirai, 6 000 ostași a domnului Valahiei – Radu Mihnea. Obiectivul sultanului fiind cucerirea Poloniei și transformarea acesteia într-o bază de atac împotriva Imperiului Habsburgic.
Oastea polonă, 30 000 ostași donduși de marele hatman al Coroanei Jan Karol Chodkiewicz, care la Nistru urmau să facă joncțiunea cu 20 000 de cazaci, a intrat prima fază în Moldova prădînd totul în cale până la Iași asigurîndu-și astfel provizii bogate după care se retrage la Hotin. În oastea polonă se afla și feciorul lui Simion Movilă – Petru Movilă, pretendent la domnia Moldovei, care mai tîrziu va deveni mitropolit la Kiev.

Otomanii asediază oastea polona la Hotin între 24 august / 3 septembrie și 19/29 septembrie 1621.

Neînțelegerile dintre pașale, precum și nesupunerea unor mari grupuri de ieniceri jigniți de comportamentul sultanului au făcut mai puțin efectiv asediul Hotinului.
Deși sultanul a obținut un succes militar, pacea încheiată ulterir va constitui o victorie politică de moment pentru că ambele părți nu vor respecta tratatul.
Domnul Valahiei Radu Mihnea îl convinge pe sultan să nu ierneze în Moldova și îl convinge să semneze tratatul de pace cu Polonia.
Prevederile tratatului de pace de la Hotin (9 octombrie 1621), ca și cele ale păcii de la Jaruha (1617), interziceau orice intervenție polonă în Țările Române.
Pentru că ambele părți au interpretat tratatul în mod diferit, acest act va fi considerat ulterior în istoriografie ca un armistițiu.

În urma Păcii de la Hotin, această regiune este restituită de poloni Moldovei. Influiența Polonă în principatele românești a fost slăbită, iar în Moldova și Valahia s-a accentuat dominația otomană ce s-a manifestat prin pătrunderea a numeroase elemente greco-levantine în conducerea acestor principate.
Cu ocazia campaniei Porții împotriva Poloniei, otomanii au ocupat samavolnic Renii cu cîteva sate care țineau de ocolul Galaților.

Eroii acestei istorii au fost :

Marele Hatman al Poloniei, Jan Karol Chodkiewicz (n.1560 – d.24 sept. 1621)

Plik:Jan Karal Chadkievič. Ян Караль Хадкевіч (MJ, XVII).jpg

Jan Karal Chadkievič

Sultanul turc

Osman II Pașa (1618-1622)

File:Osman 2.jpg

 
Osman II Pașa

Radu Mihnea, domn al Valahiei, participant la Războiul Otomano-Polon (1621)

Fișier:Mihnea Voda.jpg

Radu Mihnea

 

Sursa: cersipamantromanesc.wordpress.com

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: